Srečanje z ministrom za družinam prijaznejšo pokojninsko reformo

Thumbnail

Minister Andrej Vizjak je družinskima organizacijama na srečanju obljubil, da bodo podrobneje preučili in spremenili za družine sporna določila iz predloga pokojninske reforme.

Potem, ko so javno opozorili na družinam nenaklonjena določila v predlogu pokojninske reforme (o čemer smo poročali), so se predstavniki Družinske pobude in Civilne iniciative za družino in pravice otrok včeraj sestali z ministrom Vizjakom in mu predstavili kompromisni predlog.

Predstavniki družinskih organizacij predvsem opozarjajo na to, da morajo biti pri reševanju trenutne krize, bremena pravično razporejena in da je reforma v trenutni obliki protidružinsko naravnana.

Družinski organizaciji od vlade pričakujeta, da reforma staršem zaradi dejstva, da imajo otroke in tako skrbijo tudi za dolgoročni obstoj pokojninskega sistema, ne povzroči dodatnega poslabšanja položaja.

 

Kaj je spornega?

Ministra so opozorili na najbolj nujne popravke:

  • Znižanje upokojitvene starosti zaradi otrok

Ohraniti je potrebno možnost, da bonus izkoristita tako mati kot oče in vsi starši (ne le tisti, ki dopolnijo polno delovno dobo do 60. Leta). Predlog ohranja nekoliko spremenjeno veljavno načelo progresivnosti, po katerem pri večjem številu otrok vsak naslednji prinaša več bonusa (več otrok –  več koristi za pokojninski sistem), uporaba pa bi bila enako kot v veljavnem zakonu omejena na 5 let.

  • Brisanje diskriminacije poročenih otrok

Otrok, ki je upravičen do družinske pokojnine, te pravice ne sme izgubi, če sklene zakonsko zvezo (to jih postavlja v diskriminatorni položaj glede na otroke, ki živijo v zunajzakonski skupnosti).

  • Dopolnilo za boljšo zaposljivost mater majhnih otrok

Matere z majhnimi otroki so ena izmed najteže zaposljivih skupin, zato naj se za njihovo zaposlovanje zagotovi enako spodbudo kot za prvo zaposlitev mladih..

  • Ohranitev vštevanje skrbi za otroka v prvem letu otrokove starosti v pokojninsko dobo za mame, ki v tem času niso bile pokojninsko zavarovane

 

Ministrova zagotovila

Po besedah Tomaža Meršeta, predsednika Družinske pobude, je minister Vizjak na srečanju izrazil naklonjenost predlogoma glede znižanja upokojitvene starosti zaradi otrok in glede spodbud za zaposlovanje mater z majhnimi otroki, pogojno pa tudi predlogu glede poročenih otrok.

Obljubil je, da bodo te predloge podrobno preučili in jih v največji možni meri vključili v zakonsko besedilo oz. jih v nadaljnji obravnavi podprli kot amandmaje k predlogu zakona.

»V obeh družinskih organizacijah pričakujemo, da se bo to tudi zares zgodilo in bo na koncu sprejeta pokojninska reforma pravičnejša do družin, kot je bil prvotni predlog,« poudarja Merše.

Ministra so tudi ponovno prosili, naj vlada čim prej opravi temeljito strokovno analizo učinkov Svetlikovega Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki ga ocenjujejo kot enega najbolj krivičnih protidružinskih zakonov, in naj čimprej pripravi njegove popravke. V vmesnem času pa naj zagotovi vsaj njegovo korektno izvajanje, saj po njihovih informacijah nekateri Centri za socialno delo že tako zelo slab zakon v mnogih primerih še napačno izvajajo v škodo družin.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja