Vse, česar o skupnih družinskih obrokih še niste vedeli!

Foto: Canva

O pomembnosti in lepoti skupnih družinskih obrokov je bilo že veliko napisanega. Zakaj jih sploh imeti in kako zelo dragoceni so?

Različne raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki pogosteje jedo skupaj s starši za mizo, od tega vsestranske koristi: v šoli naj bi dosegali boljše rezultate, manj je verjetno, da bi se zapletli v droge ali alkohol, manj verjetno, da bi trpeli za depresijo ali postali celo prezgodaj spolno aktivni. Od skupnih obrokov pa nimajo koristi zgolj otroci, ampak tudi starši.

Zakaj?

1. Ker se družine, ki skupaj jedo, več pogovarjajo, zaradi česar so bolj povezane in lahko gradijo bolj poglobljene odnose

2. Ker je to eden od načinov, da si družinski člani drug za drugega vzamejo čas in si s tem sporočajo, da so drug drugemu pomembni.

3. Ker so skupni obroki rutina, rutine pa so v življenju otrok zelo pomembne.

4. Ker ob skupnih obrokih iz individualista postanemo član skupine.

Dileme, ob katere lahko trčimo

Skozi različna obdobja se okoli skupnih obrokov pojavljajo vprašanja, ki zahtevajo premislek, uvedbo nove rutine ali pa celo bolj korenito spremembo.

»Kako pogosto je dobro skupaj jesti zajtrk/kosilo/večerjo?«

Dvakrat na teden je bolje kot ničkrat in štirikrat je bolje kot dvakrat. Univerzalnega recepta, ki bi zadovoljil potrebam vseh družin, ni.  Redke so družine, ki si skupen obrok lahko privoščijo čisto vsak dan. Kaj šele dva ali več od njih. Različni urniki vseh članov to onemogočajo. V realnosti vsakdana se pojavljajo mnoge realne težave glede usklajevanja skupnih obrokov.

»S svojimi otroki jem skupaj vsak dan, mož pa pride domov takrat, ko so že v postelji. Ali to šteje?«

Veliko lažje je prižgati TV kot se pogovarjati z otroki. Toda TV krepi vaš odnos z ekranom, ne drug z drugim.Seveda šteje! Je pa toliko pomembneje, da si vsaj med vikendom organizirate čas za nekaj skupnih obrokov, pri katerih ste prisotni čisto vsi. Za povezovanje med vami je namreč potreben čisto vsak. Je pa za pripadnost družini in pogovore o temah, ki se nabirajo skozi teden, za otroke povsem zadovoljivo, če si eden od staršev vzame čas in v miru z njimi npr. povečerja.

»Krožki otrok so ravno v času večerje, zato vedno kdo manjka.«

Če se to prekriva enkrat ali dvakrat v tednu, ni potrebe po zaskrbljenosti. Premislek je potreben, če se v prav nobenem dnevu v tednu ne morete zbrati vsi skupaj in skupaj pojesti enega obroka. Je mogoče večerjo preložiti na kasnejši čas? Je mogoče kakšno aktivnost zmanjšati, odpovedati, jo preložiti na zgodnejši čas? Lahko pa, preden odidete spat, vsaj skupaj pojeste nekaj sadja, kosmičev, kratko večerjo in si ob tem izborite nekaj skupnega dragocenega časa.

»Mi jemo skupaj, vendar pred prižganim televizorjem. Ali tudi to šteje?«

Odgovor na to poznate, čeprav ga morda ne želite slišati. Se ob prižganem TV res počutite povezani s svojo družino? Prav veliko pogovora med vami ni, kajne? Seveda je izziv narediti večerjo zabavno in sproščujočo po napornem delovnem in šolskem dnevu. In veliko lažje je prižgati TV, kot se pogovarjati z otroki in se morda še prepirati glede obnašanja za mizo. Toda TV krepi vaš odnos z ekranom, ne drug z drugim.

»Na koncu dneva sem tako izmozgana, da nimam energije pripravljati večerje.«

Napor preteklega dne je največji sovražnik družinskih večerij. Ampak nekaj morate jesti, kajne? In veliko zabavneje je jesti skupaj, kot pa ob različnih urah in na različnih koncih stanovanja ali hiše. Večerja ne sme postati in nanjo ne smemo gledati kot na še eno obveznost dneva, ampak kot na sprostitev in napolnitev baterij, telesnih in duhovnih.

»Starejši kot so otroci, manj si želijo jesti z nama, sploh med vikendi.«

Če imate redne skupne obroke med tednom, se za tisti obrok med vikendom, ko se odraščajočim otrokom mudi v družbo, ne sekirajte preveč. V nasprotnem pa vztrajajte pri skupnih obrokih, saj je povezanost z družino posebej v najstniških letih za otroka velikega pomena. Veliko prej boste morda tudi opazili težave, s katerimi se morebiti srečuje otrok, če boste večkrat sedli skupaj za mizo. V tem obdobju moramo biti še posebej pozorni na to, da pogovori pri mizi zbližujejo in ne odtujujejo.

 

Nekaj »zlatih pravil« za skupne obroke

Nadenite kisikovo masko najprej sebi.

Če niste jutranji tip za druženje z ostalimi, vstanite nekoliko prej in si v miru skuhajte kavo ali čaj. Tako boste bolj pri volji za skupni zajtrk. Čas kosila navadno ne predstavlja tako velikega stresa kot čas večerje. Takoj, ko po dolgem dnevu vstopite v dom, se vam ni treba pognati v kuhinjo in lonce. Oddahnite si, nihče ne bo umrl od lakote, če bo počakal 15 minut dlje. Nato skupaj pripravite obrok in se sproščeni usedite med ljudi, ki jih imate najraje.

Zavestno ohranjajte mizo kot sveti prostor.

Nič ni po dolgem dnevu »privlačnejše« kot izčrpani starši, sitni otroci in hrana, nad katero se vsi zmrdujejo. Toda z malo truda lahko ustvarimo drobne dnevne obrede obrokov in tista drobna praznovanja za mizo, katerih se bomo vsi veselili. Nekaj, kar nas bo poneslo v čisto naš svet. Prižgimo svečke, zmolimo, se zahvalimo za dan. Seveda je olika za mizo pomembna, toda morda je vredno spregledati kakšno nepravilnost na račun sproščenosti in sprejetosti. Osredotočimo se na bistvo – in to ni popolno obnašanje ali popolno pripravljen obrok, po vrhu še popolnoma zdrav. Bistvo ste vsi vi, vsak posebej in vezi med vami.

Zavestno ohranjajte mizo kot srečen, varen prostor

Ne ponavljajte v nedogled enih in istih zoprnih zadev. Gotovo imate nedokončane pogovore, ki zahtevajo čas in voljo, a jih med obroki ne načenjajte. Ne gre za to, da se je potrebno vesti, kot da je vse v najlepšem redu, toda lahko uvedete pravilo, da se med obroki ne kritizirate, ne obtožujete in ne prepirate. Lahko pa imate konstruktivne pogovore, vendar se morate o tem strinjati čisto vsi. Miza naj ostane varen prostor, kjer lahko vsak v miru poje svoj obrok.

Izklopite televizor

Glejte in poslušajte drug drugega, veliko pametnejšega boste izvedeli in veliko lepšega videli. Podobno se med obroki ne oglašajte na telefone. Ne dovolite, da karkoli moti ta vaš posebni čas z družino.

Uvedite zabavne rutine

Pica ob torkih, družabna igra ob četrtkih po večerji, večerja ob glasbi in svečah ob sobotah, otroci poskrbijo za sladico ob nedeljah in podobno. Zabavne rutine oblikujte glede na vaše želje in potrebe, pri tem pa bodite čimbolj izvirni. Zakaj? Ker je tudi pričakovanje takšnih obrokov nekaj, kar nam daje v življenju občutek, da bomo ne glede na potek dneva zvečer v varni bazi med najljubšimi osebami.

Blagoslov kot molitev ali kot hvaležnost in povezovanje

Gre za zahvalo Bogu. In gre za nas – za hvaležnost, da smo sposobni sesti za isto mizo, da drug drugega ljubimo in cenimo in da imamo hrano medtem, ko je marsikdo lačen.

Pogovarjajte se o zabavnih temah

Med obroki izpustite pogovore o težkih trenutkih iz službe in šole in o neprimernem obnašanju otrok tekom dneva in o nesramnežu, ki vas je skoraj povozil. Delite najlepše in najslabše od dneva, a se posvetite dobremu. Načrtujte počitnice, konec tedna, sprašujte otroke za mnenje, učite jih o življenju, pripovedujte si šale. Težje pogovore pa pustite za čas po obroku, ko bo temelj povezanosti že stabilen.

Naj vsak sodeluje

Gre za nas – za hvaležnost, da smo sposobni sesti za isto mizo, da drug drugega ljubimo in cenimo.Vsak naj prispeva svoj čas pri pripravi na obrok. Lahko gre za pomoč v kuhinji, pri pripravi mize, pri oblikovanju blagoslova, pri pripravi vprašanj za pogovor. Poleg tega pa drug drugega spodbujajte, da tudi med obrokom vsi sodelujete pri pogovoru. Bolj redkobesedni člani družine naj bodo večkrat spodbujeni, da kaj povedo.

Poslušajte se med seboj

Nekateri otroci, posebej najstniki, se obupno želijo pogovarjati s starši, pa jih ti ne poslušajo. No, morda poslušajo, a ne slišijo. Ali nimajo časa ali pa v večini pogovorov govorijo celo samo oni. Za mizo ob dobri hrani imamo časa na pretek. Ne podajajte nasvetov, še preden otroci sploh dokončajo stavek. Morda ne bodo vedno povedali tistega, kar želite slišati, vendar poslušajte do konca. Raje se ugriznite za jezik in globoko vdihnite, vendar vedno poslušajte do konca. Svoje mnenje pa povejte spoštljivo in mirno.

Dogovorite se, katere dni boste jedli skupaj

Realno dejstvo je, da vse dni družine ne morejo vsak dan jesti skupaj. To med drugim onemogočajo razne obšolske dejavnosti in različni urniki dela staršev. Zato poiščite in določite dneve, ko si skupne obroke lahko privoščite, in se tega striktno držite. In opazujte, kako ste ob dnevih, ko vas čaka skupni obrok, srečnejši.

Vir: ahaparenting.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja