Sodišče v Kanadi odločilo, da se spol dojenčka na uradnem dokumentu opredeli kot nedoločen

Foto: Canva

Pred dnevi je portal Domovina.je poročal o tem, da so v Kanadi sprejeli sporni zakon o zaščiti spolne identitete, ki zapoveduje uporabo transspolnih izrazov. Prav iz Kanade pa te dni prihaja še ena novica.

Kori Doty, ki se ne želi opredeliti kot oseba ženskega ali moškega spola, je novembra 2016 postal(a) starš dojenčku z imenom Searyl Atli Doty. Pravzaprav ga je rodila, zaradi česar lahko povsem upravičeno rečemo, da je Kori ženskega spola.

V teh dneh, ko je dojenček Searyl dopolnil osem mesecev, pa se njegov »starš« skupaj z odvetnikom veseli novega uspeha. Dosegla sta namreč, da se mu bo v uradnih dokumentih na mesto, kjer je zahtevan spol, zapisalo, da je le-ta nedodeljen oziroma nedoločen. Zaenkrat so mu že izdali zdravstveno izkaznico s to oznako.

Ker otrok ni bil rojen v porodnišnici, nihče (z redkimi izjemami) dejansko ne ve, katerega spola je dete v resnici.

Kori svoj uspeh razlaga z besedami: »Kadar sem bil(a) rojena, so zdravniki pogledali moje spolovilo in sklepali, kaj sem. To me je zaznamovalo in spremljalo iskanje moje identitete skozi življenje. Sklepi ob rojstvu so bili popolnoma nepravilni in zaradi tega sem se moral(a) skozi življenje veliko prilagajati.«

S tem, ko so njenemu otroku pod ‘spol’ v uradni dokument zapisali ‘U’ (kar je v ang. kratica za ‘undetermined’ ali ‘unassigned’), se veseli, da se bo, kot pravi, »lahko sam odločil za spol, ko bo dovolj star, da bo lahko razvil svojo spolno identiteto.«

Njen odvetnik je nad odločitvijo sodišča navdušen in jo imenuje »velik premik naprej«. Popolnoma se strinja s Kori: »Kadar ti zdravniško osebje ob rojstvu dvigne noge, ti določi spol. Toda vemo, da se osebna spolna identiteta razvija še leta po tem, ko je otrok rojen.«

Ne glede na to, kako »velik premik naprej« so dosegli, je gotovo eno: dojenček je ali deklica ali fantek. Zakonov narave ne moremo spreminjati. Se pa ob takšnih novicah vedno pojavi vprašanje, kje se konča prepričanje odrasle osebe in kje prične zloraba otroka ali zanemarjanje njegovih potreb v imenu neke ideologije.

Vir: lifesitenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja