Svetovni dan dojenja spodbuja k informiranju o dojenju ter podpori in pomoči doječim

dojenje

Velik pomen informiranosti staršev in ponujene podpore in pomoči doječim materam

Postati starš novega otroka je hkrati darilo, ki spreminja življenje, in neizmerna odgovornost. Ko obeležujemo  svetovni dan in teden dojenja, številne organizacije, vlade in delodajalce pozivajo k sprejemu družini prijaznih politik, ki podpirajo dojenje, (bodoče) starše pozivajo, naj se o prednostih dojenja ustrezno informirajo ter jim nudijo podporo in pomoč pri dojenju.

Naklonjenopst in obzirnost družbe do doječih mater.sta ključnega pomena za zdravje otrok in mater.Svetovni dan dojenja poteka v sklopu svetovnega tedna dojenja, ki poteka pod geslom “Opolnomočimo starše, opolnomočimo dojenje.” Dojenje omogočajo politike, kot je plačan starševski dopust, odmor za dojenje, možnost ugodnega varstva otroka blizu materinega delovnega mesta. Takšne politike podpirajo tudi udeležbo mater na trgu dela, krepijo telesno in duševno zdravje mater, družinsko blaginjo in gospodarstvo, saj povečujejo zadrževanje zaposlenih, krepijo zadovoljstvo z delom in prinašajo manj odsotnosti z dela.

Številni pozitivni učinki dojenja

Prehitra vrnitev na delo je ovira za dojenje, ki je kot edina prehrana svetovano prvega pol leta otrokovega življenja in nato ob uvajanju druge hrane do drugega leta starosti. Dojenje izboljšuje otrokov imusnki sistem, ga ščiti pred boleznimi in zagotavlja zaščito pred boleznimi kasneje v življenju. Materino mleko preprečuje drisko, zaprtje, težave s prebavo in kolike ter zmanjša tveganje za astmo v otroštvu. Dojenje pa ima pozitivne učinke tudi na mamo, saj zmanjšuje možnost poporodnih krvavitev, pomaga ščititi pred osteoporozo, zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojk in jajčnikov.

Kot ugotavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji obdobje, ko se otroci prehranjujejo izključno z materinim mlekom, kratko. V Sloveniji so v šestem mesecu otrokove starosti matere dojile dobro polovico dojenčkov (56 odstotkov), medtem ko v dvanajstem mesecu otrokove starosti matere dojijo le še dobro tretjino (32,9 odstotka) dojenčkov.

Za naklonjenost in obzirnost družbe do dojenja

Lačen dojenček potrebuje materino naročje in dojke, ne glede na to, kje se v tistem trenutku nahaja mama. Zato sta ključnega pomena za zdravje otrok in mater tudi naklonjenopst in obzirnost družbe do doječih mater.

Cilji letošnjih prizadevanj različnih organizacij ob tednu dojenja so izboljšati zdravje mater in otrok, zagotoviti zdrav in enak začetek življenja vsem otrokom, z dojenjem preprečevati podhranjenost otrok povsod po svetu, zagotoviti varno prehranjevanje dojenčkov in otrok v času krize ter poudariti, da dojenje pomeni tudi zaščito okolja.

Kadar se matere srečajo z dvomi in težavami, bi potrebovale več učinkovite in pravočasne pomoči, konkretno podporo pri pridobivanju spretnosti dojenja in preverjene, točne in ustrezne informacije ter nasvete, kaj storiti v njihovem primeru. V ta namen bodo po Sloveniji potekale delavnice, stojnice in festival Dojiva se.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja