So slovenski moški res najboljši gospodinjci in ženske najsrečnejše?

Thumbnail

Ali veste, koliko dela doma opravijo moški in koliko ženske? In kako to vpliva na njihove odnose? Gotovo veste, kako vse skupaj vpliva na vaš zakon. Kaj pa pravijo statistike?

Mož mi je pred kratkim poslal novico o tem, koliko časa moški in ženske po svetu posvetijo hišnim opravilom (po raziskavi o porabi časa OECD).

Kaj je opazil on? »Ali si videla? Slovenski moški v svetovnem merilu opravimo največ gospodinjski opravil! Uau, bravo mi!«

Kaj sem opazila jaz? »Pa si videl, koliko več dela od moških opravimo ženske? Za 100 minut dnevno več (tako v Sloveniji kot v svetovnem povprečju)!«

Slovenske moški in ženske veliko časa namenijo gospodinjskemu delu

V svetovnem povprečju naj bi moški posvetili gospodinjskim opravilom 71 minut dnevno, ženske pa 173.Po raziskavi, ki je zajela 29 držav z vsega sveta, naj bi slovenski moški res opravili največ ur dela doma – povprečno 114 minut dnevno – in naj bi bili s tem najbolj pridni od vseh (Indijski se recimo lahko »pohvalijo« s pičlimi 19 min, tudi Turki, Korejci in Japonci niso dosti boljši, Slovencem pa so tesno za petami Danci s 107 in Estonci so 105 minutami dnevno). V svetovnem povprečju naj bi moški posvetili gospodinjskim opravilom 71 minut dnevno.

Kaj pa ženske? V svetovnem povprečju naj bi ženske čistile, kuhale, prale, pospravljale ipd. kar 173 minut dnevno, Slovenske ženske pa precej več od tega – 212 minut, kar nas uvršča na 5. mesto (za Indijkami, Mehičankami, Turkinjami in Portugalkami).

Za realno sliko je seveda potrebno pogledati celotno sliko porabe časa, tudi minute, ki jih moški preživijo na delovnem mestu, a dejstvo je, da razkorak v porabi časa za gospodinjska opravila kljub povečevanju časa, ki ga ženske posvetijo službenemu delu, ostaja. Po podatkih OECD ženske v svetovnem povprečju opravijo za 2,25 ur več neplačanega dela dnevno od moških. V Sloveniji recimo ženske tovrstnemu delu, ki vključuje vse od skrbi za družinske člane, gospodinjstva, opravkov ipd., porabimo 286 minut dnevno, moški pa 166, medtem, ko je pri prostočasnih aktivnostih vrstni red ravno obraten (ženske 283 minut, moški 337).

 

Tisti, ki delajo skupaj, so srečnejši!

Ob teh podatkih pa je zanimiva še ena raziskava o tem, kaj delitev domačih opravil pomeni za naše odnose. V študiji treh ameriških univerz, ki je bila objavljena leta 2013 v Journal of Family Issues, so ugotovili, da so zakonci, ki si znajo dobro razdeliti gospodinjska opravila, veliko srečnejši.   

Bolj, ko so imele žene občutek, da moški sodelujejo pri delu doma, bolj sta bila oba zadovoljna z njunim odnosom.Raziskavo so opravili med 160 pari, ki so bili v povprečju poročeni 5 let, večinoma stari med 25 in 30 let in so imeli vsaj enega otroka, mlajšega od 5 let. Okrog 40 % žensk je delalo za poln ali skrajšan delovni čas.

Ugotovili so, da bolj, ko so imele žene občutek, da moški sodelujejo pri delu doma, bolj sta bila oba zadovoljna z njunim odnosom. Na odnos je dobrodejno vplival tudi občutek žena, da so si njihovi možje blizu z otroki.

»Ugotovili smo, da ni tako pomembno, kdo kaj opravi, ampak kako zadovoljna sta zakonca z njuno delitvijo dela,« je izsledke komentirala profesorica Erin Holmes z univerze Brigham Young. »Ugotovili smo tudi, da so ženske bolj zadovoljne z delitvijo dela, če neko delo opravljajo skupaj s svojimi možmi.«

Že raziskava Pew iz leta 2007 je pokazala, da je delitev gospodinjskega dela eden od treh dejavnikov, ki poleg zvestobe in dobre spolnosti najbolj vplivajo na zadovoljstvo v zakonu, raziskava iz leta 2013 (objavljena v American Sociological Review) pa je pokazala, da imajo moški, ki so doma bolj aktivni (ampak pri tipično moških opravilih), pogosteje spolne odnose s svojimi ženami.

Smo Slovenci zato najsrečnejši?

Glede na to, da so slovenski možje v svetovnem vrhu po času, ki ga posvetijo gospodinjskim opravilom, bi lahko pričakovali, da smo v svetovnem merilu tudi na vrhu lestvice srečnih zakonov in na dnu lestvice po številu ločitev, a ni čisto tako. Verjetno tudi zato, ker ne štejejo zgolj minute, ampak predvsem občutek, ki ga imata ob tem zakonca.

Verjetno je ključ do pravične in zadovoljive delitve dela v tem, da znaš predvsem zares videti drugega, njegov trud in njegovo utrujenost in se vživeti v njegovo kožo. Pohvaliti in priskočiti na pomoč, ko je potrebno, pri tem pa ne preštevati minut – ne svojih ne njegovih. In če sta pri tem uspešna, zakoncema morda ostane še kaka minuta za lepe trenutke skupaj, v dvoje.

Če bo naslednjič ob takšni novici moj mož najprej opazil, koliko več dela opravimo ženske, jaz pa bom najprej ponosna na slovenske moške, predvsem pa na svojega, potem bom vedela, da sva na pravi poti. Ne glede na to, kdo bo tisti dan odnesel smeti, obesil plenice in zamenjal žarnico! 

 

Vir: fivethirtyeigth.com, oecd.org, huffingtonpost.com

Foto: cbc.ca, livestrong.com, 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja