Sv. Primož nad Kamnikom – priljubljena izletniška točka za družine od blizu in daleč

Vir: Wikipedija

Sveti Primož nad Kamnikom je priljubljena izletniška točka, na katero sprehajalci in pohodniki prihajajo od blizu in manj blizu. Poleg Kamničanov ga radi obiskujejo tudi prebivalci okoliških občin, je pa tudi izhodišče za pot na priljubljeno Veliko Planino ali še prej planino Kisovec.

Nezahteven vzpon, primeren za najmanjše in najstarejše pohodnike

Od parkirišča pri Calcitu je do vrha 400 m vzpona, je pa mogoče parkirati tudi nekoliko višje od prvega najbolj strmega vzpona, ki je še asfaltiran. S približno uro hoje do vrha ob počasnejšem tempu in 45 minutami ob hitrejšem pot ni predolga tudi za malo večje malčke (od 3 let dalje).

Izlet za kadarkoli med letom

Po poti boste srečali tudi kmetijo, neredko se otroci ustavljajo ob ogledovanju domačih živalih na paši. Nedaleč od vrha ob bolj deževnih dneh po poti teče manjši potoček, še malo od njega pa se v leseno korito steka pitna voda, s katero se lahko po poti odžejate. V poznem adventu in božičnem času je ob poti mogoče srečati tudi več razstavljenih jaslic (velja pa takrat tudi malo več pozornosti, ker je mogoče, da je pot delno poledenela). Poleti pa se da nabrati kakšno gozdno jagodo.

Čudovit razgled, okrepčevalnica in igrala za otroke

Na vrhu vas čaka čudovit razgled na dolino in okoliške hribe. Oddahniti si je mogoče na klopcah ob cerkvi, na voljo je tudi stranišče na štrbunk. Okrepčevalnica v nekdanji mežnariji, ki je odprta ob vikendih in praznikih, lahko poskrbi, da ne boste lačni in žejni. Ob okrepčevalnici je tudi nekaj igral.

Nekdaj priljubljen romarski kraj

V redkejših terminih, ko je ta odprta, si je mogoče ogledati tudi cerkev sv. Primoža in Felicijana (za organizirane skupine je mogoč dogovor vnaprej in vodenje). Ta je bila nekoč priljubljen romarski kraj, kjer je prva cerkev stala že v 11. stoletju. Cerkvi oz. sv. Primožu je posvečena tudi tale narodnozabavna pesem. Cerkev je znana tudi po freskah Valentina Metzingerja iz začetka 16. stoletja, ki upodabljajo življenje lokalnega prebivalstva. Minuto hoje višje pa je še cerkev sv. Petra.

Pot lahko še nadaljujete …

Od tam naprej se z večjimi otroki lahko odpravite še dalje na planino Kisovec, kjer je poleti mogoče nabrati kar nekaj zdravilnih zelišč (materina dušica, šentjanževka, divji origano …), dalje po poti pa tudi na Veliko planino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja