Sodišče v Kanadi odločilo, da se spol dojenčka na uradnem dokumentu opredeli kot nedoločen

Foto: Canva

Pred dnevi je portal Domovina.je poročal o tem, da so v Kanadi sprejeli sporni zakon o zaščiti spolne identitete, ki zapoveduje uporabo transspolnih izrazov. Prav iz Kanade pa te dni prihaja še ena novica.

Kori Doty, ki se ne želi opredeliti kot oseba ženskega ali moškega spola, je novembra 2016 postal(a) starš dojenčku z imenom Searyl Atli Doty. Pravzaprav ga je rodila, zaradi česar lahko povsem upravičeno rečemo, da je Kori ženskega spola.

V teh dneh, ko je dojenček Searyl dopolnil osem mesecev, pa se njegov »starš« skupaj z odvetnikom veseli novega uspeha. Dosegla sta namreč, da se mu bo v uradnih dokumentih na mesto, kjer je zahtevan spol, zapisalo, da je le-ta nedodeljen oziroma nedoločen. Zaenkrat so mu že izdali zdravstveno izkaznico s to oznako.

Ker otrok ni bil rojen v porodnišnici, nihče (z redkimi izjemami) dejansko ne ve, katerega spola je dete v resnici.

Kori svoj uspeh razlaga z besedami: »Kadar sem bil(a) rojena, so zdravniki pogledali moje spolovilo in sklepali, kaj sem. To me je zaznamovalo in spremljalo iskanje moje identitete skozi življenje. Sklepi ob rojstvu so bili popolnoma nepravilni in zaradi tega sem se moral(a) skozi življenje veliko prilagajati.«

S tem, ko so njenemu otroku pod ‘spol’ v uradni dokument zapisali ‘U’ (kar je v ang. kratica za ‘undetermined’ ali ‘unassigned’), se veseli, da se bo, kot pravi, »lahko sam odločil za spol, ko bo dovolj star, da bo lahko razvil svojo spolno identiteto.«

Njen odvetnik je nad odločitvijo sodišča navdušen in jo imenuje »velik premik naprej«. Popolnoma se strinja s Kori: »Kadar ti zdravniško osebje ob rojstvu dvigne noge, ti določi spol. Toda vemo, da se osebna spolna identiteta razvija še leta po tem, ko je otrok rojen.«

Ne glede na to, kako »velik premik naprej« so dosegli, je gotovo eno: dojenček je ali deklica ali fantek. Zakonov narave ne moremo spreminjati. Se pa ob takšnih novicah vedno pojavi vprašanje, kje se konča prepričanje odrasle osebe in kje prične zloraba otroka ali zanemarjanje njegovih potreb v imenu neke ideologije.

Vir: lifesitenews.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja