Zadnjič papež Benedikt XVI.

Foto: Shutterstock

V četrtek, 28. 2. 2013, se je poslovil papež Benedikt XVI., ki je svoje papeževanje zaključil zaradi pešanja moči. V sredo se je v zadnji splošni avdienci poslovil od vernikov, v četrtek ob 17. uri pa se je umaknil v poletno rezidenco Castel Gandolfo.

V sredo se je na trgu svetega Petra zbralo preko 150.000 ljudi, ki so z veliko naklonjenostjo pozdravljali in se zahvalili svetemu očetu. Čeprav se je avdienca pričela ob 10.30, se je trg pričel polniti že zgodaj zjutraj, uro in pol pred pričetkom pa je bil že nabito poln. Z mnogimi transparenti, slikami in zastavami se je po trgu razlegalo vzklikanje »Benedetto, Benedetto«, ki se je pretvorilo v bučen aplavz, ko se je papež še zadnjič povzpel na oder pred baziliko svetega Petra. V precej dolgem nagovoru, ki je v povzetkih sledil v več jezikih, je z mnogimi besedami spodbudil vernike k zaupanju. Na njegovem obrazu je bil prisoten veder pogled, ki je izžareval mir in gotovost.

Teža odločitve

Med drugim je dejal: »V zadnjih mesecih sem čutil, kako moje moči pešajo, tako sem v molitvi pred Gospodom vztrajno molil, da bi mi podaril razsvetljenje in bi mogel sprejeti odločitev, ki je najboljša, ne zame, temveč za Cerkev. To odločitev sem sprejel v popolnem zavedanju njene teže in tudi novosti, vendar v globoki vedrini duše. Ljubiti Cerkev pomeni tudi imeti pogum za težke izbire in odločitve, ki so dobre zanjo in ne za nas same.«

“To odločitev sem sprejel v popolnem zavedanju njene teže in tudi novosti, vendar v globoki vedrini duše.”Večkrat se je vrnil v 19. april 2005, ko so ga kardinali izbrali za novega rimskega škofa in povedal, da je od tistega trenutka vedno in za vedno pripadal Gospodu. Vedno, ker se z nastopom papeževanja konča vsaka zasebnost. Od tistega trenutka dalje, je »za vedno pripadal vsem in vsi so pripadali njemu«.

Za vedno pa zato, ker, kot je sam dejal, “ni več vrnitve v zasebnost. Z mojim odstopom papeškemu službovanju se ne vračam v zasebno življenje … Ne zapuščam križa, temveč ostajam na drugačen način poleg križanega Gospoda.«

V nadaljevanju se je zahvalil vsem, ki so z razumevanjem sprejeli to težko odločitev, s katero je brez dvoma pokazal na veličino svoje osebnosti. Kakor nas je papež Janez Pavel II. nagovarjal s svojim »vztrajanjem do konca« tudi potem, ko so mu svetovali umik, nas Benedikt XVI. močno nagovarja s svojo modrostjo, ki sprejema človeške omejitve in zmore pred svoje interese postaviti dobro celotne Cerkve.

Od sončnih dni do razburkanega morja

“Ne zapuščam križa, temveč ostajam na drugačen način poleg križanega Gospoda.”Vsem zbranim je zagotovil svojo nadaljnjo živo prisotnost, zlasti v molitvi. Čas svojega pontifikata je opisal tako: »Vključeval je trenutke sreče in luči, pa tudi težko in trpljenje. Večkrat sem se počutil kot Peter, ki je bil z apostoli na čolnu sredi Galilejskega jezera. Gospod nam je podaril veliko sončnih dni s prijetno sapo in obilnim ulovom. Vendar so bili trenutki, ko je bilo morje razburkano, veter nasproten in zdelo se je, da Gospod spi. Vedno pa sem vedel, da Gospod je v tem čolnu, vedno sem vedel, da ta ladja – Cerkev, ni moja, ni naša, temveč Njegova. Zato je tudi danes moje srce polno hvaležnosti Gospodu, ki svoji Cerkvi ne odteguje tolažbe, luči in ljubezni.«

K velikemu zaupanju je spodbudil tudi vernike, obenem pa je v molitev priporočil vseh 116 kardinalov, ki jim je zaupana naloga izvolitve novega papeža. Sedež apostola Petra bo izpraznjen danes ob 20. uri. Dosedanja pravila so zahtevala vsaj 15 dnevni zamik med izpraznjenjem apostolskega sedeža in pričetkom konklava, ker pa gre tokrat za drugačne razmere, je sam papež Benedikt spremenil pravila in odpravil zahtevani čas. Konklave se bodo tako začele po vsej verjetnosti že v ponedeljek, novega papeža pa bomo morda lahko spoznali že čez dober teden.

Po odstopu bodo Benedikta še naprej naslavljali z “Vaša svetost Benedikt XVI.”, njegov naziv pa bo “rimski papež emeritus” (zaslužni rimski papež). Še naprej bo lahko nosil tudi bela papeška oblačila.

Kako bodo konklave izgledale, pa si lahko ogledate tukaj.

 

 

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja