Varovanje vnučkov podaljšuje življenja babic in dedkov!

Foto: Shutterstock

Imate kdaj slabo vest, ko prosite stare starše za varstvo svojih otrok? Se vam kdaj zdi, da so prepogosto pri njih? Brez skrbi, znanstveniki so potrdili, da je druženje starih staršev in vnučkov izredno koristno!

Med prebivalci Berlina, starimi 70 in več let, je potekala raziskava, imenovana Berlin Aging Study, v kateri je sodelovalo več kot 500 starostnikov. V njej so preučevali mentalno in fizično zdravje sodelujočih, njihove psihološke sposobnosti ter njihov socialni in ekonomski status.

Del raziskave je obsegal tudi opazovanje in proučevanje, kako na starejše meščane vplivajo najmlajši.

V poročilu, ki je sledilo, so zapisali zelo spodbudno ugotovitev: starejši, ki varujejo majhne otroke, živijo dlje!

Razlog? Pravzaprav jih je več!

Občasno ali redno varovanje svojih vnukov starejše ljudi spodbuja k fizični aktivnosti. Nemogoče je namreč na razigranega malčka paziti sede, kajne?

Več socialnih stikov, fizične in umske aktivnosti …

Ker so majhni otroci odličen vir stalnega govorjenja, spodbujajo stare starše, da ohranjajo socialne stike. Poleg tega ob majhnih navihančkih tudi na sprehodu ali v parku mimogrede naletijo na novo poznanstvo. Zaradi socialnih stikov imajo tako starejši manjšo možnost za razvoj depresije, hkrati pa s tem ohranjajo aktivnost možganov.

Majhni otroci po podatkih avtorjev raziskave vplivajo na zmanjševanje stresa v življenju starejših ljudi. Morda se nam zdi, da znajo biti malčki res naporni, toda sodelujoči so navajali, da jih umirjajo in da se ob njih počutijo bolj sproščene kot sicer.

In še ena dobra novica: če v bližini nimate starih staršev, ki bi imeli od varovanja vaših otrok koristi, to raziskavo lahko predstavite tudi drugim starejšim v vaši ulici, ki bi bili zainteresirani za pozitivne posledice druženja z vašimi otroci ?. Kajti avtorji navajajo, da sploh ni nujno, da gre za lastne vnuke, vpliv otrok na starejše je namreč enako pozitiven tudi, če pazijo na katerekoli druge majhne otroke.

Obojestranske koristi

Poročilo hkrati navaja, da imajo od druženja s starimi starši korist tudi otroci. Od njih se lahko marsikaj naučijo. Stari starši imajo namreč navadno več potrpljenja in otrokom se zdi, da se jim nikamor ne mudi.

Zaradi socialnih stikov imajo starejši manjšo možnost za razvoj depresije, hkrati pa s tem ohranjajo aktivnost možganov.

Toda, pozor! Preden vsi navdušeni z novo odkritim čudežnim receptom za dolgo življenje odhitimo k starim staršem, ima dr. Ronan Factora zanje še dobronameren nasvet:

»Resda je varovanje vnučkov čudovito delo, toda pri vsem, kar v življenju počnemo, je potrebno najti zdravo mero, da lahko ostanemo v dobri formi in počnemo dobre stvari tudi za druge. Zato ne prestopite meje, ko začutite, da varovanje vnučkov za vas postaja preveč stresno ali obremenjujoče

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja