Si v nosečnosti upam zaupati svojim občutkom in svojemu telesu?

Thumbnail

Danes smo ženske vajene, da imamo v nosečnosti redne preglede, ultrazvok, možnost meritve nuhalne svetline, testa za sladkorno bolezen, amniocentezo, neinvazivni test za odkrivanje kromosomskih napak. Kaj pa zaupanje v lastno telo?

Bila sem noseča. Vedela sem, kdaj sem zanosila. Še preden je to dokončno potrdil test nosečnosti. Pravzaprav sem morala na to čakati še skoraj en mesec, saj moje nosečnosti ni potrdil niti krvni test, ki sem ga opravljala pri zdravnici. Zakaj takšna naglica? Čez teden dni sem odhajala na potovanje v Azijo. A sem zaradi nosečnosti morala načrte nekoliko spremeniti.

Zdravnica se je nad potovanjem zgražala in me skušala prestrašiti. A meni se ni zdelo nič narobe, saj nisem bila bolna. Nasprotno, počutila sem se neverjetno dobro. In tudi v Aziji živi mnogo nosečnic. Spraševala sem se, zakaj namesto na podpori naša oskrba med nosečnostjo navadno temelji na strašenju.

Hladen sprejem pri ginekologu

Zdravnica je bila med pregledom povsem hladna. Razložila mi je, kako naj ravnam v primeru, da bi v času potovanja prišlo do splava. Namesto čestitk sem doživela mrzel tuš. Namesto veselja sem ob odhodu iz ambulante čutila onemelost in strah. Nisem mogla verjeti, kako neosebna je bila.

Potrebujemo nekoga, ki nas razume, nas sliši in zna v trenutkih, ko ne verjamemo vase, pomiriti. Potrebujemo spoštljiv odnos do nas, našega telesa in naših čustev, saj se v tem času v nas odvijajo velike spremembe, ob katerih potrebujemo podporo.

Nosečnost sama doživljam kot privilegij in čudež, ki nam ženskam omogoči, da v sebi vzgojimo novo življenje. Zanjo pa je bil to le še en rutinski pregled. Ni izbirala besed, niti se ni treudila biti nepristranska. Hladno in neprijazno mi je podala svoje strokovno mnenje in množico objektivnih očitkov.

Seveda niso vsi pregledi v nosečnosti takšni, a sama sem imela v vsaki izmed svojih nosečnosti drugo ginekologinjo in izkušnje nikoli niso bile najbolj prijetne. Ena izmed zdravnic na primer nikoli ni pojasnila, kaj vidi ali o čem razmišlja. A če se ji kaj ni zdelo v redu, je prestrašeno zavzdihnila: »Aaaa!« Seveda je ob tem povsem prestrašila tudi mene, saj sem, čeprav sem v sebi čutila, da se otrok počuti dobro, od nje dobivala signale, da je nekaj zelo narobe.

Izbira dobre oskrbe v nosečnosti je izjemno pomembna

Danes bi si v času nosečnosti izbrala babiško oskrbo, takrat je žal nisem imela na izbiro. A tudi danes se večina nosečnic še vedno odloča za preglede pri ginekologu.

Rutinski pregledi v nosečnosti so priporočljivi in dobri, da se lahko ob morebitnih težavah pravočasno ukrepa. A vse prepogosto se dogaja, da medicinski strokovnjaki ženske prestrašijo ali celo zavajajo. Pogosto ne izbirajo besed in ne razmišljajo o načinu pogovora z nosečnico.

Vendar pa danes vemo, da je nosečnost izjemno občutljivo obdobje. To je čas, ko ženska spoznava sebe, svoje telo, svoje vrednote in se povezuje s svojim otrokom. To je čas, ko se učimo skrbeti in prevzemati odgovornost za nekoga drugega. In v tem obdobju smo ženske še posebej občutljive. Zato potrebujemo nekoga, ki nas razume, nas sliši in zna v trenutkih, ko ne verjamemo vase, pomiriti. Potrebujemo spoštljiv odnos do nas, našega telesa in naših čustev, saj se v tem času v nas odvijajo velike spremembe, ob katerih potrebujemo podporo.

Ob vsakem testu je pametno tudi malo razmisliti. Je pomembno, katerega spola je naš otrok? Bom naredila splav, če ima otrok resno kromosomsko okvaro?

Neoseben zdravniški odnos, ko pridemo v ambulanto, kjer zjutraj oddamo kri in čez nekaj ur pridemo na vrsto na pregled, zato ni najbolj pomirjujoč. Navadno si zdravnik zate vzame pet minut časa, iz krvnih izvidov ugotovi, da je vse v redu, nato s kratkim ultrazvočnim pregledom preveri, če je vse v redu tudi s plodom (ta beseda me je od nekdaj motila – v moji maternici je rasel otrok, mali človek in ne nek neoseben predmet, ki mu rečejo plod ali zarodek … ampak pustimo to, osredotočimo se na pregled).

Pregledi naj bi žensko pomirili, a zaradi že prej opisanega neosebnega odnosa na preglede nikoli nisem rada hodila. Nasprotno, po pregledih sem se pogosto počutila slabše in bolj prestrašeno. Pogosto sem imela kopico vprašanj, na katere nisem dobila odgovora. Danes je bolj osebna podpora možna z izbiro oskrbe pri babici ali dodatni osebi, kot je obporodna spremljevalka (dula).

Pregledi v času nosečnosti so priporočljivi, a niso obvezni

V času nosečnosti ima zdrava nosečnica s strani zavarovalnice omogočenih deset pregledov. Zdravniška oskrba med nosečnostjo vključuje redno spremljanje telesne teže, krvnega tlaka ter krvne teste in ultrazvočne preglede. Zadnje čase nam vse pogosteje ponujajo tudi test za sladkorno bolezen. Poleg tega imamo na voljo tudi teste za odkrivanje kromosomskih napak pri še nerojenem otroku, kot sta amniocenteza ali neinvazivni test.

Vendar pa je ob vsakem testu pametno tudi malo razmisliti. Je pomembno, katerega spola je naš otrok? Bom naredila splav, če ima otrok resno kromosomsko okvaro? Če menimo, da testov ne potrebujemo, da nam ne koristijo ali da rezultat testa ne bo vplival na naše nadaljne odločitve v nosečnosti, imamo pravico te teste tudi zavrniti.

Ultrazvočni pregledi

Ultrazvčni pregled zdravniki opisujejo kot povsem neškodljiv in otroci ga po njihovem mnenju ne zaznavajo. Zanimivo, ker sama sem ugotavljala, da je vse moje otroke pregled neverjetno motil in so se med vsakim ultrazvočnim pregledom razburili in se skušali skriti.

Ker sem tudi sama delala z ultrazvočnimi napravami, ki jih v znanosti uporabljamo za razbijanje najrazličnejših celic (bakterij, gliv in človeških celic) ter za uničevanje proteinov, me je lahkotnost, s kakršno ultrazvok uporabljajo med nosečnostjo, od nekdaj motila.

Moji otroci so mi moje slutnje potrdili, pred kratkim pa je neomejeno uporabo ultrazvočnih pregledov v nosečnosti zaradi neznanih učinkov na otroka odsvetovalo tudi Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev.

 

Pred kratkim je neomejeno uporabo ultrazvočnih pregledov v nosečnosti zaradi neznanih učinkov na otroka
odsvetovalo tudi Ameriško združenje ginekologov in porodničarjev.

Menim, da sta med normalno nosečnostjo dovolj dve, največ tri kratke ultrazvočne preiskave. Preiskave 3D ter 4D, ki so namenjene zgolj temu, da starši nekaj tednov pred porodom vidimo, kako je videti naš otrok, so nepotrebne. In ker ne vemo, ali lahko otroku škodujejo, bi bilo zato bolje, da bi se jim izogibali.

Otrok ne potrebuje povezovanja z aparati. Otrok je z mamo povezan preko popkovine.

Poleg tega je danes mogoče kupiti različne elektronske naprave (Angel sounds), s katerimi lahko mamice doma same poslušajo bitje otrokovega srca. Tudi te napreve delujejo s pomočjo ultrazvoka in otroku zagotovo ne koristijo.

Povezovanje z otrokom

Mnoge mamice pravijo, da se zaradi elektronskih naprav lažje povezujejo z otrokom. A otrok ne potrebuje povezovanja z aparati. Otrok je z mamo povezan preko popkovine. Ko sama nisem bila prepričana, ali je z mojim otročkom vse v redu, ker se mi je zdelo, da že predolgi spi, sem popila malo sadnega soka ali pojedla košček čokolade. Navadno sem dobila njegov odgovor v manj kot minuti.

Ko sem se z otrokom povezovala s pogovarjanjem in petjem, sem kmalu ugotovila, da včasih odgovorijo že, če si vprašanje samo zamislim. Ko sem bila razburjena, se tudi otrok nikakor ni mogel pomiriti. Ko sem poslušala glasno glasbo, se je pritoževal, ko je bila glasba umirjena in sem se umirjala, se je popolnoma umiril tudi moj mali sonček. Če sem se med športom preveč utrudila in zadihala, me je tako brcal v pljuča, da je bilo dihanje še bolj naporno.

 

Za povezovanje z našimi otroki ne potrebujemo aparatov.
Dovolj je, da se umirimo. In prisluhnemo našemu otroku. In sebi.

Zato za povezovanje z našimi otroki ne potrebujemo aparatov. Za povezovanje z njimi ne potrebujemo zdravniških pregledov. Ne potrebujemo drugih, da nam povedo, kako se počuti naš otrok. Dovolj je, da se umirimo. In prisluhnemo našemu otroku. In sebi. Zaupajmo sebi, svojemu otroku in svojemu telesu. Sprostimo se in uživajmo v nosečnosti.

Foto: bfiultrasound.com, whattoexpect.com, essentialbaby.com.au

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja