V prepirih ne opazimo, da je drugi žalosten

Thumbnail

Če partnerja v prepirih močno izražata jezo, običajno prezreta dejstvo, da pravzaprav občutita predvsem žalost. In o čem se zakonci največ prepirajo?

Če vaš zakonec v nekem trenutku deluje zelo jezno, vam to morda več pove o splošnem stanju v vašem zakonu kot pa o tem, kaj sozakonec občuti v času prepira. Gre za ugotovitev dr. Keitha Sanforda z univerze Baylorju, ki se posveča predvsem komunikaciji v zakonu, nazadnje pa je preučeval čustva zakoncev v konfliktih.

»Ugotovil sem, da ljudje jeze večinoma ne izražajo v trenutkih, ko jo najbolj občutijo, ampak se jeza najbolj intenzivno izraža takrat, ko oba partnerja že dlje časa čutita jezo drug do drugega,« pojasnjuje dr. Sanford. »Če par zapade v nekakšno vzdušje jeze, to pomeni, da bo jezo izražal kar naprej, ne glede na to, kaj dejansko občutita v nekem trenutku … Vse skupaj postane nekakšna past, iz katere se ne znata rešiti«.

Konflikti v zakonu najpogosteje izvirajo iz težav s sorodniki, hišnimi opravili, denarjem, izražanjem nežnosti in naklonjenosti ter zaradi količine časa, preživetega za računalnikom.

Sanford je še ugotovil, da ko pari izražajo jezo, ob tem pogosto občutijo tudi žalost. A medtem ko zakonec hitro prepozna, kdaj je njegov partner jezen, pogost ne prepozna žalosti, ki zato ostaja prezrta. »Jeza prevlada nad žalostjo,« opozarja dr. Sanford, ki zaradi tega svetuje: »Včasih je med prepirom dobro izraziti naša občutja žalosti.« Če pa zakonca v prepiru ne izražata jeze, pa žalost drugega veliko lažje zaznata.

Vir: sciencedaily.com 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja