Skrivnostno Miklavževo jutro in pismo sv. Miklavža

Foto: Shutterstock

Miklavževo jutro je. Budilka me zbudi navsezgodaj, prej kot po navadi. Zmršena, še v pižami si na hitro nataknem debele nogavice, potem pa gre eden od naju z možem s prav posebnim, samo v ta namen uporabljanim zvončkom po sobah in prebudi otroke. To je naš ritual Miklavževega jutra. Vsako leto je enako. In čeprav so otroci zdaj že veliki, praktično odrasli, jutranje Miklavževo zvončkljanje ostaja enako. In enaka ostaja tudi hitrost vstajanja. Ne, niti najstniki pri nas nimajo težav z vstajanjem na Miklavževo jutro. Med »ahi in ohi« se zasliši odvijanje papirčkov, drobljenje arašidovih lupin in hrustljanje piškotov.

Skrbno varovan(j)e skrivnosti

Starostna raznolikost naše družine je tolikšna, da kljub večinski odraslosti, še vedno premoremo člana, ki dobremu škofu iz vsega otroškega srca še vedno vestno napiše pismo. Kot meni nikoli v življenju nihče ni izrecno izdal skrivnosti obdarovanja svetega Miklavža, tako jih tudi midva z možem nisva in ne bova razlagala svojim otrokom. Miklavž je pri nas zavit v globoko skrivnost. Kaj bo prinesel, kako in kdaj se darila in dobrote znajdejo doma (letos to še meni ni čisto jasno …), kje so skrite, kdaj se pritihotapijo v dnevno sobo in napolnijo peharje, je skrbno varovana skrivnost.

Kaj bi vsakemu izmed nas torej želel sporočiti sveti Miklavž?

Miklavž je pri nas zavit v globoko skrivnost.

Mi je pa sv. Miklavž zaupal, da je pri nas letos, poleg ostalega, vsakemu družinskemu članu prinesel tudi pismo. In dobiti pismo od samega svetega Miklavža ni kar tako. Vsak član družine prejme spodbudo tam, kjer ve, da jo potrebuje in posebno pohvalo, kjer je na dobri poti svetosti. Pri Šegovih sem glavna pomočnica svetemu možu jaz in častno me je doletela odgovorna naloga, da sem sv. Miklavžu pri tem pomagala. V čem me torej Miklavž tako nagovarja, da želim te vrednote opaziti pri drugih, jih živeti in posredovati naprej?

Pozornost

Prva vrednota je pozornost, da opaziš stisko nekoga in se nanjo odzoveš. Ljubi mož in otroci, ohranjajte svoja srca mehka in voljna. Le taka bodo sposobna zaznati, da vas nekdo na nek način potrebuje. Verjemite temu občutku, čeprav boste kdaj zavrnjeni in bo bolelo tudi vas. Pogovor, materialne dobrine, molitev, skupaj preživet čas … Boste že našli način, saj je ljubezen vedno iznajdljiva.

Dajati v zavetju noči

Ne iščite načinov, kako biti opažen, ko nekomu pomagaš. Pomagajte, potem pa tiho stopite v senco. Vaše plačilo naj bo predvsem zavedanje, da ste delali prav. In kar delate, delajte z usmiljenjem in veseljem v srcu.

Deliti svoja zlata jabolka

Marsičesa nimamo, ampak vseeno imamo veliko, kar lahko razdamo. Ne razmišljajte, koliko bomo lahko pogrešali, da nam bo še udobno, ampak koliko kdo potrebuje. Zagotavljam vam, da več kot razdaš, več tudi prejmeš. Božje zagotovilo na tem področju pa je radodarnejše od vsega, kar poznamo na tem svetu.

Kaj pa jaz?

O, tudi jaz bom prejela pismo. Napisal mi ga bo drugi od naših domačih Miklavževih angelcev. Malo se veselim, malo pa me je tudi strah, kaj bo pisalo.


Preberi več:


 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja