Rožni venec v zgaranih rokah naše none …

roznivenec

Vedno, ko pridem na obisk, ga prepleta med prsti. Tako zelo je zatopljena, da ne vidi in ne sliši, da pridem. Ko dvigne pogled, večkrat lahko razberem, za koga moli.

Včasih je v njenih očeh žalost. Takrat vem, da trpi s tistim, za katerega moli. Drugič so tako polne veselja in zahvale. Tretjič vidim, da so oči polne upanja. Ne ve sicer, kako se bo nekaj rešilo, vendar zaupa. Marija je še nikoli v življenju ni pustila na cedilu.

“Za koga moliš?” se ji nasmehnem. Glede tega imava posebno vez. 

V zadnjih dvajsetih letih sva imeli neskončno istih telefonskih pogovorov, ki so se začeli s pozdravom in nadaljevali s prošnjo: “Daj, nona, moli zame!” Njen odgovor je bil vedno podoben: “Kaj si spet zakuhala?” je vprašala skozi Koliko je bilo izmoljenih blagoslovov, za katere sploh ne vemo, da smo jih bili deležni.smeh. Vse sorte je bilo: od tega, da v študentskih letih nisem bila dobro pripravljena na izpite do tega, da je zaškripalo v odnosih. In vedno je molila. In vedno sem vedela, kdaj moli zame. 

Vedno istega ima, že vrsto let. Poznam njegov zvok, ko ga stisne v dlan. Samo ta rožni venec in Marija vesta, koliko solz in prošenj je zdrselo čez njega. Koliko gorečnosti in koliko upanja se je preko njenih prstov steklo skozi tiste jagode. Koliko je bilo izmoljenih blagoslovov, za katere sploh ne vemo, da smo jih bili deležni. Kako zelo je preko tega rožnega venca spreminjala in uravnavala naše poti…

“Za vse vas molim, veš. Vsak dan za vse vas, nobenega ne izpustim.” Vemo, nona. Brez tebe…

Včasih se sprašujem, zakaj je Bog še ne vzame k sebi. Zakaj dovoli, da se v nečloveških bolečinah poskuša preriti skozi dan. Dan za dnem. Zakaj ne dovoli, da bi mirno zaspala žena, ki je v vsem svojem življenju živela za druge. In takrat vedno dobim odgovor. Tih, a prepričljiv: “Ona bi zaradi sebe že kdaj lahko bila pri meni. A ostaja zaradi vas. Ker potrebujete njene molitve…”

foto: storyblocks.com