Zakaj so bile ženske prve, ki so našle prazen grob?

Thumbnail

Ženske so bile prve, ki so odkrile, da je grob prazen. Ste se kdaj vprašali, zakaj so bile ravno one tiste in ne recimo Jezusovi najbližji učenci?

Imel je dobre razloge

Morda se razlog skriva v tem, da so ženski možgani neprestano v pogonu. Predstavljam si, da so po križanju ženske bolj malo in slabo spale. Verjetno so jim po glavi rojile različne stvari. Pred očmi so se jim vrteli dogodki in spomini na trenutke, ki so jih delile z Njim. Od lepih spominov, pa do tistih najbolj tragičnih, ko so ga videle v groznih mukah, vsega ponižanega in izmučenega. Verjetno so si v mislih neštetokrat ponovno zavrtele njegov zadnji izdih.

Na pot h grobu so se odpravile zarana, verjetno še pred jutranjo zarjo. Morda sploh niso spale. Bile so ženske na misiji. Nosile so dišave, da bi prekrile vonj razpadajočega telesa.

Moški so ga zapustili

Toda pred sabo so imele prepreko – kamen, ki je zapiral vhod v grob. Bil je izredno težak in same niso bile telesno sposobne, da bi ga premaknile. Grob pa je bil tudi zastražen.

Novica je bila v tistem trenutku prevelika, da bi lahko o njej debatirale. V glavi so imele samo dvoje: pojdi in povej.Sveto pismo pravi, da je nastal močan potres in je Gospodov angel odvalil kamen od groba. Ne zato, da bi Jezus lahko vstal, ker je to lahko storil brez tega. Temveč zato, da bi vsi, ki bi prišli do groba, našli prazen grob. To pa je zmaga, kajne.

Angel je ženam povedal, da je Jezus vstal, tako, kot je napovedal. S tem je želel povedati, da naj zaupamo v Boga. Vedno. Ker On izpolni svojo obljubo, čeprav mi dvomimo.

Ko so žene našle prazen grob, jim je angel naročil, naj gredo in tudi drugim povedo, kaj se je zgodilo. Enako pa naroča tudi nam. Obdržati veselo novico zase je narobe. Zakaj ne bi želeli največje novice na svetu deliti z drugimi?

V strahu in z velikim veseljem

Bog je za širitev novice izbral ženske. Moški so ga zapustili. Prav vsi. Izbral je ženske, morda zato, ker so v družbi veljale za manj vredne, vendar ne v Božjih očeh. Ali morda zato, ker bi možje ob odkritju praznega groba verjetno postopali okoli in poskusili razumeti stvari. Ženske pa smo drugažne. Ženske pokličemo, napišemo ali objavimo na Facebook. In šele nato začnemo s študijami.

Ženske so zapustile grob v strahu in z velikim veseljem. Zanimiva kombinacija. Se vam je to že kdaj zgodilo? Morda, ko ste izvedeli, da boste dobili otroka? Ob tem velikokrat ostanemo brez besed. Zmrznemo. In tudi ženam se je zgodilo tako. Novica je bila v tistem trenutku prevelika, da bi lahko o njej debatirale. V glavi so imele samo dvoje: pojdi in povej.

Jezus je tudi danes tu. V meni, v tebi. Zato pojdi in povej veselo novico tudi ostalim.

Foto: premiumtimesng.com