10 najpomembnejših stvari, ki jih želim svoje najstnike naučiti o seksu

Foto: Shutterstock

V preteklih desetletjih smo se naučili, da se moramo z otroki nujno pogovarjati o spolnosti. A kako najti pravo mejo med sodobnim »Tukaj imaš kondome« in strah zbujajočim »Ničesar do poroke«?

Na vprašanje, ki si ga zastavlja toliko staršev, odgovarja Jessica Parker, ameriška krščanska avtorica in raziskovalka na področju spolnosti, ki zakonce med drugim uči, kako pogosto naj imajo spolne odnose. Parkerjeva pravi, da pri njih doma nimajo »tistega pogovora« o spolnosti, ampak se o njej pogovarjajo pogosto in sproti, saj želi, da bi bili njeni otroci dobro poučeni, dobro oboroženi in hkrati navdušeni nad spolnostjo, kakršno si je za nas zamislil Bog. V pomoč staršem je sestavila seznam desetih stvari, ki jih želi naučiti svoje najstnike.

1. Spolnost je ustvaril Bog, torej je dobra

Ko si prizadevamo, da bi otrokom predočili škodljivost spolnosti pred poroko, jim včasih nehote sporočamo, da je spolnost sama po sebi slaba. Kar ni res. Spolnost po Božjem načrtu je čudovito darilo! To zavedanje je temelj, ki ga želim predati svojim otrokom.

2. Z mano se lahko vedno pogovarjaš o tem

Eden od otrok me je vprašal o nečem, kar je slišal v šoli. Prijatelji so ga posvarili, naj o tem nikar ne govori s starši, saj lahko zaide v težave. K sreči sem otroke naučila, da me o seksu lahko vprašajo karkoli. Spolnost ni tabu! Ustvaril jo je Bog, o njej je govoril in staršem naložil, naj o njej učijo svoje otroke. Svoje odgovore prilagodim otrokovi starosti in kontekstu, a moje vrata so vedno odprta za težke teme. To spada k starševskim nalogam.
(Mimogrede, vprašanje iz šole se je nanašalo na kondome. Prijatelji so ga zasuli z zmotnimi podatki in ker me je o njih vprašal, sem ga lahko opremila s točnejšimi, skupaj z našimi svetopisemskimi načeli.)

3. Nosečnost in spolno prenosljive bolezni niso edina posledica spolnosti pred poroko in menjavanja partnerjev

Naši najstniki o tem poslušajo ves čas. Mnogi verjamejo, da je najhujša ali celo edina posledica spolnosti pred poroko ali promiskuitetnega vedenja nosečnost oz. spolna bolezen. Da, dragi moji, to dvoje se lahko zgodi, toda brazgotine na vašem srcu, tveganje za vašo prihodnjo srečo v zakonu in neposlušnost Bogu so ravno tako pomembne. Ta trenutek se zdijo neotipljive, a slabe odločitve sčasoma privedejo do opustošenja. Zato sprejemajte modre odločitve.

4. Kontracepcija ni 100 % učinkovita

Številni mladi (in ne tako mladi) se zanašajo, da se bodo neželeni nosečnosti izognili z »zanesljivo kontracepcijo«. Nekatere metode so pri tem v resnici zelo učinkovite, a lahko vam sestavim seznam parov, ki so zanosili kljub uporabi kontracepcijskih sredstev. Če določena metoda velja za »99 % zanesljivo«, pomeni, da lahko zanosiš v 1 od 100 primerov. Torej se ne zanašaj na kontracepcijo, ampak poskrbi, da boš imel spolne odnose samo v primeru, ko lahko poskrbiš za otroka (beri: v zakonu). Da o škodljivem in abortivnem delovanju določenih metod kontracepcije sploh ne govorimo!

5. Spolnost je precej več od spolnega odnosa

Ko sem bila mlada, smo uporabljali izraz »tehnično nedolžen«, kar je pomenilo, da si počel vse, razen končnega dejanja, zaradi česar si se imel za »nedolžnega«. Danes vidim, kako trapasto je bilo takšno mišljenje. Spolnosti ne moremo razdeliti na posamezne etape, ampak pride v paketu. Tudi če se čisto malo slečeš, da bi z nekom počel nekaj, dobrodošel v svetu spolnosti. Želim si, da moji otroci razumejo, da ne gre za »vse, razen …«, ampak, da spolnost vključuje precej več od spolnega odnosa.

6. »Kako daleč je predaleč« je napačno vprašanje

Kljub temu gre za vprašanje, ki ga pri delu z najstniki slišimo znova in znova. Mladi želijo vedeti, kje je meja – kako daleč gredo lahko, ne da bi grešili. Pravzaprav sprašujejo: »Koliko lahko vzamem, ne da bi me ujeli?« To ni odnos, kakršnega Bog želi do sebe in do spolne intimnosti, ki nam jo je podaril.
Namesto tega bi se morali vprašati: »Kako lahko slavim Boga, ko gre za spolno intimnost?« Ob takšni formulaciji odpadejo različna pikolovska vprašanja, hkrati pa nam postane bolj jasno, kaj je primerno in kaj ne.

7. Če ga polomiš, ni vsega konec

Spletna pornografija, promiskuitetni pogovori v spletni klepetalnici, zmenek, na katerem smo šli »predaleč«, spolnost pred poroko … Vse to ni dobro, pa vendar ne spada na seznam, ki mu ni mogoče odpustiti.
Če ga polomimo, ni vsega konec. Morda se nam zdi, da se moramo vdati, saj je Bog tako ali tako jezen na nas in se nima več smisla truditi, pač pa moramo svojo umazanijo skriti, sicer bodo ljudje vedeli, kakšni smo v resnici itd. Nikakor ne! Če se nam na določeni točki zalomi, lahko Božja milost in ozdravljenje premagata naše napake in grehe. S pomočjo Boga, staršev in bližnjih se lahko vrnemo na pravo pot!

8. Sveto pismo veliko govori o spolnosti

Nam lahko tako starodavna knjiga pomaga pri soočanju z današnjimi izzivi v spolnosti? Odgovor je »da«. V Svetem pismu so neposredne zgodbe o grehu v spolnosti in spolni ljubezni, pa tudi čudovite vrstice o varovanju naših src in dejanj ter o spoštovanju drugih. Če to besedo živimo, prežema vsak vidik našega življenja, vključno s spalnico. Ne moremo si domišljati, da zapoved »ljubi svojega bližnjega« nima zveze s tvojim odnosom do punce oz. fanta. Če si torej resnično želiš spoznati spolnost, beri Sveto pismo.

9. V zakonu se zgodi več spolnih odnosov kot izven njega

Morda se nam zdi nasprotno zaradi vpliva medijev, zabavne industrije in pogovorov. Toda raziskave kažejo, da imajo poročeni pari bolj pogosto spolne odnose in da so z njimi bolj zadovoljni. Če najstniki verjamejo, da bo seksa konec v trenutku, ko rečejo »da«, bodo verjeli, da si morajo »dati duška« v mladosti ali pa bodo odlašali s poroko.
Všeč mi je misel mladoporočenca, ki jo je delil na naši mladinski skupini: »Zdaj, ko sem poročen in uživam v številnih spolnih odnosih, si nikoli ne rečem: Oh, kako rad bi se vrnil nazaj v srednjo šolo!« Vse skupaj je podobno čakanju na božična darila: nekaj časa traja, a trud se nedvomno poplača.

10. Tvoji starši se ljubijo – ja, tudi v spalnici

Moji najstniki se dobro zavedajo, da zakon vključuje spolno intimnost, saj jih na to opozoriva midva z možem. Seveda ne poznajo podrobnosti, saj gre za najino zasebnost. Vidijo pa, kako si pred njimi izkazujeva pozornost in čustva ter vedo, da so vrata najine spalnice včasih zaklenjena.
Morda ob najinih objemih in poljubih zavijajo z očmi, vendar se zraven smehljajo. Pomirjujoče je vedeti, da se imajo starši radi in da je v zakonu, naj traja še tako dolgo, prostor za resnično strast.


Prevod in priredba: Eva Markovič

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja