»Zaradi splava sem mislila, da si zaslužim Božjo kazen.«

Thumbnail

Bernardette Goulding je Slovencem odkrito spregovorila o svojem splavu in kako sedaj pomaga drugim ljudem s podobno izkušnjo. VIDEO celotnega nastopa na Nikodemovih večerih!

Včeraj je Bernardette Goulding na povabilo p. Tomaža Mikuša obiskala Slovenijo in svojo življenjsko izkušnjo podelila na dveh srečanjih; prvi je bil dopoldne za tiste, ki se bolj aktivno ukvarjamo s problematiko umetnega splava, zvečer pa je imela javni nastop na Nikodemovih večerih. Njeno predavanje je nosilo naslov: Splav in potem!?

Tako smo imeli čast srečati izjemno žensko, Bernardette, ki je voditeljica delavnic za ozdravljenje po splavu Rahelin vinograd na Irskem.

Kljub trpljenju pozitivna oseba

Sama ima izkušnjo splava, tako spontanega kot umetnega, pa tudi izkušnjo smrti otroka. Poleg tega je v življenju doživela še marsikatero drugo hudo preizkušnjo in o vsem spregovori iskreno in brez skrivanja. Občudovala sem jo, da zmore kljub trpljenju ostajati tako pozitivna in vesela, kar kaže na njeno izjemno notranjo moč.

Bernardette je v otroštvu preživela veliko nasilja in se zato že pred dvajsetim letom odselila od doma. Tudi sama je začela piti, žurirati, saj je prvič začutila svobodo.

Bernardette se je rodila na Irskem v veliki družini s 17 otroki. Oče je bil nasilnež in pijanec, kljub temu pa Bernardette zmore videti preko njegovega obnašanja in pravi, da je bil dober človek, a mu nihče nikoli ni pokazal, kako naj odigra svojo vlogo očeta, saj je bil nasilen tudi njegov oče. Tako je Bernardette kmalu v otroštvu preživela veliko nasilja in se že pred dvajsetim letom odselila od doma. Tudi sama je začela piti, žurirati, saj je prvič začutila svobodo.

Ko je kmalu zanosila, se je v strahu pred zavrnitvijo svojih staršev in pred tem, da bo izgubila svojo prihodnost, lagodnost in doživela opravljanje okolice, odločila za splav. Kasneje se je poročila z drugim moškim, ki je bil tudi nasilen do nje in njena zgodba se je zapletla še naprej.


Na ponedeljkovem Nikodemovem večeru na Teološki fakulteti v Ljubljani

Spoznanje Božje ljubezni jo je osvobodilo

Splav je pustil posledice, tako telesne kot čustvene in duhovne. Čutila je, da je naredila tako hudo stvar, da si zasluži Božjo kazen, pa naj je bilo to moževo nasilje, spontani splav ali kasneje smrt otroka. Šele ko je spoznala, da jo ima Bog rad, da je ne kaznuje, ampak je usmiljen in jo želi odrešiti, se je lahko začela njena pot osvoboditve iz krivde, strahu, depresije in sramu.

Šele ko je spoznala, da jo ima Bog rad, da je usmiljen in jo želi odrešiti, se je lahko začela njena pot osvoboditve iz krivde, strahu, depresije in sramu.

Božjo ljubezen in ozdravitev notranjih ran je doživela prav preko Rahelinega vinograda, duhovnega vikenda za starše, ki imajo izkušnjo umetnega splava. Nekateri pridejo tja po umetnem splavu, drugi po uporabi kontracepcijskih sredstev ali jutranje tabletke, saj imajo vsi enake znakepostabortivnega stresaposledic po splavu.

Potrebujemo celosten pristop k travmi splava

Upajmo torej, da bo ta oblika pomoči v prihodnosti dostopna tudi v Sloveniji, saj smo ljudje različni in potrebujemo različne pristope. Po travmi splava, ki pusti posledice na duhu, duši in telesu, potrebujemo celosten pristop pomoči in zato je zelo pomembno, da se prav duhovnega ne zanemari, ampak se mu da mesto, ki mu pripada.

Oglejte si posnetek celotnega nastopa:

 

Foto: newstalk.com, abortionireland.blogspot.com