Velika družina, veliki izzivi

Thumbnail

Si predstavljate, da imate več otrok, vi pa ste odgovorni za njihovo dobro počutje, zdravje in vzgojo. Bi zmogli? Družina z 11 otroki, starimi med 1 in 12 let, to zmore. Kako zgleda njihovo življenje, pa v nadaljevanju …

Jen in Larry Kilmer imata 11 otrok. Stari so med 1 in 12 let, med njimi pa ni nobenega dvojčka ali trojčka. Razlike med številnimi izmed njih so manjše kot 1 leto. Glede na statistiko ZDA, kjer imajo družine v povprečju manj kot 1 otroka, je družina Kilmer definitivno neobičajna. Njihovo življenje je za mnoge izmed nas nepredstavljivo.

Jen, 45-letna mama, in Larry, 53-letni učitelj, zmoreta vse to. Čeprav sta fizično, duševno in čustveno izčrpana, pravita, da se imata lepo. Če želijo iti na izlet, se usedejo v kombi s 15 sedeži. Ko grejo v restavracijo, jih pogosto zamenjajo s skupino otrok v varstvu. Kar šest let je bilo takšnih, ko so bili po 4 otroci hkrati v plenicah. Njihov dom pa je v nasprotju s pričakovanji urejen. Postelje so postlane, oblačila zložena, otroci pa pomagajo pri hišnih opravilih.

Jen in Larry sta se spoznala leta 1994, poročila pa 3 leta kasneje. Jen je odraščala na majhni kmetiji skupaj s še 8 brati in sestrami. Vedno si je želela veliko otrok. Larry je bil posvojen in ima še enega brata, o družini pa prej ni nikoli razmišljal. Kot par sta sklenila, da bosta sprejela toliko otrok, kot jima jih bo dano. 9 mesecev in pol po poroki se je rodil prvi otrok. Čez 11 mesecev in pol drugi. Danes so njuni otroci stari 12, 11, 10, 10, 9, 8,7,6,4,3 in 1 leto.

Njihov vsakdan je pogosto kaotičen, vendar starša vztrajata pri rutini, ki jima pomaga obvladovati polno hišo.

Jenin dan se začne ob 5-ih zjutraj. Takrat otrokom pripravi obleke in malico, ter se udeleži jutranje maše. Oče odpelje starejše otroke v šolo, mlajši pa ostanejo doma pri mami. Čeprav zgleda naporno, pa se Jen le redko počuti utrujena. Ključna je rutina, sicer bi vse ušlo izpod kontrole. Ko potrebuje nekaj trenutkom miru, odide na verando in se tam odpočije.

Odpravljanje v posteljo se začne ob 19.30, do 21.00 so vsi otroci v posteljah. To je prvi trenutek miru po 14 urah. Včasih si privošči 20-minutni spanec, preden se loti še zadnjih dnevnih opravil.

Izzivi

Jen in Larry sta kupila hišo s štirimi (zdaj petimi) spalnicami, ko sta imela šele enega otroka. Selitev v večji dom zdaj finančno ni mogoča, zato so se prilagodili. Dodali so spalnico s kopalnico, v otroške sobe so postavili pograde, igralnico so prestavili v dnevno sobo …

Ne moremo prenočiti v hotelu, saj je razmerje otrok na odraslega preveliko.

Ko eden zboli, lahko mine mesec preden se rešimo virusa.

Čas, ki ga lahko preživita ena na ena z vsakim otrokom ali skupaj kot zakonca, je omejen.

Največji izziv pa je denar. Tedensko porabijo 300 dolarjev samo za hrano. Kje je še vse ostalo: hipoteka, avto, zdravstvo, šola. Da zagotovi prihodek tudi poleti, Larry vodi počitniške tedne in barva hiše.

Ljudje jim pogosto darujejo obleke, pohištvo, hrano in darilne kartice, ne da bi jih prosili za to. Tudi sami podarjajo obleke, ki jih ne rabijo več, drugim družinam.

Nekoč, ko je večina družine zbolela, se je vest hitro razširila okoli. V roku parih ur so se na vratih pojavile družine, prijatelji, sosedje in kolegi ter jim skuhali kosilo, pospravili in pazili na otroke. V naslednjih dveh tednih so jim vozili že skuhano kosilo na dom.

Otrokom ni nikoli dolgčas, vedno imajo koga za igro. Ker jih je veliko, se vsak dan učijo sodelovanja, potrpežljivosti, čakanja, da pridejo na vrsto in pomoči drugim. Jen je prepričana, da je največje darilo, ki ga lahko daš otroku, sorojenec.

Najtežje je bilo, ko sta imela sedem otrok mlajših od sedem let. Vsem sta morala zavezati čevlje, vse pripeti v avtomobilske sedeže.

Največjo oporo najdeta v veri. Prepričana sta, da Bog vedno priskoči na pomoč, čeprav včasih tega niti ne veš.

 

vir: http://www.washingtonpost.com/local/education/how-a-dc-area-family-with-11-children-ages-12-through-1-makes-it-work/2011/07/26/gIQAROAk6I_story.html

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja