Smo ženske še pripravljene žrtvovati svoje zdravje za preprečitev zanositve?

Thumbnail

Ženske lahko prenesemo številne težave v zameno za preprečitev zanositve, od moških pa tega očitno ne gre pričakovati. Vsaj tako kaže nedavna prekinitev raziskav na področju moške hormonske kontracepcije.

Iskanje moške hormonske kontracepcije poteka že dolgo. Zadnje klinične raziskave za dosego tega cilja so bile uspešne. Hormonska injekcija za moške, ki povzroča zmanjšanje števila semenčic, saj zavre spermatogenezo, se je v obdobju enega leta na vzorcu 320 moških izkazala za 96 % zanesljivo.

Pa vendar so kljub uspehom nadaljnje raziskave ustavili, saj naj bi tveganja, ki jih jemanje tovrstne kontracepcije prinaša, prevagala nad potencialnimi koristmi.

Kakšna so tveganja?

Stranskih učinkov je bilo precej, skupaj so jih zabeležili kar 1491 – več, kot so pričakovali. Ti stranski učinki so bili bolečine na mestu vboda, bolečine v mišicah, nihanje razpoloženja, akne, spremembe v libidu. Pri enem od moških se je pojavila depresija.

20 moških je dejalo, da so bili stranski učinki, povezani s kontracepcijo, zanje nesprejemljivi.

Čeprav imajo v parih, ki uporabljajo kontracepcijo, moški enako odgovornost pri ustvarjanju družine, ne delijo enakih posledic.

So vam ti učinki kaj znani?

Seveda, to so le nekateri izmed stranskih učinkov kontracepcijskih tabletk, ki jih uporablja ogromno žensk. Najdemo lahko še veliko hujše: slabost, migrena, bolečine v trebuhu, krvavitve, tromboza. Maternični vložek pa lahko celo preluknja maternico.

Vsa ta kontracepcijska sredstva so na tržišču in jih vsakodnevno uporabljajo milijoni žensk. Nihče ne ustavi njihove prodaje, ker bi tveganja morda prevagala koristi.

Odkar je v šestdesetih letih 20. stoletja prišla na trg prva kontracepcijska tabletka, mora ženska prevzemati odgovornost za kontracepcijo in stranske učinke, ki pridejo v kompletu z njo. In če kontracepcija odpove, bo spet ona tista, ki bo nosila odgovornost za neželeno nosečnost. Zdi se, kot da je res vsa odgovornost le na ženski.

Čeprav imajo v parih, ki uporabljajo kontracepcijo, moški enako odgovornost pri ustvarjanju družine, ne delijo enakih posledic.

So moški res mevže?

V številnih odzivih na ustavitev raziskav moške kontracepcije je opaziti predvsem mnenja feministk, ki se moškim posmehujejo, da so reve, ker niso sposobni prenesti stranskih učinkov, ki jih ženske uporabnice kontracepcijskih tabletk doživljajo vsakodnevno.

Pa vendar, stranski učinki so bili resni. Poleg že naštetih v oči bode tudi podatek, da se pri osmih moških plodnost v roku enega leta ni povrnila nazaj, pri nekaterih so poročali o erektilni disfunkciji, eden pa je celo naredil samomor.

Ja res je, vse to se dogaja tudi pri ženski kontracepciji. Vendar rešitev ni v tem, da se delamo junake in s prstom kažemo na moške, kakšne reve so. Pač pa bi morali kritično pogledati tudi na žensko kontracepcijo.

Kar se je zgodilo, je prvovrstna priložnost za poziv ženskam, da se začnemo ceniti in spoštovati. Da svoje zdravje postavimo na prvo mesto.

Ta je bila kljub številnim stranskim učinkom sproščena na trg in nemalokrat ženskam celo vsiljena. Uporabnic niso seznanili s potencialnimi tveganji, niti niso izvajali raziskav v tej smeri. Preteklo je celih 50 let zanikanja, da bi imela npr. depresija in zmanjšanje libida kakršno koli povezavo s kontracepcijo.

Še več, ženskam, ki so potožile zaradi stranskih učinkov, so dopovedovali, da pretiravajo in je vse to le v njihovih glavah. Dovolj zgovoren je podatek, da je bila šele letos objavljena študija, ki povezuje depresijo in jemanje hormonske kontracepcije.

Poziv ženskam

Kar se je zgodilo, je prvovrstna priložnost za poziv ženskam. Pa ne za iskanje krivca, kazanje s prstom, sramotenje in posmehovanje moškim. Pač pa poziv, da se začnemo ceniti in spoštovati. Da svoje zdravje postavimo na prvo mesto.

Verjetno je problem prav v tem, da na nosečnost gledamo kot na nekakšno katastrofo, da je za njeno preprečitev vredno tvegati hude stranske učinke. Vendar ne ženskam ne moškim ni potrebno trpeti psihičnih bolezni, neplodnosti, strdkov, pomanjkanje spolne sle, aken, porasta teže in številnih drugih učinkov, samo zato da bi preprečili zanositev.

Naša telesa niso bolna in naša plodnost deluje pravilno, zato je ni treba »popravljati«. Odgovorno spolnost pa vseeno lahko živimo, saj obstajajo načini uravnavanja spočetij, ki ne posegajo v naša telesa.

Foto: netdoctor.cdnds.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja