Lia Mills – pogumno dekle v boju za svobodo govora in pravice nerojenih otrok

Thumbnail

Lia Mills iz Kanade je zgrožena nad nepravičnostjo, da se lahko odloča o življenju in smrti malih ljudi, ki so sami pri tem povsem nemočni kot dvanajstletno dekle napisala odličen govor v bran nerojenim otrokom. Da vsako uro na svetu zaradi splava umre 5000 otrok, vsak dan 115 000.

Govor prične z vprašanjem, ki ga zastavi gledalcu: »Kako se počutite, če vam rečem, da ravno zdaj nekdo izbira za vas, ali boste živeli, ali umrli? Če vam povem, da vi ne morete narediti ničesar v zvezi s tem?« Lia Mills v petih minutah poda odlične argumente, izpostavi nepravičnost situacije malih otrok in poudari posledice splava, ki jih ima le ta tudi na žensko.

Kako je prišlo do govora in kaj je sledilo

V osnovni šoli so dobili nalogo, da pripravijo petminutni govor, s katerim se udeležijo tekmovanja. Sama sprva ni vedela, kaj naj izbere, zato je vprašala Boga. Ta ji je dal namig, naj spregovori o splavu. Do takrat še ni nikoli slišala, da bi se kjerkoli pogovarjali o splavu.

Ko je začela raziskovati to temo, je zgrožena ugotovila, da je njihova država Kanada edina (takrat je še bila), ki dovoljuje splav do rojstva brez omejitev. Preden je nastopila v šoli, je učiteljici omenila, da je izbrala to temo. Vprašala jo je, ali bo pro-choice, a ko je Lia povedala, da bi rada izpostavila nepravičnost, ki se dogaja nerojenim otrokom, so ji najprej povedali, da ne bo mogla sodelovati. Učiteljica ji je povedala, da bo, če bo izbrala to temo, izključena iz tekmovanja. Odstopila je od tekmovanja, govor pa je vseeno napisala, se posnela in ga raje objavila na Youtoubu.

Kmalu je sledil neverjeten odziv. Poleg spodbudnih komentarjev nekaterih, so se začeli pojavljati tudi grdi in neprimerni komentarji, med drugim tudi smrtne grožnje. Njena mama se še danes spominja tega obdobja in pravi, da so se zelo bali. Ker sami niso bili vključeni v neko pro-life gibanje so bili šokirani, saj so se kar na enkrat pojavili sredi viharja. O tem dogajanju sta Lia in njena mama kasneje spregovorili tudi v oddaji »Speaking to the issuses Shaping our nations«.

Začetek Liinega delovanja za življenje in svobodo govora

Izkušnja, ki jo je Lia ob tem doživela, ji je dala nov vpogled v našo družbo, predvsem pa zalet, da še kaj naredi za nerojene otroke. Posnela je še več podobnih govorov in jih izpostavila na svoji spletni strani. Napisala je tudi svojo knjigo, An Inconvenient Life (Neprimerno življenje), kjer je opisala svojo izkušnjo. Svoje delovanje še naprej usmerja v delovanje za življenje in utira pot svobodi govora o »nesprejemljivih temah« (splav, evtanazija …).

Lia Mills o cenzuri na univerzah

Na podlagi svoje izkušnje se Lia težko strinja s trditvijo, ki naj bi bila vodilo sodobnih univerz, da je univerza prostor za kritično mišljenje, za iskanje razumskih argumentov. Pravi, da na univerzah prevladje specifična ideologija, za katero se pričakuje, da jo prevzameš. Če je ne, ti povejo, da razmišljaš napačno, da se moraš odučiti tega, kar so te naučili v domači skupnosti od staršev, od vere, ali pa ti prepovejo, da glasno izražaš svoje mnenje.

Dragi študentje in študentke, ter bivši študentje in študentke slovenskih fakultet, ste kdaj doživeli, kaj podobnega?

Z mnogimi argumenti proti splavu Lia Mills pojasni tudi, zakaj je možno hkrati zagovarjati pravice žensk, njihovo izbirno in življenje (video je v angleščini).

 

Foto: Youtube

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja