“Vzemi si čas in ga preživi v moji navzočnosti”

svoboda_zenska

Zgodilo se je. Po osmih tednih 24urnega skupnega bivanja z otroki, ki so prilepljeni nate kot pijavke in se zdi, da je ves njihov besedni zaklad v besedi mama, so za en ves dan odšli k starim staršem. Ko se je ponudba nežno prikazala na obzorju in za katero sploh nisem prepričana, če je bila zgolj vljudnostna gesta ali resen predlog, sem jo zagrabila z vsemi štirimi.

Tako so se navsezgodaj zjutraj, ko sem še pila kavo, odpeljali po dovozu in povem vam, najraje bi vriskala. Sem pa namesto tega globoko vdihnila in izdihnila in se razgledala naokrog.

Kje naj se lotim, kaj naj počnem?

Kaj torej moram narediti? Zlikati nevemkoliko strojev perila, posesati in pomiti po tleh, zamenjati posteljnine, pomiti kopalnici, pospraviti kuhinjo (tej se je močno poznalo, da se je prejšnji dan v njej na veliko delalo ozimnico bezgovega soka in smrekovih vršičkov ter na zalogo peklo kruh in kuhalo juho). In če bi ostal čas, o pobožna želja, bi rada prevetrila in uredila shrambne police.

Kaj pa želim početi? Spati. Želim pridobiti noter enormno količino pomanjkanja spanca. In brati – o, kako bi brala, zavita v mehko odejo. Delati (ja, to spada pod želim in ne pod moram). Napisati si želim članek ali dva, morda tri, želim odgovoriti na preveč neodgovorjenih mailov. Želim si že končno začeti tisti projekt, ki ga že dolgo sanjam (kmalu vam povem zanj!). Želim si za kakšno urico kolesariti. Ali teči. In nenazadnje, želim se ustaviti ob Jezusu, želim prebirati Sveto pismo dokler mi srce poželi, želim premišljevati in moliti in slaviti, želim si pogledati že enkrat do konca pričevanje, pri katerem že nekaj večerov zapored vedno zaspim po desetih minutah.

Jutro je bilo mirno, z nikomer se mi ni bilo treba preganjati, naj se obleče in naj ne poliva mleka, zunaj Tik pred nosom nam Nekdo ponuja vodo. In objem. In mir.je deževalo in odločila sem se, da začnem z molitvijo. In da bom pri tem ostala, dokler me bo volja! Da ne bom gledala na uro, ampak se bom prepustila. In sem začela z branjem Svetega pisma, brala sem in brala, si vmes kaj zapisala, in brala in brala. Nato sem pripravila slavilne pesmi, ob njih napisala nekaj misli ter si v miru do konca končno ogledala pričevanje. Nekje vmes sem v knjigi V tvoji navzočnosti prebrala: “Vzemi si čas in ga preživi v moji navzočnosti; razsvetlila te bo in te napolnila z ljubeznijo. Počasi bom obnovil tvojo moč, ki si jo z leti izgubila. Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek.”

Sploh ne zmorem opisati, kako močno napolnjena z mirom in močjo sem se nato lotila opravil. Kar teklo je, eno za drugim, nič mi ni bilo odveč. Vmes sem si pripravila slastno kosilo, po njem na kavču zavita v toplo odejo počivala ob branju res lepega romana, nato pa nadaljevala. Sedaj je ura 15.30, jaz pa sedim na kavču z nogami na klubski mizici (ker so tla ravno sveže pomita) in pišem že tretji današnji članek. Popolnoma spočita in z občutki velike zmagovalke. Morda pa do večera izpeljem še spanje 🙂

Kako mi je torej vse uspelo?

Iskreno, ne vem. Vem le to, da kadar Bogu podarimo svoj čas, on našega množi. Vedno znova to spoznavam. In vedno bolj v to verjamem. A me kljub temu prevečkrat zanese, da se zaženem po opravkih, ker „nimam zdaj časa za Boga“.

“Z Bogom začni vsako delo, pa bo dober tek imelo” čivkajo že vrabci na strehah. Mi pa še kar ne razumemo. In hitimo in se pehamo in se čudimo, kako to, da nam nikoli ne uspe vsega narediti. In se pritožujemo nad obremenjenostjo in utrujenostjo in ne vidimo, da nam tik pred nosom Nekdo ponuja vodo. In objem. In mir. In možnost, da si vedno znova napolnimo moči na način kot jih ne zna in ne zmore napolniti nihče drug. Spodbujam vas – poskusite! Meni, nevernemu Tomažu in večno hiteči od ene stvari do druge se je to danes končno posvetilo!