Zakaj otroci rabijo meje?

Thumbnail

Rahločutna vzgoja je pogosto deležna očitka, da v njej otrokom niso postavljene nikakršne meje. Kar pa ne drži, kajti meje so sestavni del življenja in tudi starševske skrbi.

Voditeljica Mednarodne mreže za otroke in družine (INCAF), Kathryn Kvols, takole našteva razloge, zakaj otroci nujno potrebujejo meje za zdrav razvoj:

1. Otroci potrebujejo postavljanje meja, zato da se učijo prepoznavanja in spoštovanja meja drugih ljudi.

2. Meje dajejo občutek varnosti. Če otroci ne poznajo meja staršev, se počutijo izgubljene in zmedene. Zato včasih dobesedno divjajo naokrog in jih iščejo.

3. Otroci potrebujejo meje, zato da se učijo odkrivati svoje meje. Ob tem, ko jim dajemo zgled, jih učimo postavljanja lastnih meja.

4. Meje dajo otrokom čutiti, da skrbimo zanje, da nam ni vseeno. Otroci, ki rastejo brez meja, se pogosto počutijo zapuščene.

5. Otroci potrebujejo meje, zato da se učijo soočanja s konflikti. Kaj se zgodi, ko mi nekdo pove, da sem prestopil njegove meje? Kaj se zgodi, ko nekdo prestopi moje?

6. Otroci potrebujejo meje, da se ob njih zavedo samih sebe. Ob naših mejah razčiščujejo svoje lastne.

7. Meje jim pomagajo razpoznati, kaj je družbeno sprejemljivo in kaj ne.

8. Otroci se morajo naučiti, da ob prestopanju meja nastanejo posledice. Nekatere od njih so resne.

O mejah pa je v zadnji oddaji na iskreniPLUS spregovorila tudi družinska terapevtka Andreja Poljanec, ki med drugim opozarja, da naj otroku postavimo samo meje, v katere zares verjamemo.