Spočeti punčko ali fantka?

Thumbnail

Ste vedeli, da lahko vplivate na to, kakšnega spola bo vaš otrok? Semenčice, ki nosijo X kromosom, imajo drugačne značilnosti kot semenčice, ki nosijo Y kromosom in v določenih okoliščinah bo imela semenčica bodisi z X bodisi Y kromosomom večje možnosti za oploditev jajčeca.

Semenčica, ki oplodi jajčece, je tista, ki določi spol otroka. Če semenčica nosi X kromosom, se bo iz oplojenega jajčeca razvija punčka, če nosi Y kromosom, bo fantek.

Za semenčice, ki nosijo Y kromosom (fantek), velja:

 • So hitrejše in manjše od semenčic z X kromosomom.
 • Umrejo hitreje kot semenčice z X kromosomom.

Za semenčice, ki nosijo X kromosom (punčka), velja:

 • So počasnejše od semenčic z Y kromosomom.
 • So bolj odporne na kislo okolje nožnice v času, ko še ni prisotne plodne sluzi materničnega vratu.

 

Z načrtovanjem spolnih odnosov v določenih dneh tako lahko povečate verjetnost za zaželjeni spol otroka.

 Če želite spočeti fantka

 1. Načrtujte spolni odnos v času čim bližje ovulaciji. Ker so semenčice z Y-kromosomom hitrejše od semenčic z X-kromosomom, bo do jajčeca prispelo več semečic z Y kromosomom, kar zveča verjetnost, da bo ravno semenčica z Y kromosomom tista, ki bo oplodila jajčece. 

 2. Vzdržite se spolnih odnosov 4-5 dni pred ovulacijo. Spolni odnos imejte le tik pred ovulacijo. 

 3. Izberite položaj, ki omogoča globoko penetracijo. Semenčice bodo tako »odložene« bližje materničnemu vratu, kjer je sluz bolj prijazna do semenčic z Y kromosomom in kjer ima »moška« semenčica večjo možnost za preživetje, saj je pred njo krajša pot. 

 4. Moški se izogibajte tesnih oblačil. Toplota ubija semenčice obeh vrst, vendar v prvi vrsti tiste najmanj zaščitene – to so manjše in hitrejše semenčice z Y kromosomom. 

 5. Zaželjeno je, da ženska med spolnim odnosom doživi orgazem. Ta namreč poveča alkalnost izločkov v nožnici, kar je ugodno za semenčice z Y kromosomom. 

Če želite spočeti punčko

 1. Spolni odnos načrtujte 2-3 dni pred ovulacijo in se izogibajte spolnim odnosom tik pred ovulacijo in še do 2 dni po ovulaciji ter v dneh ko imate najbolj plodno sluz. Če imate spolne odnose nekaj dni pred ovulacijo, bodo preživele le semenčice z X kromosomom, ki bodo v ženskih rodilih čakale na sprostitev jajčeca in ga nato oplodile. 

 2. Izberite položaj, v katerem bo penetracija bolj plitva. Semenčice bodo tako »odložene« nekoliko stran od materničnega vratu, zato bodo v prednosti počasnejše a bolj trdožive semenčice z X kromosomom.

 3. Ženska naj se izogiba orgazmu. Orgazem povzroči, da postane okolje nožnice bolj alkalno in manj kislo, kar je neugodno za »žensko« semenčico. 

Vir: The Dr Shettles method of conceiving