Spopad z nadležnimi črevesnimi zajedalci

Uf, gliste! Katere mame ne zmrazi že samo ob omembi te golazni? Še tiste, katere otroci te težave niso imeli še nikdar …

To ni tema, o kateri bi se kdorkoli z veseljem pogovarjal. Zato, da malo razvedrim ozračje, začnem s pesmico iz knjige Male živali Lile Prapp:

Glista Krista iz okolice Frama,

ljubka in prijazna dama

bi rada spoznala čim več otrok,

ki ne perejo sadja in ne umivajo rok.

Tako, zdaj, ko se morda že lahko smehljate, se podajmo v to neugodno tematiko.

  • Brez občutkov krivde!

Podobno kot uši, tudi gliste veljajo za tako »umazano« okužbo. Kar ni res. Majhni otroci zelo hitro staknejo gliste, sploh če so v stiku z živalmi. Ali če jih pustite, da se igrajo na tleh v naravi. Ali če jim dovolite, da jejo sadje in zelenjavo naravnost z vrta. Skratka – če ste dobra mama. 🙂 Naj vas ob novici, da imate v družini gliste, torej ne peče vest in naj vas ne bo sram s tem problemom stopiti do zdravnika.

  • Težko bo brez zdravil

Sicer obstajajo tudi naravni odganjalci glist kot so česen, bučno olje in papaja. Vendar jih boste brez zdravil težko odgnali. Nič jih ne pobije tako učinkovito kot Vermox. Po drugi strani pa velja še opozorilo, da pri boju proti glistam ni dovolj zgolj pojesti zdravilo. Slednje namreč uniči le žive osebke, jajčec, ki so morebiti že prisotna v črevesju in se bodo iz njih še razvile nove gliste, pa ne. Zato je treba dva tedna po zaužitju prvega odmerka zdravila skrbno paziti na higieno. In najbolje bo, da preventivno tudi še dva tedna po zaužitju drugega odmerka, če je otroku kljub poostreni higieni še uspelo zaužiti kakšno jajčece.

  • Striženje nohtov, preoblačenje posteljnine …

Če se želite uspešno spopasti z glistami, morate vedeti, da se te lahko v črevesju razvijejo le na en način: da oseba zaužije njihova jajčeca. Zato je izjemno pomembno, da to možnost izključimo. Še posebej pomembna je higiena otroških rok. Nujno jim moramo postriči nohte, saj se jajčeca raza zalepijo za nohtni rob, redno – najbolje zjutraj in zvečer – si je potrebno z namiljeno ščetko zdrgniti nohte. Koristi, če dan po zaužitju zdravila zamenjate posteljnino, če pogosto menjate pižame in otrokom tako pred spanjem kot zjutraj, temeljito očistite predel okrog zadnjika, kjer gliste (najraje čez noč) odlagajo jajčeca.

Preventivno pa je smiselno temeljito očistiti tudi vse površine v hiši, ki se jih otroci pogosto dotikajo: kljuke vrat in omar, stikala, pipe, ročke na straniščnem kotličku, … lahko tudi operemo njihove najljubše igrače za spanje.

In s tem čiščenjem nadaljujemo vse dni med prvo in drugo dozo zdravila.

  • Vlažni robčki so vaši prijatelji

Sicer nisem pristaš razsipništva, tudi ko pride do čistil in čiščenja sem raje varčna. Vendar ko pride do glist, nisem pripravljena tvegati, da bi jajčeca ponesreči zanesla še kam drugam. Po drugi strani pa se mi tudi ne ljubi vsak dan oprati vseh brisač in krp na 90. Zato si, kadar se v naši hiši pojavijo gliste, kupim velik paket vlažnih robčkov, najraje kar teh, ki jih prodajajo za čiščenje ob previjanju dojenčkov.

Z njimi dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, prebrišem kočljive površine, ki sem jih omenila zgoraj. Z njimi tudi otroke obrišem okrog zadnjika.

Robčki so prikladni, ker jih lahko po uporabi zavržem in vrečo z njimi odnesem naravnost v kanto in z glistavo nesnago nimam več opravka. Ne predstavljam si, da bi ves čas »zdravljenja« otroke vsakodnevno tuširala in nato vsak dan prala brisače. Poleg tega pa me izkušnje s temi vlažnimi robčki za dojenčke prepričajo in pomirijo, da na njih ne preživi niti tako trdovratna reč kot so jajčeca zajedalcev. (Če ste kdaj čistili z njimi kakšne trdovratne umazanije recimo z oblazinjenega pohištva, gotovo razumete.)


Preberi več:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.