Slovaška sprejema zakon, po katerem bodo ženske, ki želijo opraviti splav, naprej morale videti sliko zarodka

baby_ultrazvok

Slovaške ženske, ki želijo narediti splav, si bodo, če bo zakon potrjen, morale pred posegom ogledati slike svojega zarodka ali ploda.

Predlog zakona, ki naj bi bil izglasovan v petek, predvideva tudi, da bi ženske, ki želijo splaviti, najprej poslušale “utrip srčka ploda”, kjer je to tehnično mogoče, preden bi lahko nadaljevale postopek splavitve.

Prvi zakon v Evropi, ki bi ščitil nerojeno dete

Če bo zakon potrjen, bo prvi primer takšnega zakona v vsej Evropi. V zakonu je predvidena tudi prepoved oglaševanja splava in globe za tiste, ki se tega ne držijo.

Seveda so se takoj po sprejetju predloga oglasile nekatere organizacije, ki vztrajno širijo propagando za splav. Zakon je naletel na velike ovire, saj je okoli trideset organizacij, med njimi Amnesty International in International Campaign for Women‘s Right to Safe Abortion (Mednarodna organizacija za ženske pravice za varni splav), zakon označilo kot nazadnjaški in ga želijo na vsak način preprečiti.

Kaj pa otrokove pravice?

Vse te organizacije, ki zagovarjajo splav, se sklicujejo na to, da “za predlagane spremembe ni nobenega medicinskega razloga” in opozarjajo na sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice.

Zakon želi ženskam pomagati, da ne bi sprejele odločitve, ki bi jo kasneje v življenju obžalovale. 

Le te organizacije se tudi bojijo, da bi Slovaška s takšnim zakonom ustvarila “nevaren” precedens za druge države EU ter vztrajajo na tem, da mora biti vsaki ženski zagotovljena pravica do svobodne izbire.

Seveda pri vsem tem niti enkrat niso omenili pravice nerojenega otroka. Zanje to namreč sploh ni pomembno, saj »skupek celic« vendar ne more imeti pravic.

Se bojijo, da bodo ženske uvidele, da nosijo otroka?

Pa vendar se lahko upravičeno vprašamo, v čem je težava – slovaški parlament namreč ne želi prepovedati splava kot takšnega in dejansko ne ogroža pravice do svobodne izbire.

Država želi zgolj uvesti vse preventivne ukrepe, ki bi ženskam pomagali, da ne bi sprejele odločitve, ki bi jo kasneje v življenju obžalovale.  

Naj bo zakon še tako »nazadnjaški« in za nekatere nesprejemljiv, je vseeno prvi, ki skuša zaščititi nerojeno življenje in daje besedo prav tistemu, ki še ne more govoriti in zato ne more biti slišan – malemu bitjecu, ki raste pod srcem in si želi, kot vsako drugo bitje, predvsem živeti.  

Vir: independent.co.uk

Foto: storyblocks.com

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.