Šesta bolezen

Thumbnail

Šesta bolezen je pogosta bolezen otroške dobe, ki se v začetku kaže s povišano telesno temperaturo brez drugih simptomov, ko vročina pade, pa se pojavi izpuščaj.

Povzročitelj t. i. šeste bolezni (tudi šesti virusni izpuščaj) je virus herpesa simpleksa tipa 6 (HSV-6) . Gre za pogosto bolezen otrok, ki ima značilen potek: tri dni trajajočo povišano telesno temperaturo brez slabega počutja in ostalih simptomov, sledi nagel padec temperature in ob tem nastanek izpuščaja.

Bolezen ni nevarna, mine spontano. Pomembno, je da bolezen ločimo od drugih okužb, predvsem bakterijskih, ki potekajo z visoko temperaturo. Okužbo pogosto zamenjujemo s peto boleznijo.

Najpogostejša pri otrocih do drugega leta starosti

Šesta bolezen je bolezen otroške dobe. Najpogosteje se pojavlja med sedmim in trinajstim mesecem starosti. 90 % okužb s tem virusom se pojavlja pri otrocih, ki so mlajši od dveh let.

Virus se prenaša kapljično. Bolezen se pojavlja preko celega leta, več primerov okužb pa zaznamo spomladi in jeseni. V času pojava izpuščaja bolnik ni več kužen.

Začne se s povišano temperaturo brez slabega počutja

Inkubacija traja 10 do 15 dni. Pri nekaterih otrocih so pred začetkom šeste bolezni prisotni prehladni simptomi: izcedek iz nosu, zamašen nos, kašelj, pordelo žrelo in majhne razjede na mehkem nebu, jezičku in na nebnih lokih.

Navadno se bolezen začne nenadoma s povišano telesno temperaturo (običajno od 39 do 40 stopinj Celzija). Kljub visoki telesni temperaturi se otrok počuti dobro in je neprizadet. Vročina vztraja 3 dni, redko dlje (do 5 dni).

Sledi nagel padec povišane telesne temperature in nastanek izpuščaja, ki je v obliki majhnih (manj kot 5 mm premera) rdečih kožnih izpuščajev, ki pobelijo, če se jih dotaknemo. Posamezni kožni izpuščaji se lahko zlivajo. Izpuščaj je velikokrat obrobljen z belim pasom. Običajno se izpuščaj najprej pojavi na trupu, nato se razširi na okončine, vztraja pa en ali dva dneva.

Pri mladostnikih lahko prva okužba s HSV-6 poteka podobno kot infekcijska mononukleoza.

Zdravljenje je simptomatsko

Bolezen zdravimo simptomatsko. Predvsem skrbimo za to, da otroku znižujemo povišano telesno temperaturo. Skrbeti moramo za zadosten vnos tekočine in počitek. Diagnozo bolezni postavi zdravnik. Pomembno je, da se izključi ostale bolezni, ki prav tako potekajo z izpuščajem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja