Vstopamo v leto, posebej posvečeno družini in zakonu

Vir: sšk

Na god svetega Jožefa – Jezusovega zemeljskega očeta vstopamo v teden in leto družine, ki ga je razglasil papež Frančišek. Z izrednim letom družine, ki se bo zaključilo 26. junija 2022 z desetim svetovnim srečanjem družin v Rimu, želi papež »znova usmeriti naš pogled v ideal zakonske in družinske ljubezni«.

Da bi Radost ljubezni čim bolj zaživeli v praksi

Leto družine se začenja ob petletnici izida posinodalne apostolske spodbude papeža Frančiška Amoris letitia oz. v prevodu Radost ljubezni. Namen leta je tako preko različnih + dogodkov znotraj župnij, škofij, cerkvenih gibanj in družinskih združenj doseči vsako družino sveta ter ji prinesti vsebino Radosti ljubezni in zavest, da je zakrament zakona dar, ki prinaša preobražajočo moč ljubezni.

Prav tako želi papež družine spodbuditi, da postanejo aktivne v prizadevanjih za evangelizacijo in katehezo v družini, mladim pa približati pomen darovanjske ljubezni. Papež si prizadeva doseči tudi vizijo medgeneracijskega družinskega apostolata pri delu z zakonci, otroki, mladimi in starejšimi.

Pastoralni delavci, družinska gibanja in združenja bodo v tem letu iskala strategije za izvajanje apostolske spodbude Amoris Letitia v praksi. Na mesečni ravni bo papež razložil poglavja skoraj 300 strani obsežne apostolske spodbude, poleg tega pa bodo ob njem pričevale tudi družine. Načrtovana je tudi serija videoposnetkov o veri in sodelovanju invalidnih v Cerkvi pod ključnikom #IamChurch. V sklopu dneva bo potekal tudi dan starih staršev in drugih starejših. Organizirani pa bodo mednarodni akademski simpoziji, ki bodo omogočili razumevanje vsebine in posledic apostolske spodbude v povezavi z aktualnimi vprašanji družin po vsem svetu.

Družina v središču pozornosti Cerkve in družbe

Molim, da bi vsaka družina v svojem domu čutila živo navzočnost svete družine iz Nazareta, ki naj naše majhne družinske skupnosti napolni z iskreno in velikodušno ljubeznijo ter z izvirom veselja sredi vseh preizkušenj in težav.

Z razglasitvijo leta družine papež Frančišek postavlja družino v središče pozornosti Cerkve in družbe. Izkušnja pandemije nas je spomnila, da je družina domača Cerkev v malem. Ob tem nam papež Frančišek sporoča: »Leto družine prinaša posebno priložnost za rast v družinski ljubezni. Vabim vas, da obnovite družinsko pastoralo z ustvarjalnostjo in znova postavite družino v središče pozornosti Cerkve in družbe. Molim, da bi vsaka družina v svojem domu čutila živo navzočnost svete družine iz Nazareta, ki naj naše majhne družinske skupnosti napolni z iskreno in velikodušno ljubeznijo ter z izvirom veselja sredi vseh preizkušenj in težav«.

Cerkev tako načrtuje številne aktivnosti, namenjene družinski duhovnosti, pastoralni dejavnosti, izobraževanju mladih idr. V ta namen bo dostopnih več gradiv in video vsebin, med njimi najdemo tudi dvanajst konkretnih pastoralnih predlogov za delo z družinami, ki jih je navdihnila Amoris Laetitia z naslovom »Hoditi z družinami«. S pripravljenimi predlogi papež želi, da bi župnijske skupnosti prepoznale pastoralne priložnosti in naredile konkretne korake v smeri prenove pastoralnih programov. Posebno skrb namenja parom, ki so v krizi, ranjenim družinam, zakoncem, mladim in ostarelim. V ta namen spodbuja zagon programov, ki jim bodo pomagale odkriti in uresničiti svoje poslanstvo znotraj družine, družbe in skupnosti.

Apostolska spodbuda papeža Frančiška Amoris laetitia – Radost ljubezni, katere peto obletnico obhajamo, govori o lepoti, veselju in razsežnosti ljubezni znotraj družine. Družinska dinamika je potovanje, ki naj ga spremljajo ljubezen, zvestoba in vztrajnost v zakonskih in družinskih odnosih. Vse to je po papeževih besedah: »poklic in pot do svetosti«.

Leto družine tudi v slovenski cerkvi

Praznovala bo tudi Cerkev na Slovenskem. Danes ob 20.00 uri bo slovesen začetek leta družine pri sv. Jožefu v Ljubljani, ki se ga bodo (virtualno) udeležili predstavniki različnih katoliških gibanj, društev, skupnosti in zavodov, ki delujejo na področju priprave na zakon, zakonskih skupin, družinske kateheze, mladinske pastorale, družinskih terapij, ostarelih, bogoslovja, idr. Srečanja se bomo udeležili tudi mi. Vse skupaj bo mogoče spremljati v živo preko Facebooka in YouTube kanala.


Preberi še:


Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja