Podpora dule v času epidemije

Foto: Shutterstock

“Si slišala, porodnišnice so zaprli, ne moreš z mano k porodu!”, so me druga za drugo panično klicale mamice, s katerimi smo se pripravljali in dogovarjali, da jih spremljam ob porodu.

To je bilo v prvih dneh priprav na izbruh koronavirusa, ko so bili partnerji v porodnišnici še dovoljeni. Ko pa je nekaj dni kasneje večina porodnišnic prepovedala vstop vsem spremljevalcem, se je panika med nosečnicami še okrepila.

Sploh še lahko pomagam?

Spremenila se je tudi moja vloga spremljevalke ob porodu, saj moje osnovno delo – spremstvo ob porodu – trenutno ni možno. A to ne pomeni, da mamici, ki se pripravlja na porod, ne morem nuditi pomoči in podpore.

Tudi v času, ko svoje delo opravljam nemoteno in v celoti, je bistvo moje priprave na porod to, da Lahko jo naučim tehnik, s katerimi si med porodom po odhodu v porodnišnico pomaga sama.mamo opolnomočim, da zaupa vase, v svojo zmožnost, da rodi svojega otroka in v naravno inteligenco telesa otroka in mame, da se prepustita porodu in da se porod lahko odvije. Porod je namreč naraven fiziološki proces, ki pri zdravih nosečnicah v več kot 95% primerov poteče povsem brez zapletov.

Moje delo je, da jo pripravim na porod, ji razložim, kaj lahko pričakuje, kako se bo med porodom počutila. Pogovarjava se o tem, kaj si želi in kako si porod predstavlja in kaj potrebuje ona in nato skupaj ugotoviva, kje in kako bo najlažje rodila tako, kot si želi. Lahko se skupaj pripravimo na porod doma, če ima ob sebi babico.

Lahko pa jo naučim tehnik, s katerimi si med porodom po odhodu v porodnišnico pomaga sama. Obenem ji pred odhodom v porodnišnico pomagava oba z možem (partnerjem), da se zna v času poroda sproščati in ostajati sproščena med porodnim procesom, tudi v času najbolj intenzivnega valovanja. Le tako lahko, čeprav ob porodu ob sebi nima podpore, ki si jo želi in jo potrebuje, ostaja osredotočena na porodni proces, mu zaupa se mu prepusti in rodi brez nepotrebnih zapletov.

V trenutnih razmerah je dobra priprava najpomembnejša

V tem času, ko je v zraku panika in se dviguje cela kopica kolektivnih strahov, se mamica, ki se pripravlja na porod, poleg vseh vprašanj povezanih z nosečnostjo, porodom, dojenjem in materinstvom, ki jih imajo vse nosečnice, srečuje še s celo kopico dodatnih napetosti in strahov, povezanih z epidemijo. Zato v tem času potrebuje še dodatno podporo, ki ji jo lahko nudimo porodne spremljevalke.

Kot tudi sicer, je v tem času naše poslušanje njenih strahov, odgovarjanje na njena vprašanja, razreševanje vseh dvomov in pomoč, da najde vprašanja na svoje odgovore ter sprejme informirane odločitve, ob katerih se lahko pomiri, neprecenljivo.

Sama jo lahko poleg pomirjujočih pogovorov, s katerimi ženske znamo razčisti večino strahov, kot DreamBirth terapevtka podprem tudi z vizualizacijami Sanjsko rojstvo. Te ji pomagajo, da se umiri, najde svojo harmonijo in se pripravi na porod, ter se nato z njihovo pomočjo umiri tudi med porodom.

 

Tudi sama sem se kot dula, ki ne morem spremljati mamice v porodnišnico, znašla v stiski. A nato sem pred dnevi dobila potrditev, da tudi drugačen način podpore lahko pomaga. »Ne znam se ti dovolj zahvaliti za tvojo telefonsko podporo. V nekem hipu med porodom ni mogel do mene več nihče. Slišala sem njihove pomirjujoče glasove, a mene ni pomirilo nič. Ne mož, ne mama, niti ne tvoje vizualizacije. In nato je v nekem hipu priletel SMS. “Zjokaj se, pusti da stečejo solze in stekel bo tudi porod”, si mi napisala… in to je bilo tisto, kar sem potrebovala, da je nekdo razumel mojo stisko. In ne morem verjeti, ko so stekle solze, je res stekel tudi porod.«

 

Dr. Špela Peternel je voditeljica obporodnih izobraževanj, obporodna spremljevalka, svetovalka za nošenje in inštruktorica masaže za dojenčke

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja