Orgazmični porod – je res možen?

Thumbnail

Med porodom se v ženskem telesu sproščajo enaki hormoni, kot sodelujejo pri spolnih odnosih. Zaradi njih se ženska počuti dobro, sproščeno in se lahko povsem prepusti dogajanju v svojem telesu. Pravimo, da se premakne v porodni trans.

Pred leti je nastal film “Orgazmični porod”, kjer več žensk opisuje svojo čudovito porodno izkušnjo. Ob pogovorih ob nastajanju filma so različne babice in dule spreševale ženske, ali menijo, da je porod lahko orgazmična izkušnja in kar okoli 30 % žensk je svoje porode opisalo kot orgazmične.

Vendar pa je to možno le, ko med porodom žensk ne motimo, ko porod poteka v prijetnem, mirnem in varnem okolju. Porodna soba mora biti prijetna, svetloba v sobi zatemnjena in nežna, vonjave v sobi prijetne, ženska se mora počutiti varno in sproščeno. Spremljevalci morajo spoštovati potrebo ženske po miru in je med porodnim procesom ne motijo.

V primeru, da porod ne poteka po pričakovanjih, pa se je z žensko o zapletih potrebno pogovoriti, ji predstaviti možnosti, ki so na voljo, in ji pustiti, da se o posegih med porodom soodloča. Potrebno je spoštovati njene želje in potrebe. 

Ob spoštljivi oskrbi v času poroda je porod lahko čudovita in izpolnjujoča izkušnja

Ko spremljam ženske ob porodu, vidim, kako se lahko v spoštljivem in varnem okolju popolnoma sprostijo in se vživijo v dogajanje znotraj svojega telesa. Prepustijo se divjemu in razburkanemu valovanju porodnega procesa. In čeprav jih intenzivnost ali frekvenčnost valovanja občasno popolnoma preseneti ali pa se čudijo otrokovemu odzivu na porod, so med porodom večino časa popolnoma osredotočene.

To so porodi, kjer ženska v celoti doživi tako svojo nebrzdano moč in začuti našo povezanost z divjo živalsko platjo, kot tudi svojo nežno in ljubečo materinsko plat. Ta nasprotnost in intenzivnost občutkov jo lahko zmede in ji zaradi tega postane neprijetno. A vse to smo me in ob ustrezni in ljubeči podpori se lahko sproščene prepustimo vsem tem nasprotujočim si občutkom.

Takšni porodi niso nujno kratki ali enostavni. A po končanem porodu ženske navdušeno pripovedujejo o tem, kako so med porodom uživale in dogodek ohranijo v lepem spominu.

Ker je tak porod izpolnjujoč in žensko opolnomoči, je po njem kot mlada mamica lažje na razpolago svojemu otročku, zanj mnogo lažje skrbi in se v celoti prepusti skrbi za njegove potrebe.

A porod je lahko tudi naporna izkušnja, polna izigravanj in razočaranj

Žal pa v porodnišnicah pogosto ni ustreznega razumevanja in podpore za naravni porod. Zdravniki vedo, kaj vse gre ob porodu lahko narobe in se navadno koncentrirajo na možne zaplete, mnogo preden do zapletov pride.  S svojo pomočjo se trudijo pomagati, da do zapletov ne bi prišlo. Ker pa vsaka pomoč v času poroda žensko zmoti, lahko takšno vmešavanje v proces naravnega poroda lahko pogosto povzroči zaplete, namesto da bi jih preprečilo.

Žalostno je opazovati ženske, ki si želijo naravnega poroda, ki verjamemjo, da bodo tak porod zmogle in jih poroda ni strah, a si izberejo oskrbo, kjer ne verjamejo v njihovo zmožnost rojevanja.

Ker se največ naučimo iz zgodb, bom na tem mestu povedala zgodbo, ki  se žal še vedno dogaja v porodnišnicah tako v svetu kot tudi pri nas.

Porodna zgodba: omajana samozavest ženske v njeno sposobnost rojevanja onemogoči naraven potek poroda

Popoldne sem dobila vesel klic, da se je porod začel. Odšla sem k paru na dom, kjer smo se ob lahki večerji in na sprehodu sprostili. Pred odhodom v porodnišnico je bodoča mamica odšla pod tuš. Porod je čudovito napredoval, porodno valovanje je, kot lahko preberemo v učbeniku, postajalo čedalje bolj pogosto, dolgo in intenzivno.

Ob prihodu v porodnišnico so nas ločili, porodnica je odšla na pregled, midva z bodočim očkom pa sva ostala pred vrati. Ker ni vedel, kaj se dogaja, je kot ujeta zver krožil pred vrati sprejemne ambulante in postajal čedalje bolj napet. Moje besede so mu ob tem le malo pomagale. Po polurnem čakanju se nama je pridružila bodoča mamica. Bila je povsem umirjena in nasmejana, saj je izvedela, da je porod lepo napreduje in da je odprta že 6 centimetrov.

Novica je bila sicer dobra, motilo pa me je,  ker sem videla, da se je porod ob ločitvi in postopkih ob sprejemu skoraj ustavil. Zmenili smo se, da lahko odidemo na krajši sprehod, mamica se je sprostila in porod je znova postal bolj intenziven. 

Nato pa so nas sprejeli v porodno sobo. Navkljub prošnjam, da bi se med snemanjem CTG-ja lahko gibala, tega niso dovolili, zato se je porodno valovanje znova umirilo. Ob ponovnem pregledu so ugotovili, da se mamica sicer lepo odpira, a ker so popadki postali blažji, so predlagali, da dodajo malo umetnih popadkov.

Prosili smo, da bi znova odšli na sprehod in dovolili so nam, a le če se vrnemo čez pol ure, ker morajo nujno  preveriti otrokov utrip. Porod se je kmalu pospešil in sprehod je bil zelo kratek, saj je valovanje postajalo preveč intenzivno. A ko se je porodnica ulegla, je bolečina postala neznosna, popadki so postali krajši in redkejši. Prosili smo, če se mamica lahko giblje, pa smo dobili precej nejevoljen odgovor, da to ni mogoče, sama pa sem dobila očitajoč pogled, čes kaj pričakujem od mamice, ko pa jo vendar boli.

Ob ponovnem pregledu so ugotovili, da se mamica sicer »odpira«, vendar pa bi ob takšnih bolečinah in tako šibkih popadkih resnično predlagali uporabo umetnih popadkov in nekaj proti bolečinam. Sama sem predlagala, da odide pod tuš, a so dovolili le kratko tuširanje, saj so zahtevali, da se odtlej konstantno snema CTG. Pod tušem so se popadki okrepili in mamica je intenzivost popadkov mnogo lažje prenašala, zato se je znova lahko sprostila, a so nas kmalu ponovno zmotili.

Prišla je nova babica, ki je zahtevala neprekinjeno snemanje CTG-ja in upoštevala želje mamice, da bi sedela na porodni žogi. Nekaj časa nas je sicer pustila same, a se je kmalu vrnila in opravila grob vaginalni pregled. Mamico je to povsem presenetilo. Po pregledu se nikakor ni zmogla pomiriti in porod se je povsem ustavil. Valovanje se je upočasnilo, mamica je bila žalostna  in povsem napeta, bodoči očka besen in razdražen in moji poskusi, da bi ozračje sprostila, niso bili najbolj uspešni. Trajalo je skoraj uro, da smo se ob glasbi in pogovoru toliko pomirili, da je porodno valovanje znova postalo intenzivnejše in bolj pogosto. A ob vsakem vstopu babice sta oba popolnoma otrpnila in se bala naslednjega pregleda.

Naslednji pregled je bil sicer nežnejši, a porod seveda ni več napredoval, kot je predvideno v porodnišničnih rutinah. Ker nam tuširanja in sprehajanja niso več dovolili, masaža in akupresura pa ob nenehnih motnjah osebja niso več pomagali, smo se dogovorili, da mamica vzame nekaj, s čimer ji bodo pomagali, da se sprosti. Ponudili so ji blago sredstvo proti bolečinam, ki bolečin sicer ni odpravilo, je pa pomagalo pri sproščanju. A ker se mamica nato ni več smela gibati, se je porod znova upočasnil in čeprav je bila sedaj že popolnoma odprta, popadki niso bili dovolj močni za iztis otročka.

Ker je porod po mnenju babice in zdravnika potekal že predolgo časa, je mamica dobila umetne popadke, da bi pospešili iztis. Mamičine prošnje, da bi še malo počakali, niso želeli poslušati, saj so menili, da to ni varno za otroka. Želela si je roditi kleče, a ji tega zaradi protibolečinskih sredstev niso dovolili. Menili so, da tudi bočni položaj ni dober, saj je spuščanje otročka v porodnem kanalu trajalo prepočasi. Zato so ji kljub njenemu nasprotovanju svetovali polsedeči položaj. Nekoliko so povečali intenzivnost umetnih popadkov. Porod je nato potekal hitro, prehito. Otroček je je rodil v dveh popadkih, a po porodu je mamica potrebovala nekaj šivov.

Seveda je bila ob pogledu na otročka izjemno vesela. Vendar pa je ob porodu ostal grenak priokus. Osoren in vzvišen odnos babice, nasilen vaginalni pregled, neupoštevanje njenih želja ter neprestano izražanje nezaupanja v ženskino modrost rojevanja so povsem omajali samozavest, ki jo je imela mamica, ko se je porod začel.

Pripombe o tem, da skrbi le zase in ne za dobro otroka, so v njej spodbudile nezaupanje v poznavanje sebe in svojega telesa, nazaupanje v sposobnost njene komunikacijez otrokom in zato ji je bilo skorajda nemogoče pomagati. Tudi nepotrebni komentarji po porodu, kot so: “Vidite, še dobro, da ste se končno odločili, da vam pomagamo, sicer bi porod trajal še nekaj ur,” niso bili v pomoč, saj smo vsi menili, da bi brez motenj in ob spoštovanju ženskinih želja porod potekal hitreje.

Med porodom je najpomembneje, da je ženska slišana in spoštovana

Iz takšnih zgodb sem se naučila, kako pomembno je, da ob porodu izberemo oskrbo, kjer podprejo naše želje in potrebe. Ženske immo različne želje in potrebe. Nekatere si želimo roditi čim bolj naravno, druge želijo imeti epoziotomijo, spet tretje želijo imeti možnost izbire carskega reza. Ni prave in napačne izbire načina poroda. Pomembno je le, da med porodom spoštujejo želje in potrebe ženske.

Ne glede na razplet poroda smo namreč ženske vedno zadovoljne, če spremljevalci ob porodu razumejo, kaj potrebujem, spoštujejo moje želje in potrebe. Še posebno pomembno je, da lahko pri odločitvah o tem, kaj se med porodom dogaja z mojim telesom in mojim otrokom, sodelujemo, da je naše mnenje izraženo in upoštevano.

Zato menim, da je v času nosečnosti resnično pomembno, da ženska ugotovi, kaj ob porodu želi in potrebuje. Pomembno je, da ugotovi, kje jo lahko podprejo v njenih željah in potrebah. Le tako bo porod lahko potekal tako, da bo ženski ostal v lepem spominu in bo po njem lahko vse svoje moči usmerila v skrb za svojega novorojenčka.

Foto: orgasmicbirth.com, shanaythedoula.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja