Spolna vzgoja nazaj v roke staršev

Thumbnail

Lansko leto maja je veliko pozornosti pritegnila »Izjava o odgovorni spolnosti«, ki so jo na pobudo ministra Igorja Lukšiča podpisovali dijaki prvih letnikov srednjih šol. Izjava je tedaj dvignila veliko prahu. Nekateri krogi so ji ugovarjali, da je diskriminatorna. Proti so bili predvsem predstavniki homoseksualnih organizacij, ki jih je zmotil stavek: »Človeštvo je razdeljeno na dva (s)pola. Združena tvorita celoto za nadaljevanje civilizacije.«

Navidez nedolžna izjava, ki spolnost poveže tudi z odgovornostjo usmerjanja rodnosti, je bila deležna ostrih kritik predstavnikov homoseksualcev, ki so jasno zapisali, kaj menijo o roditveni dimenziji spolnosti. Zgovorna je njihova izjava: »Ministrstvo bi morali svoje napore usmeriti v zagotavljanje relevantnih informacij o različnih spolnih praksah in si prizadevati za odgovorno in varno spolnost, ne pa da svoje skrbi postavlja v kontekst nadaljevanja civilizacije in tako spolnost reducira zgolj na eno – reproduktivno – funkcijo.«

Minister Lukšič je tedaj očitke utemeljeno zavračal s pojasnilom, da je za tolerančen odnos potrebno vedeti, kaj je temeljno.

Očitno je s poskusi vpeti spolno vzgojo v širše dimenzije minister Lukšič dregnil v osje gnezdo, kajti v mesecih, ki so sledili, je doživel tudi velik pritisk s strani ginekologov. Ti so se oglasili s stališčem, da zgolj tovrstne izjave niso dovolj. V izjavi ob svetovnem dnevu kontracepcije so zapisali, da sami prek interneta in drugih medijev že dolga intenzivno izobražujejo mlade o »varni spolnosti« in »najustreznejši zaščiti« – vendar niso deležni nobene podpore sistemske spolne vzgoje v šolah.

Že leta 1985 je bil namreč ukinjen v srednjih šolah ukinjen predmet zdravstvena vzgoja, v katerem so poučevali tudi spolno vzgojo. V gimnazijskih programih je zdaj le 15 ur namenjenih za zdravstveno vzgojo, pa še tam spolna vzgoja »tekmuje« z drugimi temami.

Ginekologi so zato zahtevali samostojen predmet spolne vzgoje tako v srednji kot v osnovni šoli, nekateri pa so se zavzemali celo za uvedbo spolne vzgoje že v vrtcih!

Poleg tega so šli ginekologi v zelo prefinjeno akcijo: z utemeljitvijo, da je potrebno mlade prvih letnikov bolje pripraviti na izjavo, ki jo bodo podpisovali maja letos, nameravajo 20.000 učencem razdeliti »Vodnik po kontracepciji«. Uganite, kdo ga je pripravil: eno od farmacevtskih podjetij!

Kar sledi v nadaljevanju, pa je prvoaprilska šala :).

Včeraj pa je ob robu predstavitve Bele knjige o šolstvu minister Lukšič presenetil z izjavo, da namerava ministrstvo za šolsko s šolskim letom 2012/13 ukiniti prav vse elemente spolne vzgoje na vseh stopnjah šolanja!

To je utemeljil s tremi argumenti:

 1. Raziskava, ki jo je izvedel Zavod za šolstvo v sodelovanju z Inštitutom za varovanje zdravja, je pokazala, da spolna vzgoja v preteklih letih tako v okviru šolstva kot zdravstva ni imela bistvenega vzgojnega učinka na odgovorno spolne vedenje mladih.
 2. Ministrstvo želi preprečiti, da bi spolna vzgoja v šolah postala polje ideološkega boja med zagovorniki vrednot družine in homoseksualnimi organizacijami. V času, kot je sedanji, ministrstvo ne more zagotoviti razumnega koncepta spolne vzgoje v šolah.
 3. Obenem pa ministrstvo želi preprečiti, da bi farmacevtska industrija na prikrit način v šolah promovirala hormonsko kontracepcijo in tako neuravnoteženo predstavljala različne možnosti uravnavanja spočetij.

Minister Lukšič je ob tem poudaril, da bi spolna vzgoja morala postati predvsem domena staršev in pa organizacij civilne družbe, ki jih v skladu s svojimi svetovnimi nazori in spolno identiteto izberejo starši.

Z gotovostjo lahko trdimo, da bodo nameni ministra Lukšiča deležni burnih odzivov.

Pri iskreni.net pa menimo, da je predlagani ukrep dober. Prepričani smo, da moramo starše res sami prevzeti ključno odgovornost za oblikovanje spolne identitete in spolno vzgojo naših otrok. Le tako bomo dosegli, da bo spolna vzgoja veliko več kot le učiti se, kako natakniti kondom ali kje dobiti kontracepcijske tabletke – da bo res vzgoja za odgovoren odnos ljubezni med fantom in dekletom, ki naj bo tudi temelj prihodnje družine.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Zelo dobri argumenti – končno nekaj pametnega prišlo iz vrha! Podpiram tole pobudo in upam da bo res tako! Me je že malo stiskalo pri srcu ko sem poslušala kakšne stvari otroci poslušajo v šoli… tako bo pa vsak starš moral prevzet odgovornost in tudi s svojim zgledom in načinom življenja vzgojit otroke.

 2. Uau, super reforma!!! Ne morem verjeti, da v naši vladi še premorejo toliko zdrave pameti. SUPER!!!! Hvala za res pozitiven članek!

 3. Koliko staršev pa dejansko govori o spolnosti s svojimi otroki? Jaz sem za menstruacijo prvič slišala pri prvi uri športne vzgoje v 5. razredu (ko nam je učiteljica razlagala, da to ni opravičilo) in potem vprašala mamo. Seveda mi je vse razložila tako, da nisem imela pojma o čem govori. Če ne bi vprašala, vprašanje, kdaj (in od koga) bi izvedela… Da ne upoštevam, da sem bila takrat dovolj stara, da bi se že lahko srečala s tem… O spolnosti ipd.seveda niti besede (pa sem stara 25, ne npr.45)…
  Slaba je spolno vzgojo vrniti (izključno) staršem, se pa spomnim ur zdravstvene vzgoje v srednji šoli. Vse so bile namenjene spolni vzgoji (ki nam je vsem res že presedala) – predvsem spolnim boleznim… Meni so bile mimo, pa nam je predavala gospa, ki je močna avtoriteta zdravstvene vzgoje pri nas.

 4. Anonimnež – A te je mela Fani Čeh? 😀

  Meni je pa reforma super. Jaz sem tud “dobrih 25”, pa mi je mami vse razložila, ko je bil čas zato – je vzela svinčnik in papir, pa narisala in pripovedovala. Pa primerne knjige nam je prinesla (nad katerimi se je stara mama zgražala…).

  To je res problem, ki ga ti izpostavlješ; sam to pomen, da je treba starše pripravit na to, da bodo otrokom podajali to “znanje”, ne pa da se otrokom pere možgane.

  Ko jaz pomislim na spolno vzgojo iz OŠ, gre nekako takole: jajčece, spermij, oploditev, kondomi, tabletke, mirena, splav.

  Jaz si res ne želim, da moj otrok posluša tehnikalije in mu farmacija pere možgane na vse možne načine, o odnosih, ljubezni, vzdržnosti se pa skor ne govori!

 5. se vi zavedate, da 80% staršev o spolnosti z otroki ne govori [b]nikoli?[/b][u][/u] Je potem res boljše, da sploh ne sliši nikoli nič o kondomih? Al bi bilo boljše, da bi slišal na eni strani o kondomih, na drugi pa še vse ostalo, za kar se zavzemate med drugim iskreni?

 6. Seveda smo si v članku privoščili tudi manjšo prvoaprilsko potegavščino, vseeno pa nas žalosti dejstvo, da večina napisanega drži.

 7. Smo dodali v članek tekst v rdečem: Kar sledi v nadaljevanju, je prvoaprilska šala.
  Tako, da je šala to kar naj bi minister napovedal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja