Zakaj najstniki postanejo alergični na svoje starše?

najstnica_in_mama

Se vam zdi, da se je pri vašem najstniku pojavila nova alergija, začasna ali pa kronična, ne glede na letni čas? Ta alergija se običajno pojavi nenadoma tam nekje pri 13. letih in lahko traja mesece, včasih celo leta. Čeprav ni nič kaj prijetna in zabavna, pa postane znosna, če poznamo njene vzroke.

Ko se najstnik ločuje od “svojih ljudi”, vsako vedenje razvrsti v eno od dveh kategorij: vedenja, ki jih zavrača, in vedenja, ki jih namerava sprejeti. Odraščanje vključuje ločitev od staršev. To se zgodi z nenadno in močno potrebo po razlikovanju od domačih odraslih. Za najstnike ni lahka naloga, da se ločijo od tistih, ki so do sedaj nadzorovali skoraj vse vidike njihovega življenja.

Ko se najstnik ločuje od “svojih ljudi”, vsako vedenje razvrsti v eno od dveh kategorij: vedenja, ki jih zavrača, in vedenja, ki jih namerava sprejeti.

Sami morda niti pomislite ne, kako stare čevlje nosite. Če pa se najstnik ne strinja z vašo izbiro obutve, se mu bo to zdelo neznosno. Pa kakšno vezo ima vaša obutev z njim? Ker se njegova identiteta še vedno prepleta z vašo, ga bo vse do takrat, ko bo uspel izbrati lastni videz, vaš slog zelo motil.

Tako se znajdete v obdobju, ko nič, kar počnete, vašemu najstniku ni prav. Toda kaj lahko storite, medtem ko čakate, da to obdobje preprosto mine? Za začetek naj vas pomiri dejstvo, da je to normalen del odraščanja. Nadalje lahko ignorirate njegovo obnašanje ali pa ga opomnite, da lahko ima svoje mnenje, vendar naj to izraža strpno in vljudno. Navsezadnje pa lahko pridete najstniku tudi naproti. Dovolite mu, da vam izbere oblačila, ko greste npr. skupaj na šolsko prireditev.

Ko ima najstnik čas in prostor, da lahko razvija lastne interese, veščine in okuse, se njegov alergijski odziv na starše običajno zmanjša.

Foto: momjunction.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.