Sv. maša in nedeljski izlet – kako ju združiti?

Vir: Youtube

Eden izmed najzabavnejših preživljanj prostega časa je skupno družinsko potepanje. Ker pa so družinski izleti v današnjem tempu in urniku življenja večkrat omejeni na lepe nedeljske dneve, se hitro najde in prikrade priročen izgovor, da lahko zaradi tega izpustimo sveto mašo.

Zato vam danes, na nedeljo turizma, predstavljamo odlične rešitve, s pomočjo katerih bo Bog v nedeljo ostal na prvem mestu, posledično pa bo vse ostalo na pravem: ustvarili boste čudovite spomine, se z mirom v srcu posvetili drug drugemu in se v nov teden podali telesno in duhovno okrepljeni.

Najprej k sveti maši, nato na izlet

Nekateri izleti so krajši, posebej, če so v naši okolici in se nam ni potrebno voziti daleč. V tem primeru se odpravimo k (čim zgodnejši) maši kar v domači župniji, nato pa nahrbtnike na ramena in gremo – na bližnji hrib, na učno pot, na pohod do bližnje reke ali slapa, na kolesarski izlet …

K sveti maši na poti

Če se je potrebno na izlet odpraviti zgodaj, se pri maši ustavimo nekje na poti. Kratek postanek, ki pretegne noge in okrepi duha, vedno dobro dene. Lahko se ustavimo v čisto „navadni“ župniji, lahko na poti na izlet obiščemo kakšno romarsko cerkev – izgovor, da ni nobene cerkve na poti, seveda ne pride v poštev 🙂

Sveta maša kot del izleta

Svete maše, ki so del izleta, so nam najljubše in tukaj je nekaj predlogov, ki jih je vredno preizkusiti.

Izlet na Obalo lahko začnemo s sveto mašo v čudoviti cerkvi Marijinega prikazanja v Strunjanu, po kateri je skoraj obvezno zaviti na kavo in sladoled ob vznožju, kjer bodo otroci navdušeni nad igrali. Nadaljujemo lahko peš ali s kolesom po Parenzani in se naužijemo morskega zraku ter razgledov.

Gotovo vsi poznate romarsko središče Sveta Gora pri Novi Gorici. Malokdo pa ve, da se lahko od vznožja do vrha s čelkami na glavi lahko povzpneš kar po jarkih. Na koncu avanture se sveta maša v tem znanem romarskem središču prav prileže.

Po Sloveniji je tudi veliko cerkvic, kjer so svete maše le nekajkrat na leto in takrat jih je vredno obiskati. Ena takšnih je npr. kapelica sv. Vida ob Bukovniškem jezeru v Prekmurju. Stoji poleg zdravilnega Vidovega izvira, mimo nje pa vodi pohodna (pravljična) in kolesarska pot, nad katerima bo navdušena vsa družina. Sveta maša na prostem, med drevesi doda družinskemu izletu poseben čar.

K sveti maši dan prej

Ob nedeljah, ko je potrebno na izlet zgodaj (npr. takrat, ko se gre v hribe ali na smučanje), seveda vsi zgornji predlogi ne pridejo v poštev. Lahko se udeležimo večerne svete maše, vendar smo po takšnem dnevu navadno zelo utrujeni. V tem primeru se skupaj odpravite k maši že dan ali dva prej ter tako blagoslovljeni zakorakajte novim dogodivščinam naproti!

Pa veliko zabavnih ustvarjenih spominov na potepih želim!


Preberi še:


Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja