Spoštovati svojega moža je težka naloga za ženo

Foto: Canva

Vse žene hrepenijo po tem, da bi bile ljubljene. Toda kdaj jim mož lahko v polnosti izrazi ljubezen? Kadar se čuti spoštovanega od svoje žene.

Danes je toliko govora o enakopravnosti med možem in ženo, da je kar drzno govoriti o tem, da naj žena moža spoštuje.

Hkrati pa drži, da ženskam spoštljivo vedenje do moža ni nekaj samoumevnega. Te drže spoštovanja se moramo naučiti.

Možje imajo praviloma postavljene trdne vrednote in kadar jih žena prepozna ter se jih trudi spoštovati, prejme z njegove strani obilo ljubezni. Zelo pomembno je, da kot žene vemo odgovor na to, katere vrednote ima naš mož.

Gotovo ima vsak moški svojo lestvico vrednot, a osnova je bolj manj enaka. Dr. Emerson Eggerichs, ameriški pastor, je v knjigi Ljubezen in spoštovanje naredil sledeči seznam:

1. Mož se čuti spoštovanega, kadar žena ceni njegovo željo po delu in dosežkih

Eggerichs izhaja pri tem iz Svetopisemske vrstice 1 Mz 2, 15, kjer Bog postavi človeka v edenski vrt, da bi ga obdeloval in varoval. Torej je v moške položeno, da se identificirajo s svojim delom in se veselijo dosežkov, ki jih njihovo delo prinese.

Če to podkrepim s primerom kuhanja. Ženske vemo, da je potrebno skuhati kosilo, večerjo … V kuhanju bolj ali manj uživamo in vesele smo, če pripravljen obrok družinski člani pojedo.

Moški pa se ponavadi »specializirajo« za pripravo določenih jedi in takrat, ko kuhajo, ne želijo pomoči in so res nesrečni, če hrana ni tako dobra ali ne izgleda tako, kot bi morala. Praktično se jih ne da potolažiti, ker analizirajo, kako in kaj morajo drugič narediti drugače.

Izziv za ženske je, da se zmoremo možem iskreno zahvaliti, ker delajo. Ženske namreč delo dojemamo kot nekaj samoumevnega in nujnega ter sledimo logiki »vsak nekaj prispeva«. Za moža je priznanje njegovega dela pomembno in ker ljubimo svojega moža, mu bomo to povedale na takšen način, da bo on to slišal in dojel.

2. Mož se čuti spoštovanega, kadar žena sprejema njegovo željo, da bi ščitil in skrbel za njo in njune otroke

Pri izkazovanju spoštovanja možu je zelo pomembno medsebojno zaupanje in vera v dobronamernost obeh zakoncev.

Mož je svetopisemsko poklican, da je glava družine, a zgolj z namenom, da ščiti in skrbi za družino. Mož je pripravljen umreti za svojo ženo in v srcu nosi željo, da izpolni ženino potrebo po ljubezni.

Vendar pa med ženami ostaja strah pred podrejanjem možu, saj se dogajajo tudi zlorabe. Toda potrebno se je zavedati, da bo hudoben mož ženo zlorabil ne glede na hierarhičnost odnosa.

Žena lahko strah premaga tudi s tem, da se zazre v globino svojega srca. Ali si ne želimo, da bi nam mož izkazoval pozornost kot »kraljici« in je zato pomembno, da ga tudi me dojemamo kot »kralja«?

Mož se zelo hitro počuti ponižanega na tem področju, kadar mu žena izkaže nezaupanje pri skrbi za družino.

3. Možu je pomembno, da se lahko daruje in je vodja

V zakonu je normalno, da pride do konfliktov in velikokrat se zgodi, da mož in žena merita moči. Iz Svetega pisma se lahko naučimo, da je mož tisti, ki vodi družino in je za njeno dobro tudi odgovoren.

Dejstvo je, da imamo žene kdaj boljše rešitve, a kako naj jih izrazimo, brez da bi jih mož doživel kot ogrožanje njegove avtoritete ter bi se vodenje družine spremenilo v nadzorovanje družine?

V prvi vrsti moramo biti »milostne«, ko sprejme slabo odločitev. Kot drugo, žena svoje argumente pove »tiho« in razumno, brez da bi napadala njegovo odločitev. Moder mož bo ženine predloge upošteval in se ne bo boril, saj se ne bo čutil napadenega.

Pri izkazovanju spoštovanja možu je zelo pomembno medsebojno zaupanje in vera v dobronamernost obeh zakoncev.

4. V može je položena želja po analiziranju in svetovanju, ki daje rešitve

Na drugi strani imamo ženske prirojeno »žensko intuicijo«. Nobena lastnost ni sama po sebi boljša ali slabša.

Mož se bo čutil spoštovanega, če ga bomo poslušale in upoštevale tudi njegove nasvete. A žena potrebuje, da jo mož kdaj samo posluša in ne daje rešitev. Pomaga lahko, da mu to vnaprej pove.

Kljub temu se lahko zgodi, da bo mož dal nasvet. Izziv za ženo je, kako ne biti ob tem užaljena, saj se lahko počuti neslišano v izražanju svojih občutkov.

5. Mož potrebujejo razumevanje za to, da je lahko njegova žena brez pogovora prijateljsko z ramo ob rami z njim

To je zelo težka naloga za ženske; biti ob možu, ki ribari, bere, dela na računalniku … saj ženskam v mislih kar vrvi, kakšno delo jih še čaka: obesiti perilo, pospraviti posodo, pripraviti malico za otroke …

Priznam, sama tega ne razumem. Zgodi se nama, da morava kakšen večer še delati za računalnikom. Mož pride s svojo tablico in v moji bližini dela svoje stvari. Zaradi tega kmalu postanem nemirna. Vem, da moram delati in se ne morem z njim pogovarjati, a hkrati si mislim, kaj vse bi on v tem času lahko naredil, da bi lahko bila potem skupaj in se pogovarjala.

Toda moj mož je moški in zanj je pomembno, da sva skupaj brez besed »z ramo ob rami«. Ker nama želim dober zakon, si močno želim, da bi vsaj kdaj pa kdaj zmogla zdržati to navzočnost, ki ni nič drugega kot – biti tam ob njem.

Ta njegova potreba biti ob prijatelju z ramo ob rami se nanaša tudi na dejanska prijateljstva z drugimi moškimi. Če bo imel izpolnjeno potrebo po »moškem druženju«, bo zmogel biti veliko bolj ljubeč mož in oče.

6. In nenazadnje: vsak mož si želi razumevanje, da je njegova želja po spolni bližini velika oziroma drugačna kot ženina

Ženska ima potrebo po tem, da je slišana in se lahko čustveno sprosti, potem se lahko preda tudi spolnosti. Mnogi moški pa se lahko čustveno sprostijo šele potem, ko so spolno potešeni.

Razlika med možem in ženo je tudi v tem, da se mož ob pogledu na ženo vzburi, medtem ko žena začuti spolno privlačnost do moža, ko je mož v polnosti oče njunim otrokom …

Gotovo bo zakon za oba bolj izpolnjujoč, če se bo žena (bolj) pogosto odzvala in tudi dala pobudo za spolne odnose.

Pri tem naj še omenim, da je pogovor o njuni spolnosti ali o skušnjavah, ki jih moški doživljajo s tega področja, zelo dragocen za njuno medsebojno zaupanje in preprečevanje skušnjav nezvestobe v zakonu.

Vrednote zakonskih mož so povzete po knjigi: Emerson in Sarah Eggerich: Ljubezen in Spoštovanje, Društvo Zaživi življenje 2012, ki jo lahko kupite tudi v spletni trgovini iskreni.net.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja