43. Pohod za življenje uspel (in prehitel mega snežni vihar)

Thumbnail

V Washingtonu so se včeraj, v petek, 22. januarja, na že 43. Pohodu za življenje (March for life) zbrali mnogi, ki verjamejo, da si vsak človek zasluži spoštovanje in varovanje od spočetja do naravne smrti.

Kako se je začelo?

Pohod za življenje v Washingtonu je največji na svetu in poteka vsako leto 22. januarja v prestolnici Združenih držav Amerike.

Leta 1973 so v ZDA prav na ta dan namreč ovrgli 50 zakonov, ki so ščitili nerojene otroke in s tem splav legalizirali (sodni primer Roe proti Wade).

Le nekaj mesecev zatem se je zbrala skupinica ljudi, ki ni želela, da bi tako poguben dan za ženske in nerojene otroke ostal nezaznamovan. Zasnovali so prvi mirni protestni shod, manjšo demonstracijo in ga poimenovali Pohod za življenje.

Pohod je iz leta v leto rasel. Lani se ga je tako udeležilo rekordnih 800.000 ljudi, letos pa je bila udeležba manjša zaradi napovedanega močnega neurja. Kljub temu to ni ustavilo več desettisočev ljudi, med katerimi je bilo tako kot v zadnjih letih opazno veliko mladih.

Uspeli prehiteti velik snežni vihar Jonas

Letos so se mnogi spraševali, ali bo pohod odpovedan, saj so bile v več zveznih državah na vzhodu ZDA razglašene izredne razmere zaradi napovedanega snežnega viharja Jonas. A Pohod za življenje so v preteklih letih izvedli že v dežju, snegu in ledeno mrzlih temperaturah, zato tudi tokrat dogodka niso odpovedali.

Pohodniki so k sreči uspeli vihar prehiteti – ali pa je vihar prijazno počakal :). Glavnina prireditve je v petek še potekala v hladnem, a suhem vremenu, potem pa je začelo snežiti. Do sobote zjutraj je padlo v Washingtonu blizu 20 cm snega, vremenoslovci napovedujejo, da bi do jutri (nedelja), ko bo vihar prešel Washington, lahko padlo 70 cm snega.

So pa mnogi pohodniki, ki so prišli iz vseh koncev ZDA, po končani prireditvi obtičali v Washingtonu, saj so bili odpovedni mnogi poleti.

Jeanne Mancini, predsednica Pohoda za življenje, je na prireditvi vprašala ljudi: »Ali koga zebe?« Zbrani so ji enoglasno odgovorili: »Ne!« »Malo snega vas ni zaustavilo, kajne?« je nato rekla napol zmrznjeni množici.

Organizatorji so sicer pred pohodom pozvali k skrbi za varnost in ljudi prosili, naj se sami odločijo, ali bodo prišli ali bodo prireditev raje spremljali po televiziji.

»Kljub temu pa vse v gibanju za življenje skrbi predvsem varnost nedolžnih nerojenih. To gibanje, ki želi ukiniti splav, je v naši državi večje od nas in večje od vremena. To je razlog, ki je vreden naših največjih prizadevanj in predanosti, kljub težkim razmeram,« je še dejala Jeanne Mancini.

»Pohod za neprelomljivo vez ljubezni med otrokom in materjo«

Letošnja tema pohoda za življenje je bila izražena v misli, da gibanje za življenje in gibanje za pravice žensk hodita z roko v roki.

Nekdanja novinarka pri Cosmopolitanu, ki je danes goreča podpornica gibanja za življenje, Sue Ellen Browder, je mnenja, da je pravi feminizem že od nekdaj proti splavu, saj splav rani ženske.

»Nosečnica in njen otrok nista radikalno ločena posameznika, vsak s svojimi izoliranimi pravicami, ki bi bila med seboj ‘v spopadu’. Ženska in njen otrok sta ‘zedinjenost dveh oseb’, povezana v ljubezni z vsakomur in vsem. Karkoli škoduje otroku, škoduje ženski, karkoli škoduje ženski, škoduje otroku in karkoli škoduje enemu od njiju dveh, škoduje nam vsem,« pravi Sue Ellen.

Pohodi po vsem svetu, v Sloveniji (še) ne

Pohod za življenje se širi po vsem svetu in ga tako vsako leto priredijo v Italiji, Veliki Britaniji, na Irskem, v Kanadi, Mehiki in celo Peruju, ki je ena od redkih držav sveta, kjer splav ni dovoljen. (Več o tem v spodnjem videu.)

Kljub temu da tudi v Sloveniji v naših bolnicah vsak dan izgubi življenje v povprečju najmanj 19 otrok*, zaenkrat še nismo organizirali Pohoda za življenja, kjer bi tudi mi izrazili nestrinjanje z umorom nerojenih otrok in zaskrbljenost nad nepomočjo mamam. Vsaka mama bi namreč morala imeti pravico, da obdrži svojega otroka, in zagotovljeno pomoč, da bi to lahko v realnosti tudi izvedla.

Upajmo, da bomo v kratkem tudi Slovenci poromali po naših ulicah in tako jasno pokazali, da nam ni vseeno za slovenske otroke, ki izgubljajo življenja v postopkih umetnega splava.

Foto: lifesitenews.com, TW

* Po razpoložljivih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravstvo je to statistični podatek za obdobje zadnjih 15 let.