Si želite, da bo imel vaš otrok srečen zakon? Na to imate večji vpliv, kot si mislite.

Vir: Shutterstock

Ste vedeli, da si le 5 % zakoncev želi zakon, kakršnega so imeli njihovi starši? Večini ljudi odnos med njihovimi starši ne more biti za zgled. A ravno ta ima velikanski vpliv na odnose, ki jih bodo otroci oblikovali, ko odrastejo.

Ameriški pastor in terapevt Bob Whiddon ml. v svoji knjigi Megla v zakonskem življenju: kako jo preživeti (EEM, 2018) našteje razloge, zakaj je pomembno, da zakonca vztrajata skupaj in se trudita za harmoničen zakon.

Ne le zato, ker je ločitev za otroke travmatična in ker sta za vzgojo pomembna oba starša. Odnos med staršema bistveno vpliva tudi na to, v kakšna razmerja bo vstopal otrok, ko odraste, in kolikšna je verjetnost, da bo njegov zakon razpadel.

Ko otroci odrastejo, bodo v zakonu funkcionirali tako, kot ste vi

Par, ki je imel večji del življenja lep zakon, otrokom kot zapuščino preda pozitivne spomine, ki jim bodo v pomoč, da si bodo lahko ustvarili čudovite zakone, pravi Whiddon. Starši, ki se prepirajo in nazadnje razidejo, pa otrokom predajo zapuščino prekršenih obljub in strte ljubezni. »Otroci so med odraščanjem nenehno izpostavljeni vplivu zakonske zveze staršev. Prisiljeni so opazovati dogajanje v vašem zakonu. Ne glede na to, ali je zakon dober ali slab, se nanj navadijo in zato zanje postane normalen. Ko odidejo zdoma in si poiščejo zakonskega partnerja, bodo nehote funkcionirali tako, da bo njihov zakon podoben vašemu,« pravi Whiddon.

Ker gre za velikansko odgovornost, Whiddon navaja praktične oporne točke za starše, ki želijo svojim otrokom predati čim boljšo zapuščino.

1. Ostanite skupaj!

Otroci opazujejo dogajanje v vašem zakonu. Nanj se navadijo, zato zanje postane normalen. Ko odidejo zdoma in si poiščejo partnerja, bodo nehote funkcionirali tako, da bo njihov zakon podoben vašemu.

Verjetnost razveze je pri parih, v katerih je eden od zakoncev odraščal ob razvezanih starših, skoraj dvakrat večja. Če sta ob razvezanih starših odraščala oba zakonca, je verjetnost razveze trikrat večja. (Undestanding the Divorce Cycle: The Children of Divorce in Their Own Marriages, Cambridge University Press, 2005) Zgled zakona in zgled razveze imata na otroke zelo močan vpliv, poudarja Whiddon. Otroci morajo doma videti, kakšen je lep zakon, kako premagovati težave in vztrajati ter kako je zakon videti po 10, 20 ali 30 letih.

2. Bodite zgled zdravega zakona

A otroci seveda potrebujejo več kot le leta v zakonu. Potrebujejo zgled zdravega zakona, ki živi in deluje. »Zato ustvarjajte ta zgled pred njihovimi očmi,« pravi Whiddon. »Naj vidijo, za kaj v zakonu sploh gre, kako čudovit je lahko zakon in kako se zdravi zakoni z leti še krepijo.« Pri tem je pomembno, kako par rešuje konflikte, ki so sestavni del vsakega zakona, in predvsem to, da jih je pripravljen reševati. Pomembno je, da zakonca pred otroki in v javnosti drug z drugim ravnata spoštljivo, da si izkazuje nežnost ter nista sebična. Otroci prevzemajo vedênje staršev ter bodo zaradi zgleda staršev tudi sami oblikovali spoštljiv in ljubeč zakon.

3. Navijajte za zakonsko življenje

Vaš zakon bo vplival na srečo vaših otrok. Ni to največja motivacija, da se trudimo za ljubeč odnos?

Whiddon pravi, da bi se v zakonu morali obnašati kot prvaki, ki zakon zelo cenijo in ga ves čas povzdigujejo. Prvaki slavijo svoj zakon in mejnike v zakonskih zvezah drugih. Praznujejo obletnice, spominjajo se obletnic parov, ki so jim blizu, in ne pozabijo, kako čudovit dar je zakonska zveza.

4. Napišite zgodbo vašega zakona

Whiddon predlaga, naj vsak par zapiše svojo zgodbo kot zapuščino otrokom. »Mlajši pari, zapišite, kakšne vrste zapuščino bi želeli predati otrokom. Nato se potrudite in pred njihovimi očmi živite zdravo zakonsko življenje. Starejši pari, začnite zbirati zgodbe iz svojega zakona, ki bodo v pomoč vašim otrokom (npr. kaj je bilo tako posebnega na človeku, ki ste ga izbrali za zakonskega partnerja; najlepši trenutki v zakonu; kako ste premagali določeno težavo in kako vas je to povezalo; najtežja situacija, s katero ste se morali spoprijeti itn.). Oblikujte slovesen dokument, da bodo imeli otroci korist od vašega zakona še mnoga leta.«

Vaš zakon bo vplival na srečo vaših otrok. Ali ni to največja motivacija, da se trudimo za ljubeč odnos?

Vir: Whiddon Bob (2018). Megla v zakonskem življenju: kako jo preživeti. Dunaj: Eastern European Mission.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja