Zakaj se igrati skupaj z otroki? Zato!

Foto: Shutterstock

Se še spominjate dni, ko ste bili mladi in ste sanjarili o tem, kako lepo bo, ko (če) boste imeli otroke?

Gotovo ste imeli v mislih predstave, kako se z njimi igrate, sestavljate kocke, se sprehajate ali kako jih učite voziti kolo. Skoraj živo ste lahko slišali smeh ob žgečkanju in crkljanju in čutili toploto odeje, pod katero boste nekoč skupaj brali pravljice.

Z zapolnjevanjem otrokove potrebe po vaši pozornosti na najbolj možen pozitiven način, torej z igro, otroci postopoma postanejo pripravljeni na sodelovanje z vami tudi v času, ko to od njih zares potrebujete.Nato so prišli otroci. In nekje med neprestano utrujenostjo in ponavljajočimi se frustracijami glede njihove vzgoje so idilične predstave o družinskemu življenju odletele skozi okno.

Zapademo v ironijo, ko namesto, da bi hrepeneli po času, ko se bomo lahko igrali z otroki, hrepenimo samo po trenutku, ko bodo vsi zaspali.

Našo navdušenost nad igro z njimi je nekje na poti zamenjala navdušenost nad tem, kako lepo in dolgo se zaigrajo sami ali med seboj.

A čeprav je to, da se otroci končno zaigrajo med seboj, neprecenljivo in čudovito in izrednega pomena za njihov razvoj, je prav tako pomembno, da si kljub temu še vedno vzamemo čas za igro z otroki vsak dan znova.

Za tisto igro, kjer popolnoma pozabimo na svoj seznam opravkov in nimamo druge skrbi kot to, da se zabavamo skupaj s svojim otrokom. Še poznate ta občutek?

In poleg vse zabave, ki jo tovrstno početje nudi tako otrokom kot vam (iskreno se vprašajte, kdaj ste se nazadnje dodobra naigrali?), so tu še tri pomembne prednosti skupne igre:

1. Igra je najboljša priložnost za povezovanje z otrokom

Večino dneva komunikacija med starši in otroki poteka v stilu podajanja napotkov, popravljanja in usmerjanja. Popij mleko. Čas je za spanje. Nehaj pretepati sestrico.

Tovrstni napotki navadno vzbudijo odpor in privedejo do prepirov. Ko pa se z otrokom igramo, ne moremo stalno dajati navodil in popravljati, kajti takrat navadno nadzor prevzame otrok in ne mi kot večino dneva. Ob tem pa se krepita zaupanje in spoštovanje. Ne potrebujemo veliko časa, da se utrdijo čustvene vezi (ki jih preko dneva nemalokrat razrahljamo), a že vsakodnevnih namenjenih nekaj minut, popolnoma posvečenih otroku, dela čudeže.

2. Skupna igra zmanjšuje željo po iskanju pozornosti na negativen način

Kadar se starši igrajo z otroki, aktivno zapolnjujejo otrokovo potrebo po pozornosti na najbolj možen pozitiven način.

Otroci imajo namreč neizmerno veliko potrebo po pozornosti. Če jo starši ne zagotovijo na pozitiven način, se bo otrok v tej želji začel vesti neprimerno. Da bi pritegnil pozornost, bo uporabil cviljenje, tarnanje, pretep s sorojenci, ignoriranje, zavračanje sodelovanja in vse druge staršem dobro znane oblike.

Z vsakodnevno skupno igro se tovrstno vedenje močno zmanjša ali celo čudežno izgine.

 

3. Otroci bodo z vami začeli sodelovati

Z zapolnjevanjem otrokove potrebe po vaši pozornosti na najbolj možen pozitiven način, torej z igro, otroci postopoma postanejo pripravljeni na sodelovanje z vami tudi v času, ko to od njih zares potrebujete: ob jutrih, večerih, v trgovini, ob odhodu z igrišča …

Takrat namreč ne bo na dan prišlo tisto slabo vedenje, s katerim bi želel izzivati vašo pozornost, saj ste jo že zagotovili.

Če ne verjamete, vam postavljamo izziv: začnite s 15-minutno igro na dan. Pozitivne posledice in igra sama vas bodo tako navdušile, da boste nedolgo za tem z veseljem za veliko dlje časa sedeli na tleh in zares uživali tako, kot ste si predstavljali takrat, ko je bila ta slika le del vaših prihodnjih sanj.

In če menite, da nimate časa – garantiramo, da ga boste na račun igre pridobili veliko več, kot ga porabili za igro samo – samo pomislite na vse prepire, ignoranco, trmo in besedne zaplete, ki jih bo po tem veliko manj.

povzeto po: positiveparentingsolutions.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja