Zanimive počitniške aktivnosti za otroke ali vso družino

Vir: Storyblocks

Zimske počitnice so tukaj! No, na eni polovici Slovenije že potekajo, na drugi pa se pričnejo prihodnji teden. Če ste ravno sredi načrtovanja, kam bi za nekaj ur na dan radi poslali vašega otroka ali kateri košček Slovenije bi z družino radi odkrili skupaj, ste na pravi strani.

Za vas smo poiskali paleto različnih doživetij; od ustvarjalnih delavnic, aktivnosti in animacij za otroke pa vse do družinskih izletov, ki vključujejo rekreacijo, kreativnost, zabavo, krasne razglede ter pridobivanje novih znanj. Nismo pa pozabili tudi na tiste, ki bodo ostali doma.

Delavnice: od pustnih do likovnih in znanstvenih

Na Rakovniku v organizaciji salezijancev ta teden poteka zimski oratorij. V Mestnem muzeju lahko otroci spoznavajo koliščarje.

Na ljubljanskem gradu ta teden potekajo predpustne delavnice, na katerih bodo otroci lahko spoznali zgodovino izdelovanja mask ter vsak dan izdelali tudi svoje unikatne maske. V ljubljanskem živalskem vrtu prav tako pripravljajo delavnice za otroke, možnost hranjenja živali in strokovno vodenje. Mladi zmaji organizirajo pestro dogajanje v mladinskih centrih, jutri pa organizirajo tudi izlet v Škocjanske jame in Piran. V Pionirskem domu pa pripravljajo brezplačne likovne delavnice.

Tudi mnogi muzeji in galerije (npr. Narodna galerija) v času zimskih počitnic ponujajo dodatne aktivnosti za otroke, prav tako dodaten animacijski program ponujajo številne terme. Zveze prijateljev mladine pripravljajo številne aktivnosti, od smučanja, sankanja, delavnic in športnih aktivnosti, je pa za marsikatere potrebna vnaprejšnja prijava, kar pride v poštev predvsem za otroke iz vzhodne polovice države.

V Mariboru vam ponujajo zanimive znanstveno-tehniške dneve v Centru eksperimentov Maribor, v Velenju Počitniški Živ-Žav v Vili Rožle, v knjižnici Ivana Potrča na Ptuju Pustno ustvarjalnico za otroke, v Celju bodo Zimske kreativne počitnice v Celjskem mladinskem centru. Po celi Sloveniji pa je prek Zooma dostopna delavnica Zimski počitniški Zotkini dnevi odprtih vrat 2022, ki so posebej primerni za mlade, željne znanja.

Osnovnošolce in srednješolce v Delavskem domu Trbovlje čakajo brezplačne delavnice video ustvarjanja. V Kočevju animacije za otroke med drugim pripravljajo v tamkajšnjem Pokrajinskem muzeju.

Nekaj idej za izlete

Pomurje vam ponuja številne priložnosti za družinske izlete in rekreacijo: Interaktivni doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru z motorik parkom; stolp Vinarum, kjer boste imeli razgled na 4 dežele; Bukovniško jezero in pustolovski park; Park doživetij Križevci; Spuščanje po toboganih v termalnih parkih Term 3000 – Moravske toplice, Dvorec Rakičan, kjer bodo vaši otroci lahko jahali konje; Družinski doživljajski park Vulkanija, kjer boste šli v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih.

Pot med krošnjami: 1000 metrov dolgo pot, ki vas bo popeljala skozi raznolik gozd, na koncu pa vas bo čakal veličasten razgled s 37 metrov visokega stolpa. Pot je primerna za otroke vseh starosti.

Josipdol-gozdna učna pot Kapelvald: z otroki lahko obiščete zanimivo gozdno učno pot v Josipdolu, si ogledate muzej na prostem s staro pohorsko hišo ter lipov drevored. Primerno za vse družine z otroki nad 4 leta starosti.

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga: Center Noordung promovira vesoljske tehnologije in človeške dosežke v vesolju. Za otroke je odlična učna pot vesoljskih doživetij.

Mestni gozd Celje in drevesna hiša: poleg 12 urejenih sprehajalnih poti, bodo otroške oči ujele največjo slovensko drevesno hiško, ki služi tako izobraževalnim namenom kot tudi domišljiji. V okolici hiške je tudi trim steza in otroško igrišče.

Rifnik in Pravljična dežela Vile Eksene: družinski izlet v Šentjurju pri Celju, ki se lahko začne s pohodom na hrib Rifnik (primeren za hojo z otroki nad 3 leta starosti) in konča v samem centru mesta v Pravljični deželi Vile Eksene, kjer bo otroke čakalo rajanje s pravljičnimi junaki, druženje z Elzo in Haidi in z drugimi superjunaki.

MiniZOO Land Slovenske Konjice: otroci bodo lahko spoznali več kot 100 živali in preko 30 različnih živalskih vrst na enem mestu.

Otonova pustolovščina – Krajinski park Lahinja: še ena družinska pustolovščina v naravi, ki vključuje sprehod skozi krajinski park Lahinja, reševanje znamenitih ugank Otona Župančiča in odkrivanje skrivnosti kulturne in naravne dediščine.

Klevevž – naravni topli vrelec: naravni bazen, kjer termalna voda na površje prodre kar s 24 stopinjami Celzija in je idealna za kopanje tudi pozimi. V bližini je zapuščen mlin, obiščete pa lahko tudi grad Klevevž.

Druge alternativne možnosti

Če imate to možnost, potem se z otroki med počitnicami čim pogosteje odpravite na svež zrak. Že samo pot v gozd je lahko zanimiva in poučna, tudi če ne greste po posebni učni poti. Lahko se lotite katerega od lesnih izzivov. Lahko obiščete najbližje drsališče ali, če vam možnosti dopuščajo, sankališče. Zanimivi so tudi obiski vam bližnjih gradov ali jam. In vedno jo je prijetno mahniti k vodi, pa naj je to morje, jezero ali reka. Če pa bodo otroci pretežno v notranjih prostorih, se lahko lotite katere od številnih zanimivih notranjih aktivnosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Malo ste pozni s temle člankom,saj za nekatere učence in dijake že potekajo počitnice. Za nekatere dejavnosti we moraš že prej prijaviti.
  Zame počitnice pomenijo da sem se vec časa z otrokom,greva hodit,greva na Smarno goro,obiščeva sorodnike. In tako z minimalnim finančnim vložkom preživiva lepe dneve.
  Odnosi z najbližjimi so najpomembnejši

 2. V času mojega otroštva so trajale zimske počitnice 14 dni. Otroci smo jih preživljali doma. Le kaj smo počeli? Ni bilo nobenih izven-šolskih dejavnosti, ni bilo risank, ni bilo Tv-ja. Nihče nas ni zabaval in se pretirano ukvarjal z nami. V spominu imam, da smo zimske počitnice preživljali v “brdu” in na “kuclju”, kjer smo nabirali “špičke” – suhljad za kurjavo. Grabili smo tudi listje za pod živino. Bilo nas je več otrok z vasi, zraven smo se tudi igrali in imeli smo se neizmerno lepo.
  Tudi moji otroci so počitnice preživljali doma. Nismo hodili smučat, jaz sem hodila v službo (sodelavke so vzele dopust, so odšle smučat), otroci so bili pri noni (še sedaj sem ji hvaležna!). Mislim, da zaradi tega nimajo kakšnih posebnih travm.
  So pa danes drugačni časi. Danes nihče več ne bere špičk, none so še v službah, nekatere so bolne in se ne morejo ukvarjati z otroki, nekatere pa so tudi komod (jih nimam pravice obsojati!) in so po raznih krožkih in dejavnostih.
  Otroci pa morejo nekje biti, saj sami ne morejo biti doma.

 3. Bravo, Natalija,občudujoce napisano in pogumno.
  Tudi jaz imam podobne spomine,tudi jaz sem imela 14 dni počitnic skupaj.

  Mene pri vsem tem moti predvsem to da so vsi članki usmerjeni v to da je treba nekam iti. In to je noro. Pa smučat,pa drsat,pa potovat,pa v planinsko kočo prezivljat dneve,pa v toplice,pa delavnice vsepovsod.
  In vse to je drago,da ne bom rekla noro drago. Ja mogoče so delavnice Zveze prijateljev mladine zastonj.
  Pa jaz ne vem komu vi na Iskreni pišete članke?
  Meni zagotovo ne. Ker jaz ob regresu poleti grem z družino na morje. Mogoče parkrat na leto na kak izlet. Tudi obiščemo sorodnike. Drugače si ne moremo privosciti da bi vsake počitnice skakali okrog. In moj otrok je čisto zadovoljen da doma ustvarja,se podi okrog,gre v naravo itd.
  Med počitnicami se morajo otroci tudi spočiti od vsega stresa,ki se jim nabere med šolo,pa treningi itd.tisti ,ki jih imajo. In če potem se med počitnicami počnejo podobno kot v šoli,delavnice in podobno,kaj je potem razlika?
  Ne pravim da morajo lenariti med počitnicami,ampak da imajo čas da nič strukturiranega ne počnejo, da je spontana igra in ostalo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja