Samo še ta vikend! Izkoristite čim bolje davčne olajšave za otroke

Foto: Canva

Bliža se ponedeljek, 5. februar 2018, pomemben dan za družine. Samo do takrat imamo namreč čas, da na Finančno upravo Republike Slovenije sporočimo podatke o svojih dohodkih z namenom uveljavljanja davčne olajšave za otroke.

Uvodoma naj opozorimo, da vloge ni nujno oddati vsem staršem. Zaposleni starši ste namreč davčne olajšave uveljavljali že med letom, pri delodajalcih, ob vsakokratnem obračunu plač.

Vlogo do 5. februarja tako oddate:

  • Če davčnih olajšav med letom (bodisi celo leto ali katerega od mesecev) niste uveljavljali.
  • Če ugotovite, da bi bilo davčne olajšave bolje uveljaviti drugače, kot ste jih med letom.

Višina davčne olajšave je namreč odvisna od tega, kako si starša posamezne otroke razporedita pri uveljavljanju te davčne ugodnosti. Pri starših s povprečno plačo in tremi otroki so lahko razlike več 100 EUR!

Društvo Družinska pobuda je tudi letos pripravilo nekaj nasvetov staršem, da bi davčne olajšave za otroke uveljavljali tako, da bi bile čim ugodnejše.

Primer iz leta 2015: 5-članska družina s pravilno vlogo pridobi dodatnih 384 EUR

V Družinski pobudi so navedli naslednji primer iz obračuna dohodnine za leto 2015:

Oče in mama imata tri otroke in vsak povprečno plačo.

  1. Če eden uveljavi olajšavo za dva otroka, drugi pa za enega, bo njun skupni letni davčni prihranek zaradi otrok 1.807 EUR.
  2. Če olajšave za vse tri otroke uveljavi le eden izmed njiju, bo skupni davčni prihranek zaradi otrok znašal 1.856 EUR.
  3. Če uveljavita olajšavo vsak za 6 mesecev za vse tri otroke, pa bo njun skupni davčni prihranek 2.190 EUR letno.

Razlike torej niso zanemarljive. Med najboljšim in najslabšim načinom je razlika kar 384 EUR.

Kako izračunati najboljši način?

Najboljši način si lahko izračunate s pomočjo obrazca za izračun dohodnine, ki so ga v Družinski pobudi prilagodili prav za ta namen.

 

V Družinski pobudi še svetujejo, da izračun z enakimi podatki preverite še na spletni stani FURS.

 

V kolikor bi se oba izračuna razlikovala (razlika večja kot 1 EUR), najprej preverite, če ste vnesli iste podatke. Če še potem izračun ni enak, se v Družinski pobudi priporočajo, da jih o tem obvestite.

Nekaj nasvetov

  1. Izkoristek je praviloma najslabši, če si starši olajšave delijo po otrocih (če oče in mati izkoristita olajšavo vsak za enega otroka ali eden za dva in drugi za enega …).
  2. V splošnem je bolje, če olajšavo za vse otroke v celoti za vse leto ali vsaj v večjem delu (za več kot polovico mesecev) uveljavi tisti izmed staršev, ki ima višje dohodke.
  3. Toda POZOR: Od višine dohodkov staršev je odvisno, ali za najboljši izkoristek zadošča, da olajšave v celoti uveljavi tisti, ki ima višje dohodke, ali pa je bolje, da uveljavita olajšavo za vse otroke oba, vsak za nekaj mesecev (npr. eden za 8, drugi za 4 mesece).
  4. Če imata oče in mati približno enake dohodke, ne moreta zgrešiti, če vsak izmed njiju uveljavi olajšave za vse otroke za šest mesecev.

Kako oddati vlogo do 5. februarja 2018?

Obrazec najdete na spletni strani FURS. Kliknite na “Vloga za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družnske člane”.

Na navedenem linku najdete tudi vstop za oddajo vloge prek sistema e-davki. Letos lahko to vlogo prek e-davkov vložite tudi brez spletnega potrdila (potrebujete le številko lanske odločbe).

Pomembno opozorilo: vlogo za spremembo uveljavljanja olajšav za otroke morata vložiti oče in mama.

In če zamudimo rok?

Če zamudite rok, boste lahko spremembe še vedno uveljavljali, in sicer potem, ko boste dobili informativni izračun dohodnine za leto 2017 (starši ta izračun običajno prejmemo v mesecu maju).

Vendar boste potem vračilo morebitne preveč vplačane dohodnine prejeli šele jeseni.

Še več informacij lahko dobite na spletni strani Družinske pobude.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja