Zakaj morate prav danes vzeti v roke knjigo?

Foto: Pixabay

6. september je v nekaterih državah tudi dan, ki ga zaznamuje poziv »Preberi knjigo« (»Read a book« day). Poziv, ki še ne polni naslovnic slovenskih medijev, obenem pa poziv, ki bi ga lahko aktivneje vključili v dejavnosti naših družin.

Zakaj takšne akcije ne bi smela zamuditi nobena družina? Ker …

1. Knjiga združuje

Eden zagotovo najlepših trenutkov našega družinskega vsakdana se zgodi zvečer po molitvi. Takrat v roke vzamem knjigo, ki jo pred tem izbereta otroka in jo skupaj preberemo. Tistih 15 minut nas poveže, združi. Tišina, ki ob branju knjige napolni otroško sobo, šepeta o pomembnosti takšnega povezovanja celotne družine. V tistem trenutku umirjenosti, spokojnosti, čutim globoko povezanost z otrokoma, ki ob mojem glasu nestrpno čakata na razplet zgodbe tistega dne.

2. Knjiga spodbuja domišljijo

Junaki knjig pogosto ostanejo v naši družini še dolgo po tem, ko smo obrnili njen zadnji list. Otroka se prelevita v bojevnike, princese, dinozavre, kite, želve itd. in pišeta svojo zgodbo. Zgodbo, ki nima meja in zgodbo, v kateri pravila postavljata sama. Kot starš bi jima težko dal toliko materiala za razvijanje domišljije, kot ga lahko prejmeta v knjigah. Zato je knjiga odličen pripomoček, ki otroku pomaga, da lahko s svojo domišljijo postane kdorkoli. V domišljiji omejitev ni in otroci to hitro začutijo.

Knjiga bo potrpežljivo čakala, ob tem pa tebe, dragi bralec, tiho opozarjala, da si moraš vzeti čas. Ne le za knjigo, tudi za druge pomembne stvari v življenju.

3. Knjiga je odlična antistres terapija

Skrbi, ki jih odrasli vedno znova prinašamo v družine, so različne. Obenem so različni načini, kako se s stresom, ki ga te skrbi povzročajo, borimo. Ni malo tistih, ki za pomiritev stresnih občutkov zvrnejo enega »takratkega«. Odličen (brezalkoholni) način za spopadanje s stresom je branje knjig. Poglobitev v napete zgodbe, romantična razmerja, politične igrice, zgodovinske dogodke itd. je odličen način, da za nekaj časa pozabimo na ta svet. Saj z branjem verjetno ne bomo rešili vseh naših problemov, bo pa branje pripomoglo k temu, da se sprostimo in se tako lažje soočimo z izzivi, ki nas čakajo.

4. Knjiga je glasen opomnik, da si moramo vzeti več časa

Za knjigo si je potrebno vzeti čas. ČAS. Tista dobrina, za katero smo prepričani, da nam je kronično primanjkuje. A ravno nekaj minut branja na dan (lahko tudi zvečer, ko npr. otroci zaspijo) nam lepo pokaže, da si znamo in zmoremo vzeti čas. Knjiga ne deluje na instant način. Če želiš priti do konca, si je potrebno vzeti za to dovolj časa. Tudi odložena na nočni omarici te lahko opominja, da si moraš vzeti čas zanjo. Saj knjiga bo potrpežljivo čakala, ob tem pa tebe, dragi bralec, tiho opozarjala, da si moraš vzeti čas. Ne le za knjigo, tudi za druge pomembne stvari v življenju.

5. Ni vse pametno, kar se sveti

Vse okoli nas se sveti. Telefoni, tablice, ekrani, bralniki … Pametne naprave so prevzele pozornost v sodobnem svetu. Toda ste kdaj poduhali telefon? Ste kdaj skušali zaslišati šelestenje strani, ko drsate po pametni tablici? Nobena »pamet« sodobnih naprav ne more nadomestiti enkratnega vonja (predvsem starejših) knjig, ko jih odpremo in ta vonj sporoči, da se je pred nami že nešteto oči sprehajalo skozi te iste vrstice. Nobena »pamet« ne more poustvariti zvoka obračanja listov v knjigi, ko se iz strani v stran prebijaš proti zadnjemu poglavju in epilogu. To je tista romantičnost knjig, ki jih, kljub vsemu napredku sodobne tehnologije, nobena pamet ne more zamenjati.  

Veliko je še razlogov, zakaj brati knjigo. Vsak lahko najde kakšnega, zato je današnji dan lahko idealna priložnost, da vsak izmed nas poišče (vsaj) en razlog, vzame v roko knjigo in se prepusti njenim čarom. Tistim čarom, ki počasi tonejo v pozabo, obenem pa je na vseh nas odgovornost, da bodo teh čarov deležni tudi naši otroci in generacije, ki prihajajo za nami.


Preberi več: