Zato morate že danes začeti glasno brati otrokom

Foto: Canva

V ponedeljek je bil mednarodni dan glasnega branja. Glasno branje največkrat povezujemo s časom, ko smo bili še otroci, ko nismo znali sami brati in so nam knjige brali starši ali stari starši.

Če potrebujete spodbudo, da začnete tudi sami svojim otrokom redno brati ali pa, da pri tem vztrajate tudi, ko bodo sami že znali brati, je spodaj zbrana kopica koristi, ki jih imamo tako starši kot naši otroci od skupnega glasnega branja.

Za otroke:

  • Prvi blagodejni učinek glasnega branja, ki ga nihče ne more oporekati, je blagodejni vpliv na intelektualni razvoj otrok. A redko kdo se zaveda, na koliko področij vpliva. Že z vsako prebrano zgodbo pridobijo novo znanje. Izvejo nekaj novega. Razširijo ali utrjujejo besedni zaklad. Se učijo izgovorjave besed. Še posebej slušni tipi si mnogo lažje informacije zapomnijo, če jim jo nekdo prebere. Raziskave so tudi pokazale, da otroci, ki jim starši glasno berejo, hitreje usvojijo nove besede in lažje izrazijo svoja občutja. Otroci, ki jim starši redno berejo, so sposobni daljšega zbranega poslušanja, kar je izjemno pomembno pri pripravah na šolo. Dokazano je tudi, da je otrokovo slušno razumevanje bistveno višje razvito kot njegovo bralno razumevanje, zato lahko razume in predela tudi mnogo zahtevnejše gradivo, če mu ga bere odrasel, kot bi ga lahko, če bi bral sam.

Otroci, ki jim starši glasno berejo, hitreje usvojijo nove besede in lažje izrazijo svoja občutja ter so sposobni daljšega zbranega poslušanja.

  • Vsakodnevna rutina branja prijetnih knjig, ki so otroku všeč, v otrokovih možganih ustvarja povezave branja z užitkom. In lahko smo prepričani, da bodo vedno gravitirali k dejavnostim, ki jim prinašajo užitek.
  • Redno, če ne kar vsakodnevno glasno branje otrokom ustvari bralni model. Če glasno branje umestimo v večerno rutino, otrokom pokažemo, da je ta dejavnost enako pomembna kot umivanje zob in večerna molitev. To je še dodatna voda na mlin k spodbujanju dobrih bralnih navad v življenju. Da lahko otroku redno vsak dan beremo, moramo namreč knjige tudi kupovati in si jih izposojati v knjižnici. Otroku tako tudi to postane običajen del vsakdana.
  • Predvsem pa je večerno glasno branje zgodbic za otroke pomirjujoče in blagodejno vpliva na njihovo počutje, lažje se umirijo in hitreje zaspijo (če vsebina prebrane knjige za njih seveda ni bila preveč vznemirljiva – potem je učinek lahko ravno nasproten).

Za bralca (starša, starega starša ali drugo odraslo osebo):

  • Seveda ima glasno branje pozitivne učinke na mišljenje, pomnjenje in koncentracijo tudi pri osebi, ki bere. Celo še intenzivneje, saj so procesi glasnega branja za možgane intenzivnejši.
  • Glasno branje otrokom pa lahko pomaga tudi pri premagovanju treme pred glasnim branjem – če imate tremo brati že pred lastnimi otroci, lahko berete psu. So zelo dobri poslušalci, bralca radi gledajo v oči. In nikoli ne obsojajo, pa naj se vam branje še tako zatika.

Za vse vpletene:

  • Skupno večerno branje krepi vezi med bralcem in otrokom.  To je dragocen podarjeni čas, za katerega so otroci verjetno bolj hvaležni kot pokažejo.
  • Ponudi varno okolje za predelavo intenzivnih in težkih občutij. Z zapletenimi negativnimi čustvi kot so sram, žalovanje, zavist, … se otroci težko soočijo in običajno od njih bežijo. Če pa nekaj takšnega doživlja lik v knjigi, ki jim jo berejo, si čustvo lahko ogledajo kot zunanji opazovalci, ga poimenujejo in nato lažje o njem tudi sami spregovorijo.
  • Hkratno doživljanje istih zgodb. Ne vem, kaj naj še tu dodam. Skupaj s starši ali otroki obrniti zadnji list dobre knjige je čudovito doživetje, pa naj bo takšna, ki jo je starš že poznal, vzljubil in želel deliti s svojim podmladkom, ali pa takšna, skozi katero so vsi potovali prvič. Ne morem reči drugega kot – poskusite, ker vam ne bo žal.

Saj obstajajo prijetne družabne igre. In lepo je z otroci iti v naravo, preživljati skupen čas na izletih in potepanjih. A prav nobena od naštetih dejavnosti tako intenzivno ne krepi hkrati naših odnosov in inteligence.

Prijetno glasno branje vam želim!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja