V prepirih ne opazimo, da je drugi žalosten

Thumbnail

Če partnerja v prepirih močno izražata jezo, običajno prezreta dejstvo, da pravzaprav občutita predvsem žalost. In o čem se zakonci največ prepirajo?

Če vaš zakonec v nekem trenutku deluje zelo jezno, vam to morda več pove o splošnem stanju v vašem zakonu kot pa o tem, kaj sozakonec občuti v času prepira. Gre za ugotovitev dr. Keitha Sanforda z univerze Baylorju, ki se posveča predvsem komunikaciji v zakonu, nazadnje pa je preučeval čustva zakoncev v konfliktih.

»Ugotovil sem, da ljudje jeze večinoma ne izražajo v trenutkih, ko jo najbolj občutijo, ampak se jeza najbolj intenzivno izraža takrat, ko oba partnerja že dlje časa čutita jezo drug do drugega,« pojasnjuje dr. Sanford. »Če par zapade v nekakšno vzdušje jeze, to pomeni, da bo jezo izražal kar naprej, ne glede na to, kaj dejansko občutita v nekem trenutku … Vse skupaj postane nekakšna past, iz katere se ne znata rešiti«.

Konflikti v zakonu najpogosteje izvirajo iz težav s sorodniki, hišnimi opravili, denarjem, izražanjem nežnosti in naklonjenosti ter zaradi količine časa, preživetega za računalnikom.

Sanford je še ugotovil, da ko pari izražajo jezo, ob tem pogosto občutijo tudi žalost. A medtem ko zakonec hitro prepozna, kdaj je njegov partner jezen, pogost ne prepozna žalosti, ki zato ostaja prezrta. »Jeza prevlada nad žalostjo,« opozarja dr. Sanford, ki zaradi tega svetuje: »Včasih je med prepirom dobro izraziti naša občutja žalosti.« Če pa zakonca v prepiru ne izražata jeze, pa žalost drugega veliko lažje zaznata.

Vir: sciencedaily.com 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja