Zgodbe junaških otrok, ki so s svojim pogumom in prisebnostjo rešili življenje

Thumbnail

Kdo pravi, da imajo odrasli monopol nad herojskimi dejanji? Preberite zgodbe otrok, ki so s svojo neustrašnostjo in hitrim odzivom rešili življenja svojim bližnjim.

Iz požara rešila dva dojenčka

10-letni Isaiah Francis in leto starejši Jeremiah Grimes iz Floride sta doma igrala računalniške igrice, ko sta zaznala vonj po dimu. Pogledala sta skozi okno in opazila, da sosednja mobilna hišica gori. Stekla sta ven in zagledala zmedenega moškega, ki je zunaj iskal vodo, da bi pogasil požar. Vprašala sta ga, ali so v hišici otroci, in ko je odgovoril pritrdilno, sta brez oklevanja planila v hišico in iz kuhinje izvlekla dva dojenčka, stara osem mesecev in leto dni. »Vse je bilo v dimu, skoraj ničesar nisva videla,« sta povedala. Oba dojenčka sta odnesla domov in nato poklicala gasilce.

Ponosni Jeremiah je novinarjem povedal, da si že od svojega petega leta želi postati gasilec, a ni pričakoval, da se mu bo želja uresničila tako kmalu!

Teto rešil pred utopitvijo

Ko se je Jenny Mama v zabaviščnem parku v Marylandu spustila po vodnem toboganu, je utrpela poškodbo hrbtenice. Njen 7-letni nečak Mason Ferr je opazil, da se po pristanku v vodi obnaša nenavadno, saj je ležala z obrazom v vodi. Obrnil jo je, da je lahko zadihala, in poklical na pomoč. Hitro ukrepanje je preprečilo, da bi se utopila. Masonu so podelili posebno odlikovanje za hrabrost, ob čemer je tudi on izjavil, da hoče postati gasilec: »Ko bom velik, se hočem spuščati po gasilskem drogu. Videti je res zabavno!«

Sošolce reševal iz vode, v kateri živijo aligatorji

V mestu Tampa na Floridi je šolski avtobus s 27 otroki zapeljal v jezero in se prevrnil. 10-letni Nicholas Sierra je ohranil prisebnost in takoj priskočil na pomoč. Medtem ko so ostali otroci kričali in jokali, je zagrabil najbližjo deklico, staro pet let, splezal iz avtobusa in z njo splaval do kopnega. Tam jo je odložil in se vrnil še po dva otroka, stara 6 in 7 let.

»Ne bi bilo pošteno, če bi jaz preživel, oni pa ne,« je povedal kasneje. Pri reševanju so mu pomagali voznik avtobusa in nekaj očividcev. Njihovo posredovanje je bilo toliko bolj pogumno, saj v jezeru, kamor se je avtobus prevrnil, živijo aligatorji. Zaradi hitrega ukrepanja ni bil poškodovan nihče od otrok iz avtobusa.

Dvoletnik poklical reševalce

Ko je 2-letni Riley Ward iz Leicestershira videl, da se mama slabo počuti, in se je zgrudila na tla, je vzel v roke telefon in odtipkal številko reševalne službe. Čeprav se je komaj dobro naučil govoriti, je reševalcem razločno povedal: »Mami je na tleh! Mami je na tleh!« V centru za obveščanje jim je na podlagi telefonske številke uspelo identificirati klicateljev naslov in v nekaj minutah je po njegovo 27-letno mamo prišlo reševalno vozilo. Z urgentno operacijo so ustavili obsežno notranjo krvavitev in ji rešili življenje.

Na podelitvi odlikovanja, ki ga je Riley dobil za hrabrost in posebne zasluge, je direktor centra za obveščanje povedal, da je dvoletnik najmlajša oseba, ki jih je kadarkoli poklicala na pomoč.

Z nogo izvedla masažo srca in rešila očeta

9-letna Izzy McCarron iz Derbyshira je opazila, da se je njen oče Colm zgrudil na tla zaradi redke alergične reakcije. Ker jo je mama naučila osnov prve pomoči, je vedela, kako poteka masaža srca, a je hitro ugotovila, da zanjo ni dovolj močna. »Videla sem, da z rokami ne bom ničesar opravila, zato sem po njegovem prsnem košu, tam, kjer ima srce, začela z vso silo stopati z nogo,« je povedala.

Očeta je masirala do prihoda reševalcev, ki so mu srce ponovno zagnali z defibrilatorjem. Zaradi Izzyjinega posredovanja ni utrpel poškodbe možganov zaradi pomanjkanja kisika. »Reševalci so mi povedali, da me takoj vzamejo med zdravnike ali medicinske sestre,« je povedala ponosna Izzy.

Dva tedna preživela v sibirski divjini

To sicer ni zgodba o reševanju, ampak o preživetju. 4-letna Karina Chikitova se je leta 2015 za skoraj dva tedna izgubila v sibirski tajgi, kjer živijo medvedje in volkovi. Živa je ostala zaradi svoje psičke Naide, ki jo je ponoči grela pred mrazom in jo nazadnje tudi pripeljala v bližino človeških bivališč. Podnevi je jedla gozdne sadeže in pila vodo iz reke. Po dvanajstih dneh so jo izčrpano, sestradano in popikano od komarjev končno našli.

Nerojen otrok rešil življenje svoji mami

V 18. tednu nosečnosti so zdravniki 26-letni Britanki Claire povedali, da ima v maternici velik tumor. Odkrili so ga zato, ker je dojenček vanj brcnil in sprožil krvavitev. Claire je bila prepričana, da gre za spontani splav, a se je izkazalo drugače.

Zdravniki so ji svetovali, naj takoj naredi splav, vendar je Claire to možnost zavrnila. »Nisem imela srca, da bi končala otrokovo življenje, saj mi ga je tudi on rešil. Če ne bi bila noseča, ne bi šla na ultrazvok in tumorja še dolgo ne bi odkrili,« je povedala. »Vem, da bo zanj dobro poskrbljeno, tudi če se mi kaj zgodi, zato sem pripravljena sprejeti tveganje.«

Claire je čakala do 27. tedna, ko se je tumor povečal za dvakrat in začel ogrožati življenje obeh, mame in otroka. Takrat so sprožili porod in rodil se je komaj kilogram težak Harry. »Bil je tako droben! Vsi smo molili, da bo z njim vse v redu,« pripoveduje Claire. Harry je danes zdrav 10-letnik, Claire pa pravi, da se počuti kot najsrečnejša mama na svetu.

Foto: wesh.com, eu.delmarvanow.com, tampabay.com, home.bt.com, siberiantimes.com