Ste vedeli, da je modrček lahko vzrok raka?

Vir: Pixabay

Verjetno je prva misel, ko ste prebrali naslov: Saj se hecate! ali pa Kakšne traparije pa pišete! Pa vendar vedno več podatkov kaže na to, da tudi modrčki lahko povečajo tveganje za raka dojk.

Kakšna je povezava med modrčkom in rakom?

Ženske, ki ne nosijo modrčka, imajo za polovico manjše tveganje za raka dojk kot ženske, ki nosijo modrček.Modrček lahko poškoduje limfni sistem. Ta je eden od glavnih mehanizmov za izločanje strupov iz telesa. Je pa hkrati tudi ena od glavnih linij obrambe tako pred škodljivimi patogeni (virusi, bakterijami) kot spremenjenimi celicami, kamor sodijo tudi rakave celice.

Limfni vozli delujejo kot filtri za limfo in na ta način se strupene snovi izločajo iz telesa. Imajo pomembno vlogo v imunskem sistemu, saj se v njih tvorijo in shranjujejo celice imunskega sistema tako imenovane celice ubijalke, ki lahko nadzorujejo rast tumorjev in mikrobne okužbe. Ocenjujejo, da se 85 odstotkov limfe pretaka med limfnimi vozli v pazduhi in pod prsnico.

Ženske, ki ne nosijo modrčka, za polovico manjše tveganje za raka dojk kot ženske, ki nosijo modrček, je odkrila študija. Zakaj? Ker se mora limfa pretakati, to pa se lahko le, če je čim manj omejena. Če ženska ure in ure nosi tesen modrček, sčasoma postane prizadet pretok skozi limfne vozle. To privede do tega, da celice imunskega sistema ne morejo tja, kjer so potrebne, prsi se segrevajo, strupi pa se nalagajo ob mlečnih žlezah. Vse to naredi ugodne pogoje za razvoj raka.

  • Modrček lahko nosite preveč ur na dan. Število ur nošenja modrčka na dan lahko pomembno vpliva na tveganje za raka dojk. Raziskovalci so za potrebe knjige Dressed to Kill: The Link between Breast Cancer and Bras (Oblečena za ubijanje: Povezava med rakom dojk in modrčki), opravili raziskavo na 5000 ženskah in odkrili, da imajo kar 3 od 4 žensk, ki nosijo modrček 24 ur na dan, tveganje za raka dojk. Pri tistih pa, ki nosijo modrček manj kot 12 ur na dan, je tveganje močno zmanjšano: 1 na 52 žensk. Podobne rezultate so dale tudi druge študije (vir in vir).
  • Lahko imate pretesen modrček ali modrček s kostjo (žičko). Tesnost modrčka je kritična točka pri tveganju za raka dojk, še posebej če je modrček s kostjo. Tveganje za raka dojk naj bi bilo celo za 100 % večje, če ženska nosi tesen modrček 24 ur na dan. Kaj pa je problem modrčka s kostjo? Limfa se mora pretakati, žička v modrčku pa zaustavi pretok, lahko povzroči tudi zamašitev in tako moti pretok skozi telo. Če je ta žička kovinska, lahko konstantno stimulira določene točke, kar sčasoma privede do motenj v delovanju jeter, žolčnika in želodca.
  • V modrčku nosite telefon. Navada, ki je prisotna pri nekaterih mlajših ženskah. To ni nevarno zgolj za prsi, ampak tudi srce in možgane. Na sevanje pa so občutljive tudi hormonske žleze, predvsem ščitnica, ki se nahaja zelo blizu.

Kaj lahko storite za preventivo?

Veliko žensk nosi tesne modrčke s kostjo zaradi estetskih razlogov. Pa čeprav se ne počutijo udobno. Neudobje pa je znak, da je nekaj narobe. Danes imamo na voljo toliko različnih izbir, da ne bi smelo biti problem najti modrček, ki opravi svojo nalogo, ampak ne škoduje zdravju.

  • Izberite udoben modrček, ki se vam dobro prilega.
  • Nosite ga le, ko je to potrebno. Verjetno se ne bi počutilte dobro, če bi šle brez modrčka v službo. Kaj pa doma? Ga res potrebujete? Gotovo ga vsaj ponoči lahko odložite, tako da bodo vsaj noči brez modrčka.
  • Nosite modrček brez kosti. Vsaka žička moti prekrvavitev in cirkulacijo limfe.
  • Gibajte se. In to vsak dan. To spodbudi kroženje limfe in krepi imunski sistem.
  • Telefona ne nosite blizu prsi.

Vir: thetruthaboutcancer.com