Zaradi stresa v nosečnosti otroci manj prenesejo

Thumbnail

Mamin stres se lahko prenaša na otroka v maternici in povzroči trajne posledice, predvidevajo nemški raziskovalci. Odkrili so, da se receptorji za stresne hormone pri še nerojenem otroku biološko spremenijo, če je mama med nosečnostjo pod velikih stresom.

Te spremembe pa lahko povzročijo, da bo otrok kasneje manj sposoben obvladovati stres. Prav tako so stres v nosečnosti že povezali z duševnimi boleznimi in vedenjskimi težavami.

Čeprav stres ni edini faktor, pa raziskovalci sumijo, da je otrokovo najzgodnejše okolje (maternica) ključno. Spremembe so odkrili na genu za glukokortikoidni receptor, ki pomaga uravnavati telesni hormonski odziv na stres. Takšna genetska sprememba se običajno zgodi med razvojem v maternici.

Znanstveniki verjamejo, da je spremembe povzročilo mamino slabo čustveno stanje med nosečnostjo. Ta sprememba na receptorju povzroči, da je posameznik bolj občutljiv na stres, kar pomeni, da bo nanj tako psihično kot hormonsko reagiral hitreje in bo bolj impulziven.

Profesor Thomas Elbert, raziskovalec na Univerzi v Konstanzu, pravi, da se dojenčki, ki dobijo preko mame sporočila, da bodo rojeni v nevaren svet, hitreje odzivajo. Imajo tudi nižji prag za stres in so nanj bolj občutljivi. Dr. Carmine Pariante, strokovnjak na področju psihologije stresa, pa pravi, da ti podatki potrjujejo, da se temeljna otrokova leta začnejo že pri minus 9 mesecih. Pravi tudi, da je materino psihosocialno okolje celo bolj pomembno v nosečnosti kot po rojstvu otroka.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja