Zadnji polet legende. Peter Prevc, zbogom in hvala za vzgled!

Foto: Facebook Peter Prevc fanclub

Nedeljsko kosilo je pri veliki večini slovenskih gospodinjstev vsaj malo zamujalo. Razlog ni bila samo cvetna nedelja in udeležba na blagoslovih zelenja, ampak je svoj velik delež z zamujanju nedeljskih kosil podal Peter Prevc. Po koncu včerajšnje preizkušnje na letalnici v Planici je še zadnjič, kot tekmovalec, pomahal navijačem in skakalne smuči postavil v kot in če že ne v Planici, smo njegovo slovo spremljali po domovih po celotni Sloveniji.

Slovo največjega

Pred manj kot dvema mesecema je Peter Prevc napovedal slovo od skakalne karavane. Napovedano slovo je bilo presenečenje za večino. Peter je svojo odločitev utemeljil s pojasnilom, da je ta poteza v njem zorela dve leti, obenem pa se zahvalil svoji družini (ženi, otrokoma, staršem, bratoma, sestrama …) in vsem, ki so ga spremljali na njegovi tekmovalni poti.

Toda, če je bila njegova odločitev takrat presenečenje, je (vsaj majhno) presenečene tudi rezultatski preporod, ki ga je Peter nato dosegel po objavi svoje odločitve o slovesu. Vrhunske uvrstitve so se vrstile ena za drugo, in počasi smo Petra pospremili do njegovega zadnjega tekmovalnega vikenda, ki se je tradicionalno odvil v naši Planici.

Planiški vikend, zaznamovan predvsem s slovesom šampiona slovenskega športa, je Peter nadgradil na način, kot pritiče takšnemu šampionu (s posamezno zmago in z drugim mestom na ekipni tekmi).

V tem času je dobesedno zmanjkalo presežkov in opisov, ki jih novinarji in navijači uporabljamo ob spominjanju na njegove dosežke v karieri in ob zahvalah, ki dobesedno dežujejo iz vseh strani.

Peter, vodja

Peter Prevc sedaj že vrsto let velja za kapetana naših skakalcev. Položaj, kamor ni bil postavljen sam od sebe, ampak si ga je zaslužil predvsem s svojim odnosom, trdim delom, skrbjo za mlajše tekmovalce. Peter je vodil svojo ekipo do neverjetnih dosežkov, bil je opora vsem sotekmovalcem tudi v časih, ko njegovi rezultati niso bili najboljši in zato lahko iz ust njegovih (slovenskih in tujih) sotekmovalcev slišimo zgolj in samo izbrane besede.

Odhaja na vrhuncu. Seveda, v preteklosti so bili njegovi uspehi še žlahtnejši kot letos, toda Peter je svoje slovo izvedel na vrhuncu, ko se lahko mirne vesti ozre nazaj na vse svoje dosežke in svojim kolegom prepusti mesto, ki ga je v teh letih dosegel. Poslavlja se kot vodja, mentor, sotekmovalec, s katerim je bilo čast tekmovati. Poslavlja se kot vodja, ki je znal pohvaliti ob uspehih in obenem, ob neuspehih, znal jasno poudariti, da se morajo s svojim sotekmovalci zamisliti nad svojimi skromnimi dosežki.

Peter Prevc sedaj že vrsto let velja za kapetana naših skakalcev. Položaj, kamor ni bil postavljen sam od sebe, ampak si ga je zasluzil predvsem s svojim odnosom, trdim delom, skrbjo za mlajše tekmovalce.

Zato so solze in tresoči glasovi njegovih ekipnih kolegov, ob nedeljskem slovesu, povsem razumljivi.

Peter, po padcih ponovno na nogah

Peter skakalnega sveta ni navduševal samo s svojimi rekordnimi dosežki, ampak tudi s svojo odločnostjo, ko se je po prenekaterih padcih (zadnji lani na SP v Planici) vrnil. Večkrat je v intervjujih priznal, da je vračanje po padcih izredno težko in naporno, toda ni obupal. Vstal je, premagal tako fizične kot psihične ovire in se vrnil tja, kamor tudi spada. Na vrh. Lani si je jasno zadal cilj, da kariere ne more končati po trdem pristanku na dnu, ampak se je raje odločil za trdo in garaško vrnitev na pot največjega zmagoslavja.

Peter, družinski človek

Peter je rekorder v marsikaterem pogledu. Olimpijske medalje, svetovni naslovi, rekordi – vse to ima eno skupno točko. Peter nikoli ni pozabil na svojo družino. Vedno je znal podati zahvalo staršem, ki so ga pripeljali v ta šport. Ostal je največji podpornik svojima bratoma, ki sta mu nekaj časa (Domen še vedno, Cene je prav tako skakalni upokojenec) delala družbo na najvišjem nivoju. Obenem pa je bil verjetno eden največjih podpornikov sestre Nike Prevc, ki je letos po osvojitvi velikega kristalnega globusa za skupno zmago v smučarskih skokih dejala, kako veliko ji pomeni njegova podpora, ko stoji ob vznožju skakalnic in je med prvimi, ki ji čestita za dosežke na njenih tekmah.

Ob napovedi slovesa se je Peter zelo čustveno zahvalil tudi ženi in otrokoma ter dejal: “Mina, hvala, zlata si. Hvala, da si moja opora in moj svet. Hvala otrokoma, ki ves čas navijata zame in me zmeraj pričakata z iskricami v očeh

Zaveda se, koliko odrekanja, potrpežljivosti, tudi strahov so njegovi najbližji doživeli, ko je on svoje uspehe in neuspehe dosegal na prizoriščih po celotnem skakalnem svetu.

Ko prebirate to izjavo, lahko vidite, koliko Petru pomeni njegova družina. Zaveda se, koliko odrekanja, potrpežljivosti, tudi strahov so njegovi najbližji doživeli, ko je on svoje uspehe in neuspehe dosegal na prizoriščih po celotnem skakalnem svetu.

In fotografija ob petkovi zmagi v Planici je povedala vse – Peter je v zrak dvignil pokal za zmago, toda še večja in dragocenejša nagrada je bila ob njem – družina.

Peter, hvala

Peter z vsem opisanim ne daje zgleda smo svojim mlajšim kolegom v smučarskih skokih, ampak vsem nam. Daje nam zgled, kaj pomeni, ko nas v življenju doletijo padci, poškodbe, preizkušnje. Daje nam vedeti, da je ob primerni volji možno vedno znova vstati, se boriti in se vrniti na pravo pot.

Peter nam kaže, kako pomembna je družina v naših življenjih. Niso pomembni samo uspehi, dosežki in rekordi. Največji uspeh je, če imaš ob sebi družino, ki te podpira, ki te usmerja, predvsem pa se skupaj s tabo prebija skozi trenutke, ki so manj prijetni.

Tako, kot je Peter kot vodja in kapetan vodil svoje sotekmovalce, je lahko tudi zgled vsem nam, ki na različnih področjih v življenju skušamo voditi druge. Pa naj bo to v službi, v družini, v župniji ali na kakšnem drugem položaju. Ne z besedo, s pametovanjem, ampak predvsem z zgledom. Biti prvi, ki se izpostavi, ko ne gre in biti prvi, ki se veseli uspeha drugega.

Peter se je ob zadnjem planiškem vikendu vrnil tja kamor spada – na vrh. Tam bo ostal za vedno, kot bo za vedno ostal tudi v naših srcih.

Peter, legenda, hvala za zadnji telemark v tvojem življenju. Hvala za vse, kar si dosegel v tej 15 letih svoje profesionalne kariere, na in izven smučarskih skakalnic.

Petrovo športno zgodbo lahko najdete tudi v odličnem dokumentarcu RTVSLO, ki je bil predvajan na dan njegovega zadnjega profesionalnega skoka. Dokumentarec si lahko ogledate s klikom na to povezavo.

Peter Prevc je v svetovnem pokalu debitiral leta 2009 v Lillehamerju, v tem času je 24-krat zmagal na tekmah svetovnega pokala, v sezoni 2015/2016 je osvojil veliki kristalni globus in zlatega orla za zmago na novoletni turneji. V karieri je 3-krat osvojil mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov, osvojil je tri naslove svetovnega prvaka v poletih ter štiri medalje iz olimpijskih iger in tri medalje na nordijskem svetovnem prvenstvu. Prevc je prvi skakalec, ki je preletel magično mejo 250 metrov, njegovi ostajajo tudi rekordi v številu zbranih točk, stopničk in zmag v eni sezoni.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Meni je samo žal, da se ti naši športniki tako hitro pustijo naplahtati glede politikov, ki se vsi potem slinijo okrog njih!! Ali to športnikov ne moti, ali se lahko nekdo Petrovega kova spusti tako nizko, da se nasmiha Golobu in Tinci? A nima nihče svoje odločnosti, da reče preprosto NE tem zahrbtnežem?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja