Utišana ženska cikličnost

naslovna

Vedno sem čutila, da sem oseba, ki ne bo uporabljala kontracepcije. A ko sem se odločala za uporabo sistema FetilityCare, nisem vedela, kaj vse bo za sabo potegnila ta odločitev …

Ob odločitvi za »ne« kontracepciji bi sicer lahko navrgla nekaj tehtnih razlogov, a bistveni izvira iz globin mojega bitja. Kontracepcija reže, utiša, odstrani del mene. Jaz pa sem hotala ostati cela.

Začelo se je torej s sistemom načrtovanja družine, to pa mi je čez leta uporabe prineslo nova spoznanja – modrost ženske cikličnosti.

Medtem ko je biološka plat cikla dokaj poznana (pa še to mnogo premalo), nam niso bila dana sredstva, načini, kako to znanje obrniti sebi v prid za bolj skladno življenje z našo žensko naravo.

Ženski cikel je nadvse mogočna stvar in čas je, da se tega zavemo! Je naravni cikel življenja in smrti ter se odraža v jasnih sadovih, če mu ženska sledi. Visoke besede, ki pa konkretno pomenijo to, da zna ženska prisluhniti svojemu telesu in razpoloženju, si ta občutja dovoli in skladno z njimi ravna. Na ta naraven način vzpostavi dobro okolje za svoj osebnostni razvoj in za bolj izpolnjeno, zadovoljno življenje, ker so njene bistvene potrebe zadovoljene.

 

Pred ovulacijo je čas, ko je ženska usmerjena navzven, v odnose, v družabno življenje.
To je čas, ko ženska cveti, živi.

Večkrat slišim, kako ženske govorijo o menstruaciji kot o nečem slabem, nesmiselnem, kot o nečem, kar nam je izključno samo v breme. Sočasno in v isti sapi same sebe v obdobju menstruacije poimenujejo kot tečne, zoprne in še cel kup drugih negativnih pridevnikov. To je samozloraba! Vse ima svoj namen in smisel – ženski cikel je logičen.

Ob odločitvi za »ne« kontracepciji bi sicer lahko navrgla nekaj tehtnih razlogov, a bistveni izvira iz globin mojega bitja. Kontracepcija reže, utiša, odstrani del mene. Jaz pa sem hotala ostati cela.

Hormon estrogen je tisti, ki se sprošča pred ovulacijo in je tisti, ki da ženski energijo, da prekipeva, moč, polno glavo idej, življenjske strasti, ustvarjalnost. Ženska je usmerjena navzven, v odnose, v družabno življenje. To je čas, ko ženska cveti, živi.

Če uporabim analogijo z drevesom, ki sem jo našla neznano že kje, gre takrat to drevo v veje, se košati in venča v svoji bujnosti. A, drage dame, veliko, močno, lepo drevo potrebuje korenine, ki so prav tako globoke, kot so veje visoke.

A tako kot se drevo košati navzven, se mora graditi tudi navznoter. Korenine morajo rasti v naši notranjosti in razmikati trdo zemljo, kar pa je lahko večkrat boleč proces. Ampak to je v redu. Ne samo v redu, to je skrivnost življenja nasploh – gradnja trdih, vsidranih temeljev.

In to nam omogoča obdobje po ovulaciji. Energija za rast vej se tokrat preusmeri v korenine. Manj je družabnosti, manj ekstravertnosti. To je čas, ko ima ženska pravico do umika iz življenja. To je čas, ko vse njene velike sposobnosti umirajo, da bodo pognojile zemljo za novo rast.

 

Po ovulaciji je čas, ko ima ženska pravico do umika iz življenja. 
Čas, ko vse njene velike sposobnosti umirajo, da bodo pognojile zemljo za novo rast.

V tem času več meditiraj, moli, piši pesmi, poslušaj veter in se sprehajaj v tišini. Razmišljaj o življenju, o smislu … Začuti se in spokojno umiraj. Dovoli si čutiti žalost, razočaranje, celo obup. Vse to pač spremlja smrt. In menstruacija je smrt za novo življenje. Ne samo v biološkem smislu spočetja, pač pa tudi v smislu ženskega kreativnega procesa, ustvarjanja.

V tem času ne igraj – ne liči svojega obraza, če ti ni do tega, ne tlači se v ozke kavbojke, če bi najraje ždela v trenirki. Kmalu bo vzbrstelo novo življenje, a če želiš obroditi dobre sadove, neguj in prisluhni sebi, ko si šibka in ranljiva. To je okej! Imej svoje majhne obrede – skuhaj si čaj v skrivnostno stari skodelici in ga pij v babičini spalni srajci ter se počuti posebno. Pocrkljaj se, vzemi si čas za počitek.

Prosi moža, fanta, prijateljico, da ti za prvi dan novega cikla, prvi dan menstruacije prinese darilo, kupi čokolado. Ne v znamenje sočutja, kot da smo žrtve neizogibnih brezsmiselnih muk, pač pa v priznanje nečesa večjega, potrditve, podpore, pri ustvarjanju bolj varnega okolja, da se ženska lahko osredotoči na svoje notranje procese, katerih sadov bodo prej ali slej deležni vsi okoli nje.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja