Zanimiva dejstva o svetih treh kraljih, ki jih morda še ne poznate

Foto: Canva

Dvanajsti dan po božiču, 6. januarja, praznujemo Gospodovo razglašenje ali praznik Svetih treh kraljev. Zbrali smo nekaj zanimivih dejstev, povezanih s tem dnem.

Matej jih v svojem evangeliju imenuje modri z Vzhoda, beseda pa naj bi se nanašala na prebivalce Iranske visoke planote. Nikjer v Svetem pismu pa niso omenjena ne njihova imena niti ne njihovo število. Da so bili trije, so sklepali zgolj iz tega, ker so prinesli tri darove: zlata, kadila in mire. Toda obstajajo stare slike (predvsem v Siriji), na katerih jih je upodobljeno tudi sedem ali dvanajst!

Kitajski zapisi kažejo, da je bil v tistem času na nebu komet, ki se je prikazoval kar 70 dni.Njihova imena – Gašper, Miha in Boltežar – so omenjena v pobožnih izročilih iz 6. stoletja ter so se kot taka tudi »prijela« med ljudmi. Prvemu, ki naj bi bil iz Perzije, je bilo ime Melkon oz. Melhior, njegovo ime pa pomeni »kralj je luč«. Bil naj bi najstarejši ter sivolas.  Drugi, Baltasar (»Bal, varuj kralja!«), mož srednjih let, naj bi bil iz Indije. Gašper, ki naj bi bil iz Arabije, pa je bil najmlajši, star okoli dvajset let. Njegovo ime pomeni »tisti, ki nosi zaklad« ali »tisti, ki ima sijaj«.

Drugi zapisi iz srednjega veka pa navajajo, da naj bi bil Gašper Azijec, Melhior Evropejec in Boltežar Etiopijec. Zaradi tega je še danes po večini eden izmed njih upodobljen kot temnopolti.

Pomen njihovih darov

Kralji so Jezusu prinesli darove, ki imajo poseben pomen. Ljudsko izročilo govori o tem, kdo je kaj prinesel:

  • Miha je kot najstarejši Odrešeniku prinesel zlato – darilo za Kralja
  • Gašper je prinesel kadilo – darilo za Boga
  • Boltežar je prinesel mire – darilo za Človeka.

Skrivnostna zvezda

S tremi kralji je trdno povezana zvezda, ki naj bi jim kazala pot do Jezusa. Obstaja kar nekaj znanstveno potrjenih razlag, kaj naj bi ta »zvezda« bila. Kitajski zapisi kažejo, da je bil v tistem času na nebu komet, ki se je prikazoval kar 70 dni. Drugi zapisi govorijo o tem, da je ravno takrat prišlo do takšnega zbližanja Jupitra in Saturna, da se je to videlo kot zelo svetlo znamenje na nebu. Najnovejše astronomske analize pa govorijo o supernovi. Toda, karkoli je že bilo, bilo je dovolj svetlo in prepričljivo, da je modre popeljalo na pot.

Šege na slovenskem ob svetih treh kraljih

Noči pred praznikom so nekoč rekli »svetla noč« – v spomin na zvezdo so morale biti to noč v hišah prižgane luči.V mnogih latinskoameriških državah je tradicija obdarovanja na praznik Svetih treh kraljev večja od obdarovanja na božič. Otroci na predvečer pred vrata postavijo stare čevlje, polne trave (za kamele), naslednje jutro pa jih v njih pričakajo sladkarije. Podobno tradicijo so v Sloveniji nekoč imeli tudi na škofjeloškem.

Na Gorenjskem so verjeli, da kokoši, ki na ta dan pojejo nekaj poprtnika (božični kruh), lisica ne odnese.

Noči pred praznikom so nekoč rekli »svetla noč« – v spomin na zvezdo so morale biti to noč v hišah prižgane luči.

Do danes pa se je ponekod ohranilo le koledovanje. Koledniki se preoblečejo v svete tri kralje ter s pesmijo pred hišami zbirajo denar za revnejše.

Pregovori, povezani s praznikom

Pregovorov, povezanih s tem dnem, imamo v Sloveniji veliko. Med najbolj uporabljenimi so naslednji:

»O treh kraljih se dan toliko podaljša kolikor petelin zazeva ali kolikor petelin poskoči.«

»Kralji se vrnejo, zimo obrnejo.«

»Če je na tri kralje jasno, so vse leto prazne jasli.«

»Če na tri kralje na jasnem sonce vzhaja, hlapec vriska (ker bo dosti žita), volk pa piska (ker bo malo krme).«

»Če na tri kralje jasen dan bo, za dolgo zimo hrani seno.«

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja