Zakaj bi mamica ob porodu potrebovala – dulo?

doula

To me je pred časom vprašala nosečnica, ko je slišala, kdo sem. To sem se nekoč spraševala tudi sama. A ko sem pred enajstimi leti prvič spremljala porod, sem ugotovila, da je moja navzočnost povsem spremenila mamino in očetovo izkušnjo poroda.

Pozitivni sadovi navzočnosti dule pri porodu

Kot so pokazale mnoge raziskave in kot je zapisano na spletni strani največjega in najstarejšega združenja obporodnih spremljevalk DONA International, neprekinjena prisotnost porodne spremljevalke v času poroda zmanjša verjetnost za carski rez (za 28%), manjša je verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina – za 31%) ter protibolečinskih sredstev (za 9%). Mnogo manjša pa je tudi verjetnost, da bi porod mamici in njeni družini ostal v slabem spominu (34%).

Pred leti smo tudi pri nas obporodne spremljevalke pripravile statistično obdelavo spremljanja porodov v Sloveniji.

Naši rezultati so pokazali, da je v Sloveniji ob prisotnosti porodne spremljevalke verjetnost za carski rez manjša za 45%, verjetnost uporabe umetnih popadkov (oksitocina) se zmanjša za 75% glede na slovensko povprečje. Podatka o uporabi protibolečinskih sredstev nimam, je pa navzočnost obporodne spremljevalke kar za 84% zmanjšala verjetnost, da ženska ob porodu doživi prerez presredka.

Sama kot dula svojo statistiko vodim še naprej in moji podatki so primerljivi s statistiko slovenskih dul. Poleg tega pa se ob mojem spremstvu za protibolečinska zdravila odloči le 10% mamic, kar je v primerjavi s 40% mamic, ki protibolečinska sredstva dobijo, ko ob sebi nimajo spremljevalke, kar tričetrt manj.

Izjemno dobri so tudi rezultati vaginalnega poroda po carskem rezu (VBAC), ko kar 90% mamicam uspe doseči porod, kakršnega so si želele. Takšni rezultati so v veliki meri posledica dobre priprave na porod in dejstva, da se ob navzočnosti dule večina mamic v času poroda giba in tudi rodi v položaju, ki najbolj ustreza njim.

Sama nisem velika ljubiteljica statistike, a menim, da v tem primeru številke zelo zgovorno kažejo, da porodne spremljevalke resnično spremenimo izkušnjo poroda za mamico, otroka in celo družino.

Različni razlogi – od slabe prve porodne izkušnje do želje preprosto imeti nekoga ob sebi

A številke ne povedo bistva. Zakaj bi mamica ob porodu potrebovala obporodno spremljevalko – dulo?

Razlogi mamic za to odločitev so zelo različni. Včasih se za sodelovanje odločijo zaradi težav ali vprašanj, ki se pojavijo v nosečnosti. Nekatere vedo, da so izjemno občutljive in bodo v času nosečnosti potrebovale dodatno podporo. Druge nas poiščejo zaradi slabe prve porodne izkušnje.

Zaradi našega informiranja, kaj je naravni porod, kaj pomeni spoštljiv odnos v času poroda, kakšne so statistike prerezov presredka v tujini, so se prebudile mamice. Zahtevale so boljšo oskrbo v času nosečnosti in poroda.

Nekatere čutijo, da bi ob sebi želele imeti nekoga, ki bo ob njih ves čas poroda, tudi v primeru, da bo porod dolg. Nekatere mamice v času poroda ob sebi ne morejo imeti otrokovega očeta in si namesto njega poiščejo obporodno spremljevalko.

Nekaterih je poroda tako zelo strah, da želijo ob sebi nekoga, ki jim bo pomagal preiti izkušnjo. Včasih si dodatno podporo zaželijo očetje, da lahko z idejami in nasveti, ki jim jih nudi spremljevalka, nato oni kar najbolje pomagajo mamici.

Včasih pa ženske preprosto čutijo, da poleg partnerja ob porodu ob sebi potrebujejo še nekoga, ki bo razumel, kaj doživljajo. Roditi želijo v krogu žensk, ki imajo s porodom izkušnje, tako kot so skozi vso zgodovino rojevale tudi naše prednice.

Izkušnje mamic

A najbolje razloge mamic za svojo odločitev poznajo kar same. Takole opisujejo svoje doživljanje sodelovanja z menoj:

»Imeti te ob sebi v času nosečnosti in poroda je bila izjemna izkušnja. Potovanje je bilo občutiti kot varen objem, miren pristan, a vendarle poln novih izkušenj, vtisov in doživljajev.«

»Doživljala sem te kot dobro vilo, ki poskrbi za prijazen prostor, prijazno besedo, ko jo potrebuješ, ki daje občutek varnosti in ima kup idej in nasvetov, ko ne veš, kako naprej. Bolečine so bile s tvojo pomočjo manjše in laže sprejete, sprejete kot del čudovitega procesa, ki se je odvijal v mojem telesu. Odmaknila sem se v svoj svet in se prepustila energijam mojega telesa. To sem lahko storila, ker sem vedela, da sta vidva ob meni in mi ni bilo treba skrbeti za nič drugega.«

Sadovi družbenega ozaveščanja in informiranja

A to je seveda le del našega dela. V desetih letih, odkar dule delujemo v Sloveniji, se ves čas trudimo in ozaveščamo družbo o tem, kako pomembno izkušnja poroda vpliva na družino in družbo.

Zaradi našega informiranja, kaj je naravni porod, kaj pomeni spoštljiv odnos v času poroda, kakšne so statistike prerezov presredka v tujini, so se prebudile mamice. Zahtevale so boljšo oskrbo v času nosečnosti in poroda.

Tako se je po enem naših izobraževanj povsem spremenilo delovanje v jeseniški porodnišnici, ki je postala prva in doslej edina mami in otroku prijazna porodnišnica pri nas. Temu so nato sledile spremembe tudi v mnogih drugih porodnišnicah po vsej Sloveniji.

Ker se čedalje več žensk odloča za porode na domu, se je začelo premikati tudi na tem področju, saj imamo sedaj tudi slovenske babice, ki spremljajo porode na domu.

Predvsem pa smo pomagale mnogim mladim družinam, da so bile njihove njihove izkušnje v času nosečnosti, poroda in vstopa v starševstvo lepše in manj stresne.

 

Dr. Špela Peternel je voditeljica obporodnih izobraževanj, obporodna spremljevalka, svetovalka za nošenje in inštruktorica masaže za dojenčke

 

Foto: wichitadoula.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja