Uporaba repelentov

Thumbnail

Repelenti so kemična in naravna sredstva, ki odganjajo komarje, klope, obade in druge žuželke, ki pikajo zaradi pitja krvi ali obrambe. Piki žuželk so že sami po sebi zelo nadležni, lahko pa so celo smrtno nevarni v primeru, da prenašajo nevarne kužne mikroorganizme ali da je človek alergičen na pik žuželke.

Komarje privlačijo vonj kože in ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Aktivne snovi v repelentih odganjajo komarje, ker postane koža nezanimiva za hranjenje. Repelenti ne ubijejo komarjev. So učinkoviti na kratki oddaljenosti od kože kjer smo jih nanesli, zato se še vedno lahko zgodi, da slišite komarje, ki letajo okrog vas, vendar vas ne pičijo.

Prva obramba pred komarji je fizična zaščita, kot so komarniki na oknih, dolgi rokavi, dolge hlačnice, svetla oblačila, lahko tudi mreže proti komarjem impregnirane v insekticidu (uporablja se permetrin). Komarji najbolj pikajo ob zori in ob mraku, tako da je takrat bolje biti v zaprtih prostorih.

Najbolj učinkoviti in uporabljani repelenti so DEET (dietiltoluamid), pikaridin, olje limonovega evkaliptusa in IR3535. Zadnja dva sta biopesticidna repelenta in sta izdelana iz naravnih rastlinskih izvlečkov. Permetrin je zelo učinkovit kot repelent in insekticid, vendar je primeren samo za uporabo na oblekah, čevljih, posteljnih mrežah, šotorih. Permetrin odganja in tudi ubija različne insekte, njegov efekt vztraja tudi po večkratnih pranjih in je lahko efektiven tudi do šest mesecev.

Na embalaži repelenta mora biti napisano ali je njihova uporaba primerna za otroke. Tako se pri otrocih mlajših od treh let ne smejo uporabljati repelenti, ki vsebujejo olje limonovega evkaliptusa. Ameriška pediatrična akademija je izdala priporočilo, da se repelenti, ki vsebujejo DEET ne smejo uporabljati pri dojenčkih mlajših od dveh mesecev.

Pri nosečnicah in doječih materah, ki so redno uporabljale repelente niso odkrili nevarnih učinkov repelentov na matere ali otroke.

Elektronski repelenti za komarje, ki oddajo posebne zvoke, ki naj bi odganjali komarje, so verjetno neučinkoviti.

Navodila za uporabo repelentov

  • Preberite navodila na embalaži in se ravnajte po njih.

  • Nanesite repelente na razkrito kožo in/ali na oblačila. Ne nanašajte repelentov pod obleko.

  • Ne nanašajte repelente na odrgnine, rane ali vneto kožo. 

  • Ne nanašajte repelente v oči in usta. Uporabljajte manjše količine repelenta okrog ušes. Pri pršilcih, repelent ne nasete neposredno na obraz ampak se popršite po rokah in nato nanesite repelent na obraz. 

  • Otroci ne smejo sami nanašati repelenta. Najprej nanesite repelent na svoje roke in potem na otroka. Ne našajte repelenta na otrokove dlani (ker si jih lahko vtakne v usta). 

  • Nanesite tanek nanos repelenta. Visoke doze niso bolj učinkovite, običajno samo dlje delujejo. Enostavno ponovno nanesite repelent, ko in če vas insekti spet začnejo pikati. 

  • Ko se vrnete v stanovanje umijte kožo, kjer je bil nanesen repelent z vodo in milom ali se stuširajte.

  • Če se vam ali vašemu otroku po nanosu repelenta razvije izpuščaj ali kakšna druga reakcija, prenehajte z uporabo repelenta, umijte se z vodo in milom. Če greste zaradi težav k zdravniku, vzemite s seboj originalno embalažo repelenta, da jo boste lahko pokazali zdravniku. 

 

za iskreni.net Janez Rifel, dr.med.

Viri: http://www.ebscohost.com/dynamed
http://www.cdc.gov