Škotska prva na svetu v šole vključila obvezno poučevanje o LGBT

Foto: Shutterstock

Po poročanju otoških medijev bo Škotska postala prva država na svetu, v kateri bo poučevanje o LGBT vprašanjih postalo obvezen del šolskega načrta. Pravice, zgodovina in identiteta LGBT gibanja bodo obvezni za vse javne šole, tudi katoliške.

Škotske javne šole bodo morale učence po novem obvezno učiti o specifikah, pravicah, gibanjih in zgodovini LGBT gibanja, pa tudi o različnih vrstah homofobije in »LGBT identiteti«. Škotska vlada je spremembe učnega načrta sprejela na pobudo voditeljev kampanje Čas za inkluzivno pedagogiko (Time for Inclusive Education).

LGBT indoktrinacija obvezna za vse šole, tudi katoliške

Škotska vlada ne predvideva nobenih izjem pri novem šolskem programu, ki ga bodo morale izvajati vse javno financirane šole, vključno s katoliškimi. Program se bo izvajal v osnovni in srednji šoli, pri različnih predmetih. Ker je velika večina katoliških šol sofinancirana s strani države, na Škotskem LGBT indoktrinaciji ne bo ubežal praktično noben otrok.

Škotska drugače velja za eno najbolj liberalnih dežel na področju LGBT. Nekdanji vodja škotskih laburistov Kezia Dugdale jo je leta 2016 poimenoval kar »dežela z najbolj gejevskimi poslanci na svetu«, saj so se kar štirje od šestih voditeljev parlamentarnih strank identificirali kot LGBT.

Kaj pa nestrpnost na LGBT strani?

Medtem ko LGBT aktivisti dogodek opisujejo kot »veličastno zmago«, številni izražajo zaskrbljenost nad indoktrinacijo in posploševanjem, ki ji otroci ne bodo mogli ubežati. Posebej zaskrbljeni so krščanski starši, ki ne delijo vladnega pogleda na »spolno identiteto«.

Simon Calvert, direktor Krščanskega instituta (Christian Institute) je v izjavi za javnost zapisal: »Ukrep, ki ga je sprejela vlada, predvideva, da je sprejemljiv pogled na LGBT en sam. Starši in učitelji se strinjamo, da morajo šole narediti vse, da ustavijo ustrahovanje kakršne koli vrste. Nočemo pa, da šolske programe preplavijo kontroverzne politične agende.«

Ob tem je opozoril tudi na stigmatizacijo krščanskih otrok: »Aktivisti LGBT so pogosto zelo nestrpni do stališč tradicionalnih veroizpovedi in oseb, ki si jih upajo izraziti. Mislim, da bi denar porabili mnogo bolje, če bi se trudili šolski sistem izboljšati za vse, namesto da vsem vsiljujemo LGBT prepričanje.«

 

Nenavaden odziv škotske Katoliške Cerkve

Krščansko javnost je presenetil odziv škotske Katoliške Cerkve, ki se sicer spopada z drastičnim upadom vernikom. (Na Škotskem se le še 54 % prebivalcev deklarira za kristjane, od tega jih 32 % pripada protestantski Škotski Cerkvi, 16 % je katoličanov, ostali pripadajo manjšinam).

Škotski katoliški škofje so na vprašanje portala lifesitenews.com o perečem vprašanju namreč odgovorili, da »Katoliška Cerkev pozdravlja vsa priporočila, ki bodo pripomogla k temu, da bodo učenci in učitelji bolje opremljeni za soočanje z izzivi in da se v šolah zmanjša nadlegovanje, ki temelji na predsodkih«. Ob tem izražajo upanje, da bodo »sprejeti ukrepi pozitivni za vse«. Zanimivo je, da je na drugi strani protestantska Škotska Cerkev v nasprotju z njimi poseganje v učni načrt obsodila.

Viri: theguardian.com, christianpost.com, lifesitenews.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja