V TechStars je družina pomembna!

Thumbnail

Objavljamo pogovor z Vlado Petrovićem, soustanoviteljem podjetja Zepppelin, ki se trenutno nahaja v Bostonu v enem najelitnejših podjetniških inkubatorjev na svetu. Opravil je e-pripravo na zakon in pomagal na 6. Festivalu družin.

Foto: Vlada te dni med delom.

Vlada je soustanovitelj Zepppelina, socialnega omrežja za izmenjevanje informacij znotraj podjetja, ki mu je uspel veliki met: vstop v enega od najelitnejših podjetniških inkubatorjev na svetu TechStars. To pomeni, da so prejeli sredstva za dodaten razvoj in, kar je še pomembnejše, najboljše mentorje in okolje za to, kar privablja tudi mnoge potencialne investitorje. 

Zepppelinovci ste torej prvi Slovenci v TechStars? Vašo že sedaj odlično platformo, ki jo uporabljajo mnoga svetovna podjetja, boste tri mesece še dodelovali, za vami pa je že teden dni. Kako vse to praktično izgleda in kaj to za vas pomeni?

Tako je. Smo prvi Slovenci, ki so bili sprejeti v TechStars. Naj omenim, da je proces izbire podjetij zelo zahteven. Prijavljenih je bilo čez 1.000 podjetij in to, da smo izbrani, je za nas dokaz, da nekaj delamo prav. Naš cilj je, da naredimo boljši produkt, ki bo še bolj zanimiv za podjetja po celem svetu. V pomoč so nam top mentorji v Ameriki, s katerimi imamo sestanke vsaj 2-krat na dan. TechStars program bi lahko primerjal s “top” fakulteto na področju podjetništva, edina razlika je ta, da jo moraš končati v 3 mesecih namesto v 4 letih. Čeprav nas čakajo izjemno naporni meseci, se dela izjemno veselimo.

Kako bi opisal pogled na odnose v tem hiper produktivnem okolju? Bodo ti trije meseci deloholični ter fantje in možje ne boste imeli kaj veliko časa za razmišljanje o vaših dekletih in ženah?

Biti uspešen v tem, kar počneš, ni odvisno samo od tega, kaj delaš, ko si v službi, veliko količino energije, ki ti da moč za vztrajanje, prihaja prav iz družine.Čisto odvisno od posameznika. Tu je veliko različnih ljudi. Biti uspešen v tem, kar počneš, ni odvisno samo od tega, kaj delaš, ko si v službi, veliko količino energije, ki ti da moč za vztrajanje, prihaja prav iz družine.

Imaš občutek, da so vaši mentorji, podjetniki, investitorji in inovatorji lahko tudi družinski ljudje … ali so samo “osamljeni geeki”?

Definitivno. Družina je zelo pomemben del naših mentorjev. Naj omenim, da je TechStars znan po veliki, “skorajda družinski” skrbnosti do svojih varovancev (podjetnikov). Na prvem srečanju je prav vsak od mentorjev veliko časa v svoji predstavitvi namenil prav besedam o svoji družini.

Foto: Vlada (na desni) s svojimi sodelavci.

Sedaj, ko si čez lužo v Bostonu, imaš bolj izostren pogled tudi na vaju z Mirjam – kako sedaj gledaš na e-pripravo, ki sta jo pred časom opravila – ti je morda kaj spremenila tvoj pogled na odnose?

Za srečno družino potrebuješ trdne temelje in prav vsakemu paru, ki želi delati na sebi in svojih temeljih, priporočam e-pripravo na zakon. To je priložnost, da se srečaš in pogovoriš z drugimi pari, da si del vodenega programa, ki te bo peljal skozi pomembna vprašanja, ki slej ko prej pridejo na površje v odnosu. Mnoge stvari postanejo bolj jasne po končanem programu. 🙂 Z Mirjam sva mnenja, da nama je program e-priprave dal veliko novih tem in idej, o katerih sva se lahko pogovorila in s tem še bolj utrdila najin odnos.

Kako si predstavljaš v prihodnosti živeti svojo zahtevno podjetniško pot in družino?

Zaenkrat je plan kljub vsem priložnostim v tujini, da ostanem v Sloveniji. Pomembno se mi zdi, da si bom lahko uredil čas in življenje tako, da bom produktiven v službenem času in da bom trenutke izven službe v polnosti posvetil družini.

Letos si si v vsej obilici dela vzel čas (skupaj z Mirjam, seveda) celo za prostovoljstvo na 6. Festivalu družin … Ali te ta prostovoljska drža dela kaj drugačnega podjetnika?

Sodelovanje pri izgradnji Labirinta na 6. Festivalu družin je definitivno eden od top 3 mojih dogodkov v tekočem letu. To je bil velik izziv za celotno Ptujsko ekipo, ki je pomagala. 🙂 Super smo se imeli. Drugače pa svoj prosti čas rad uporabim tako, da dam dodatno vrednost nekomu. S tem pomagam (upam da vsaj malo) ustvarjati boljši svet za vse nas.

Vlada, se ti zdi, da raste nova generacija podjetnikov z drugačnimi vrednotami, kot smo jih bili vajeni doslej? Predvsem mislim na to, ali se ti zdi, da je še vedno daleč na prvem mestu dobiček ali morda (v času postmaterializma) veliko bolj v ospredje stopajo druge vrednote, kot so poslanstvo, družbena odgovornost, odnos do ljudi in okolja?

Rad verjamem v to, da bo nova generacija podjetnikov še bolj cenila dejstvo, da smo tako močno povezani med sabo prav vsi na tem našem lepem svetu. In da bomo veliko svojega prostega časa, energije, denarja vračali nazaj v družbo in okolje – bodisi v obliki prostovoljnih dogodkov, donacij ali mentorstva.

Vlada hvala za pogovor. V Sloveniji se izjemno veselimo vašega ustvarjanja! Želim vam uspešne tri mesece in čim boljše rezultate!

Igor, hvala tebi za pogovor … odhajam spat. Tu je ura nekaj čez 3 ponoči.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja