Resnica se začenja v dvoje

Thumbnail

V začetku je bila beseda. Z izrečeno besedo je bilo in je še vedno vse ustvarjeno. Kako ste spretni pri pogovoru vi? Imate občutek, da vas sozakonec sliši ali da govorite v prazno?

Prijateljica, ki mi je omenila knjigo Resnica se začenja v dvoje, mi je odprla nov svet. Sprva so se mi zdeli vnaprej načrtovani pogovori, ki jih predlaga avtor Michael Lukas Moeller, povsem nenaravni. Danes pa so mi pomembni zaradi tega, ker vem, da so nedelje zvečer tisti sveti čas, ko mi bo mož prisluhnil, ko ne bo počel nič drugega, ampak se bo osredotočil na tisto, o čemer govorim. Ker je to vnaprej določen čas, vem, da bo takrat moj mož pripravljen slišati tudi kritiko in jo lažje in mirneje izrečem, saj se počutim bolj varno.

Avtor priporoča, da si tedensko rezerviramo uro in pol za pogovor v dvoje, ko bo vsak govoril izključno o svojem doživljanju.Prav preko tega pogovora zaznavam svoje želje in potrebe in se lažje odzivam tudi na moževe. Načrtovan pogovor mi pomaga, da ne čakam, da bo tisti, ki me ima rad, že vedel, kaj potrebujem in mi kot zlata ribica uresničil želje. To je priložnost, da izrazim svoje doživljanje trenutne realnosti in kaj si želim na različnih življenjskih področjih. S tem se izognem pometanju pod preprogo in stresanju trenutne jeze na ljudi, ki so mi najbolj pri srcu.

Pogovor v dvoje se lahko odvija med zakoncema, lahko pa tudi med otroki in starši, prijatelji, na delovnem mestu … To ni navaden klepet, niti poslovni sestanek. Zanj veljajo točno določena pravila, ki niso iz trte zvita, ampak so plod spoznanj iz psihoanalize in avtorjevega dela s pari.

M. L. Moeller priporoča, da si vnaprej redno tedensko rezerviramo uro in pol, ko nas ne bo nihče motil. V tem času vsak govori izključno o svojem doživljanju sebe, zakonca, odnosov z drugimi, življenja nasploh. Koliko se bo razkril, je odvisno od njegove odprtosti.

To je pogovor, v katerem je dovoljen tudi molk. Tišina je včasih mučna, a če si jo dovolimo, pogosto po njej povemo kaj bistvenega, kar v navadnem pogovoru verjetno niti ne bi prišlo na plano. Tu ni dovoljeno vpadanje v besedo, spraševanje, komentiranje, svetovanje, očitanje, prepričevanje …

                           

K drugemu ne pristopam z miselnostjo, da o njem tako ali tako že vse vem, ampak z radovednostjo prisluhnem, kaj mi bo povedal o sebi. Ker vem, da mi bo mož takrat koncentrirano poslušal, povem več, kot če tega varnega prostora za pogovor ne bi bilo. Tako ostaja v zakonu manj neizrečenega.

»Pogovor v dvoje zrcali trenutno stanje odnosa, ki se ga v vsakdanjem življenju pogosto sploh ne zavedamo,« piše M.L. Moeller. »Pogovorov v dvoje se branimo, ker niso tako nepomembni, kakor jih želimo predstaviti. Delujejo močneje, kakor nam je včasih ljubo. Natančneje rečeno: z njimi veliko povzročimo sami pri sebi,« še dodaja. So preprost in učinkovit pripomoček za osebno rast zakoncev, ki ob mnogih obveznostih pogosto komunicirajo med seboj le še o organizacijskih zadevah.

Pogovorov v dvoje se branimo, ker niso tako nepomembni, kakor jih želimo predstaviti.»Če hočete kaj storiti za svoj partnerski odnos in ste pripravljeni za to žrtvovati svoje odpore, navedeno količino časa in potrebno energijo, ste vzeli pravo knjigo v roke. Povedala vam bo, kaj lahko uspešno storite,« je napisal prevajalec v uvodu v slovensko izdajo. Če bi radi znali komunicirati tako, da vas bo drugi slišal in tega niste dobili z materinim mlekom, potem si lahko pomagate s knjigo Resnica se začenja v dvoje.

Za učenje pogovora ni nikoli prepozno, je pa to znanje v vsakdanjem življenju ključnega pomena. Manj ko se zakonca osebno pogovarjata, bolj se med seboj oddaljujeta. Moeller celo preseneti s trditvijo: »Srečni pari se od nesrečnih razlikujejo prav v intenzivnosti medsebojnih pogovorov.« Ugotavlja tudi, da skoraj nič več ne izkušamo, da postanemo bogatejši, če lahko sodoživljamo način dojemanja sveta našega sogovornika. Tako obubožamo, ne da bi to opazili.

Dober pogovor je dogodek, ki lahko uspe ali ne. To je odvisno od razpoloženja in mnogih drugih dejavnikov. Lahko pa si zanj prizadevamo. Potrebna je le močna volja, odločitev in vztrajnost.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja