To zagotovo vemo o najstnikih

Vir: Shutterstock

Najstniki. Pride dan, ko je dvanajstletnik ves vesel, prijazen, in bi kar klepetal z vami. Popoln otrok, kaj pa drugega. Potem pa nenadoma ta isti otrok postane zamišljen, vase zaprt in zadirčen ter iz njega ne morete izvleče niti besede. Kaj se je zgodilo? Kar naenkrat ga ne prepoznate več.

Najstniki postanejo za starše skrivnost. A vseeno, nekaj pa le vemo o njih.

Neprestano vas opazujejo

Ko so bili manjši, ste bili zanje najpomembnejša oseba, pravi heroj. In še vedno ste njihov vzornik (vzornica). Čeprav se zdi, da so sedaj v enem svojem svetu, vas opazujejo kot jastrebi. Lahko pozabijo na kosilo, na nalogo ali nogometno tekmo, ampak nikoli ne bodo pozabili, kako ste naredili prometni prekršek, koga izsilili ali pa enostavno prekršili družinske vrednote.

Želijo in potrebujejo meje.

Potrebujejo omejitve in vaš odločen “Ne”. Čeprav protestirajo, globoko v sebi čutijo, da “Ne” pomeni, da vam je mar zanje.

Tako vas razjezijo, da se sploh ne prepoznate.

Na takšne obrate vas lahko spravi samo nekdo, ki ga imate res radi.

Prepoznajo hinavščino.

Še vedno verjamejo v idealnost in poštenost, zato jih tudi “nedolžne” laži, ki so morda izrečene z namenom, da drugega ne bi prizadele, ranijo.

Hočejo vašo pozornost.

Zanjo sicer ne prosijo na način, kot so to počeli, ko so bili mlajši. Vendar, ko pride trenutek, ko so se končno pripravljeni pogovarjati, želijo, da niste le prisotni, ampak jih resnično poslušate.

Pozno hodijo spat.

Pa ne zato, ker bi vas radi jezili, ampak ker je takšen njihov ritem.

Svoje stvari puščajo povsod.

Še zlasti nahrbtnike in nogavice. Pri tem nima veze, kolikokrat jih opomnite, okarate ali vpijete nanje.

Delajo napake.

Nekateri večje in več kot drugi. Vendar se iz napak učijo, kako biti odrasel, kar je še posebej težko, če nimaš nobene izkušnje.

Čez eno minuto pomeni nikoli.

Ko vam rečejo, da bodo nekaj storili čez eno minute, to v resnici pomeni, da tega ne bodo storili. Prav zato nas ti odgovori tako jezijo.

Do njih se boste obnašali tako kot vaši starši do vas.

In rekli jim boste stvari, ki so vam jih rekli lastni starši in za katere ste prisegli, da jih sami nikoli ne boste izgovorili.

“Tega pa že ne boš oblekla.”

Čeprav vas ne briga, kaj nosijo drugi najstniki, pa bo situacija povsem drugačna, ko boste enaka oblačila videli na svoji 14-letnici. Takrat vas bo kar naenkrat zelo brigalo.

Enkrat ste popolni, drugič najslabši oče ali mama.

Ja tudi to je realnost najstnikove podobe o vas. Čeprav je na trenutke boleče, bo minilo.

Hitreje pozabijo kot vi.

Posebej stvari, s katerimi so vas razjezili. Medtem ko boste vi še dolgo pomnili, oni ne bodo vedeli več. In ko boste končno pozabili, bo prišel nov najstnik in spet boste na začetku.

Ne bodo vas vedno marali.

Pa nič zato. Če bi vas vedno imeli radi, bi vas klicali babica namesto mama.

Včasih si bodo želeli, da bi bili ponovno majhni.

In vi tudi.

Sposobni so več, kot si mislite.

Če jim damo prostor in se umaknemo, lahko dosežejo marsikaj.

Nenehno vas bodo presenečali.

In za starše je to enkratna izkušnja, ki je ne bi zamenjali za nič na svetu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja